Περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι έχουν πεθάνει σε ολόκληρο τον κόσμο από επιπλοκές της νόσου Covid-19, έγινε σήμερα γνωστό από την ελβετική οργάνωση Press Emblem Campaign (PEC), που ζητά οι εργαζόμενοι ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι έχουν πεθάνει σε ολόκληρο τον κόσμο από επιπλοκές της νόσου Covid-19, έγινε σήμερα γνωστό από την ελβετική οργάνωση Press Emblem Campaign (PEC), που ζητά οι εργαζόμενοι στον κλάδο των ΜΜΕ να είναι μεταξύ των ομάδων που θα εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα.

 
Η οργάνωση, που εδρεύει στη Γενεύη και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2004 από μια ομάδα δημοσιογράφων από διάφορες χώρες, διευκρίνισε, εντούτοις, ότι δεν είναι δυνατό να διαφοροποιηθούν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι μολύνθηκαν στην εργασία τους από εκείνους που προσβλήθηκαν από τη νόσο στην ιδιωτική ζωή τους.

Advertisement
 

“Λόγω του επαγγέλματός τους, οι δημοσιογράφοι, που βρίσκονται στο πεδίο για να ενημερώσουν, είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένοι στον ιό. Ορισμένοι εξ αυτών, ιδίως οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ, δεν μπορούν να εργαστούν μονάχα από το σπίτι”, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της PEC Μπλεζ Λεμπέν, σε ένα δελτίο τύπου.

Επιπλέον, η οργάνωση ζητά οι δημοσιογράφοι να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή και να ενταχθούν στις ομάδες που θα λάβουν κατά προτεραιότητα το εμβόλιο, εφόσον το επιθυμούν.

 
Βάσει των στατιστικών της μη κυβερνητικής οργάνωσης: 602 δημοσιογράφοι πέθαναν από την Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020. Η Λατινική Αμερική μετρά τα περισσότερα θύματα, άνω του 50% του συνόλου, με 303 θανάτους. Ακολουθεί η Ασία με 145 νεκρούς, η Ευρώπη με 94, η Βόρεια Αμερική με 32 και η Αφρική με 28.

Το Περού είναι η χώρα με το βαρύτερο απολογισμό (93, σύμφωνα με την Ένωση Δημοσιογράφων του Περού). Η Βραζιλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 55 νεκρούς, η Ινδία ακολουθεί με 53, το Μεξικό με 45, ο Ισημερινός με 42 και το Μπανγκλαντές με 41.

Στις ΗΠΑ, 31 θύματα της νόσου Covid-19 προέρχονται από τον κόσμο των ΜΜΕ, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Advertisement
Family Kitchen

Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους νεκρούς δημοσιογράφους, 37 στον αριθμό, από τον νέο κορονοϊό.

 
Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων παγκοσμίως είναι σίγουρα υψηλότερος, σύμφωνα με την PEC, καθώς η αιτία θανάτου των δημοσιογράφων σε ορισμένες περιπτώσεις δεν διευκρινίζεται ή δεν ανακοινώνεται ο θάνατός τους. Και σε κάποιες χώρες, δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες.

Advertisement
ΔΕΗ

Η καταμέτρηση της PEC βασίζεται σε πληροφορίες από τα τοπικά ΜΜΕ, τις εθνικές ενώσεις δημοσιογράφων και τους τοπικούς ανταποκριτές της οργάνωσης.

Πηηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος 2025

07/10/25 12:03 πμ

Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος του 2025

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

07/10/25 12:03 πμ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

06/10/25 11:44 μμ

ΠΑΣΟΚ: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

06/10/25 11:40 μμ

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ - Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

06/10/25 11:35 μμ

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ – Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

06/10/25 11:26 μμ

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

06/10/25 10:31 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

06/10/25 10:16 μμ

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

06/10/25 10:10 μμ

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

06/10/25 9:59 μμ

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

06/10/25 9:55 μμ

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα (video)

06/10/25 10:11 μμ

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα – video