«Αν συνεχίσει να μη γίνεται αλληλούχιση των τεστ, μπορεί να οδηγηθούμε σε τραγικό λάθος» Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Μιλώντας ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

«Αν συνεχίσει να μη γίνεται αλληλούχιση των τεστ, μπορεί να οδηγηθούμε σε τραγικό λάθος»

Advertisement
 

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Μιλώντας στο GRTimes, προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε αυστηρό lockdown, η πανδημία θα κορυφωθεί με τα κρούσματα να ανέρχονται από 6.000-10.000 την ημέρα, πράγμα που θα οδηγήσει σε εξόντωση του ΕΣΥ.

Ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πολύ μεταδοτικότερα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε δεδομένα για να υπολογίζουμε την πορεία του νοτιοαφρικανικού στελέχους».

«Αυτή ακριβώς είναι η επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος συγκεκριμένα, έχει όλο τον πληθυσμό στη διάθεσή του, καθώς μπορεί να επαναμολύνει όσους έχουν ήδη νοσήσει. Αν προχωρήσουμε σε lockdown, θα έχουμε καταφέρει να δαμάσουμε την πανδημία, διότι αν επιτευχθεί η διασπορά δε θα υπάρξει εύκολα επιστροφή», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για τη μεγάλη απόκλιση στην πρόβλεψη των ημερήσιων κρουσμάτων αναφέρει τα εξής: «Ο λόγος που λέμε ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται από 6.000 σε 10.000, χωρίς να λέμε με ακρίβεια τον αριθμό, είναι διότι δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό ρυθμό υπερμετάδοσης του βρετανικού στελέχους. Έχει προκύψει, ότι είναι 56% μεταδοτικότερο, ποσοστό το οποίο αποτελεί ουσιαστικά έναν μέσο όρο.

Οι Βρετανοί, είπαν ότι μπορεί να είναι από 35-70% πιο μεταδοτικό. Έτσι λοιπόν, βάζω μία σειρά από τιμές στο μαθηματικό μας μοντέλο, απ’ την οποία προκύπτει, ότι σε περίπτωση που το 56% είναι το πραγματικό, τότε θα έχουμε 6.000 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση του νέου κύματος, ενώ αν ισχύει το μέγιστο ποσοστό, δηλαδή το 70%, τότε θα έχουμε 10.000 κρούσματα. Φυσικά, το πιθανότερο σενάριο, είναι τα 6.000 κρούσματα», διευκρινίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αν συνεχίσει να μη γίνεται αλληλούχιση των τεστ, μπορεί να οδηγηθούμε σε τραγικό λάθος»
Παράλληλα ο καθηγητής ασκεί σφοδρή κριτική για τον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που δεν πραγματοποιείται αλληλούχιση, δηλαδή ανάλυσης των τεστ για τον εντοπισμό του στελέχους που μόλυνε το κάθε κρούσμα, τα δεδομένα που έχει στα χέρια του για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος είναι ελλιπή.

Advertisement
ΔΕΗ

«Από τη στιγμή που δεν αναλύονται τα τεστ και δεν μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα ποιο στέλεχος κορονοϊού μόλυνε το κάθε κρούσμα, αναγκαστικά στο μαθηματικό μας μοντέλο, βάζουμε πολύ χαμηλό αριθμό αρχικής διασποράς όταν μελετάμε το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, διότι επί της ουσίας, έχουμε μόνο ένα κρούσμα! Φυσικά, το κρούσμα δεν είναι ένα. Δεν ξέρουμε την πραγματική διασπορά. Η πρόβλεψη για 6.000-10.000 κρούσματα, δεν περιλαμβάνει το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, το οποίο είναι και πιο μεταδοτικό και επαναμολύνει όσους έχουν νοσήσει. Αν συνεχίσει να μη γίνεται αλληλούχιση των τεστ, μπορεί να οδηγηθούμε σε τραγικό λάθος, αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρό πρόβλημα τον Μάρτιο, διότι θα είμαστε «τυφλοί» για την πορεία της πανδημίας», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας ότι το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί, απαιτεί δεδομένα τα οποία δε δίνονται.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυτά τα κρούσματα για να δράσουμε. Είμαι τρελός να ζητάω lockdown χωρίς λόγο; Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό και δούμε την αύξηση όμως, να μην πούμε ότι έγινε ξαφνικά. Τίποτα δεν έγινε ξαφνικά!», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης κλείνοντας.

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

13/12/25 9:10 μμ

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

Κ. Τασούλας: Ενεργές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου

13/12/25 9:04 μμ

Κ. Τασούλας: Ενεργές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου

Χατζηβασιλείου στη Βουλή για Προϋπολογισμό: Εθνική προτεραιότητα το μέλλον του πρωτογενούς τομέα - Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών πολιτικών

13/12/25 9:00 μμ

Χατζηβασιλείου στη Βουλή για Προϋπολογισμό: Εθνική προτεραιότητα το μέλλον του πρωτογενούς τομέα – Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών πολιτικών

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο» δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης συλληφθέντων

13/12/25 8:48 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο» δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης συλληφθέντων

Παύλος Μαρινάκης: Έχουμε πει ναι στο διάλογο, όχι στο κλείσιμο των δρόμων, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων

13/12/25 8:41 μμ

Παύλος Μαρινάκης: Έχουμε πει ναι στο διάλογο, όχι στο κλείσιμο των δρόμων, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων

Κρήτη: Ερευνούσαν τη σύζυγο για τις παράνομες επιδοτήσεις, συνέλαβαν τον σύζυγο για οπλοκατοχή

13/12/25 8:36 μμ

Κρήτη: Ερευνούσαν τη σύζυγο για τις παράνομες επιδοτήσεις, συνέλαβαν τον σύζυγο για οπλοκατοχή

Σέρρες: «Θανάτωσαν τα 814 ζώα μου, διαλύθηκε η ζωή μου» - Κτηνοτρόφος πατέρας 2 μηνών βρέφους σε απελπισία

13/12/25 8:19 μμ

Σέρρες: «Θανάτωσαν τα 814 ζώα μου, διαλύθηκε η ζωή μου» – Κτηνοτρόφος πατέρας 2 μηνών βρέφους σε απελπισία

H εκλογή Πιερρακάκη και το "asset" Τάσος Χατζηβασιλείου - video

13/12/25 8:19 μμ

Εκλογή Πιερρακάκη και το “asset” Τάσος Χατζηβασιλείου – video

Αγρότες: Δεν θα πάνε στη συνάντηση στο Μαξίμου την Δευτέρα – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Νίκαια

13/12/25 4:51 μμ

Αγρότες: Δεν θα πάνε στη συνάντηση στο Μαξίμου την Δευτέρα – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Νίκαια

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη, δήλωναν και εκτάσεις πεθαμένων

13/12/25 3:28 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη, δήλωναν και εκτάσεις θανόντων

Κυρ. Μητσοτάκης σε προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ: Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μετατρέπει την πρόοδο της οικονομίας σε ατομική προκοπή

13/12/25 3:12 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης σε προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ: Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μετατρέπει την πρόοδο της οικονομίας σε ατομική προκοπή

Κ. Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών

13/12/25 3:00 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών