Μητσοτάκης και Νετανιάχου συμφώνησαν να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση εμβολιασμένων Ελλήνων και Ισραηλινών, γράφει «Με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών και να αυξήσει τον αριθμό τους σε σχέση ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Μητσοτάκης και Νετανιάχου συμφώνησαν να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση εμβολιασμένων Ελλήνων και Ισραηλινών, γράφει

Advertisement
 

«Με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών και να αυξήσει τον αριθμό τους σε σχέση με το 2020, η Ελλάδα προσπαθεί να προετοιμαστεί εγκαίρως για την νέα τουριστική σεζόν», γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero σε εκτενές άρθρο της όπου αναφέρεται στην απόφαση της χώρας μας να επιτρέψει την ελεύθερη είσοδο και μετακίνηση των τουριστών που θα φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του covid.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να επιτραπεί, στις χώρες τους, η ελεύθερη είσοδος και μετακίνηση των Ελλήνων και Ισραηλινών τουριστών που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού, γράφει. «Θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις χώρες μας, χωρίς καραντίνα και χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός», αναφέρει η Il Messaggero.

«Πρόκειται για πρωτοβουλία η οποία αποτελεί συνέχεια της πρότασης που έκανε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας ηγείται η Όυρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτό που ζητά ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι να φτάσουμε, πριν από το καλοκαίρι, σε ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του covid 19, το οποίο να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών σε όλη την Ένωση», τονίζει η εφημερίδα της Ρώμης. Και εξηγεί ότι ο κύριος στόχος είναι η ασφαλής ανάκαμψη του τουρισμού χωρίς κινδύνους για ντόπιους και ξένους.

Με αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, καθίσταται σαφές ότι «η Ελλάδα δεν εννοεί σε καμία περίπτωση να κλείσει τις πόρτες της σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», οι οποίοι θα πρέπει, όμως, να υποβάλλονται σε τεστ και, γενικότερα, στα ήδη προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης.

Η ιταλική εφημερίδα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, γράφει, επίσης, ότι στην Γερμανία μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να έχει δηλώσει ότι καλό θα είναι, πρώτα, να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, αλλά σειρά παρατηρητών, στο Βερολίνο, θεωρεί ότι αν κάνει το εμβόλιο ένα ικανοποιητικό ποσοστό πολιτών (γύρω στο 30%) θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως για τους ηλικιωμένους.

«Όσο για τη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τους Τάιμς, ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την παροχή, από τα αρμόδια υπουργεία, ενός “διαβατηρίου εμβολιασμών”, παρά το ότι η Ελλάδα αποσαφήνισε ότι θα ζητά μόνον ένα πιστοποιητικό», πληροφορεί τους Ιταλούς η Il Messaggero.

Το άρθρο καταγράφει, παράλληλα «το ενδιαφέρον πολλών άλλων χωρών για την ελληνική πρόταση, «με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών για έναν ασφαλή τουρισμό». Στην φάση αυτή, όμως «ο Έλληνας πρωθυπουργός προτιμά να επικεντρωθεί στην δυνατότητα υπογραφής μιας συνολικής, ευρωπαϊκής συμφωνίας, για να μπορέσει, η Ένωση, να εγγυηθεί συνθήκες μετακίνησης των πολιτών όμοιες με εκείνες της προ κορονοϊού εποχής», τονίζει η εφημερίδα της Αιώνιας Πόλης.

Advertisement

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τάχθηκε υπέρ της ελληνικής πρότασης, και ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Σε ότι αφορά την Ιταλία, τέλος, η Il Messaggero τονίζει ότι πολλές περιφέρειες έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον και ότι εκείνη της Ρώμης -το Λάτιο- έκανε ένα ακόμη βήμα: από τις 15 του μηνός, θα χορηγεί διαδικτυακά ένα «δίπλωμα εμβολιασμού», το οποίο, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι, «στην αρχή θα είναι απλά ένα πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει ότι ο πολίτης έκανε το εμβόλιο, αλλά στην συνέχεια υπάρχει η ελπίδα να βοηθήσει να ξεπεράσουν, πολλοί παραγωγικοί τομείς, την οικονομική κρίση». Σε εθνικό επίπεδο, τέλος, με το όλο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναμένεται να ασχοληθεί η νέα κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ. Μητσοτάκης: Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δίνουμε μια από τις τελευταίες μάχες με την παλιά Ελλάδα

16/12/25 3:21 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δίνουμε μια από τις τελευταίες μάχες με την παλιά Ελλάδα

ΔΕΗ Xmas West Park: η δική μας γιορτινή γειτονιά 

16/12/25 3:16 μμ

ΔΕΗ Xmas West Park: η δική μας γιορτινή γειτονιά 

Το trailer του "Παρά Πέντε"!

16/12/25 1:03 μμ

Το trailer του “Παρά Πέντε”!

Συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων της χώρας σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου - video

16/12/25 12:37 μμ

Συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων της χώρας σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – video

Πολιτεία των Ευχών: Άνοιξε τις πύλες του το θεματικό πάρκο στην πλατεία Ελευθερίας - video

16/12/25 12:30 μμ

Πολιτεία των Ευχών: Άνοιξε τις πύλες του το θεματικό πάρκο στην πλατεία Ελευθερίας – video

Συγκρότηση νέας Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος ΕΜΕ Σερρών 2025

16/12/25 12:22 μμ

Συγκρότηση νέας Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος ΕΜΕ Σερρών 2025

Η νέα γενιά της ελληνικής άρσης βαρών πέτυχε 16 πανελλήνια ρεκόρ

16/12/25 12:18 μμ

Η νέα γενιά της ελληνικής άρσης βαρών πέτυχε 16 πανελλήνια ρεκόρ

Στ. Παπασταύρου: «Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο σε καιρό ειρήνης, μετατρέπεται όμως σε όπλο σε καιρό πολέμου»

16/12/25 12:11 μμ

Στ. Παπασταύρου: «Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο σε καιρό ειρήνης, μετατρέπεται όμως σε όπλο σε καιρό πολέμου»

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

16/12/25 12:07 μμ

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

Κ. Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση κάνει τη σύγκλιση με την Ευρώπη πράξη

16/12/25 12:02 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση κάνει τη σύγκλιση με την Ευρώπη πράξη

Πανσερραϊκός: Η Βιβή Διαβολεμένου στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας

16/12/25 11:58 πμ

Πανσερραϊκός: Η Βιβή Διαβολεμένου στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου - video

16/12/25 11:36 πμ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – video