9.3 C
Serres

Στ. Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη του 2030 θα είναι μία τελείως διαφορετική πόλη

Date:

«Δεν σχεδιάζουμε στην άμμο. Κι ούτε μπαίνουμε σε πρακτικές «ράβε-ξήλωνε»

«Είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξο το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προχωρούν παράλληλα τόσα έργα, με ολιστικό σχεδιασμό. Είμαστε ιδιαιτέρως αισιόδοξοι ότι η Θεσσαλονίκη του 2030 θα είναι μία τελείως διαφορετική πόλη σε επίπεδο υποδομών», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου.

Αναφερόμενος σε μεγάλα έργα τα οποία περιλαμβάνονται στην τρέχουσα ατζέντα της πόλης, ο κ. Καλαφάτης υπογραμμίζει ότι «Η εκκίνηση, η προώθηση και η ολοκλήρωση των έργων είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Δεν σχεδιάζουμε στην άμμο. Κι ούτε μπαίνουμε σε πρακτικές «ράβε-ξήλωνε» επισημαίνει και εξηγεί: Πρώτ΄απ΄ όλα η καθήλωση της οικονομικής δραστηριότητας και η αβεβαιότητα στην οικονομία θα λήξουν ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεύτερο η ελληνική οικονομία, έχει ανακτήσει και διατηρεί την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο. Τρίτον η υλοποίηση των περισσότερων έργων εντάσσεται σε μια περίοδο που η οικονομία μας θα αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς. Τέταρτον θα έχουμε  στην επόμενη επταετία τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που συνολικά ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ. Και πέμπτον σε πολλά από τα έργα αυτά θα υπάρχει ισχυρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω πανδημίας ο Υφυπουργός επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις ώστε να βρεθούν όρθιες την επομένη της κρίσης  και να βάλουν στο φουλ τις μηχανές τους. Ταυτόχρονα συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφειά τους. Λαμβάνοντας παράλληλα πρόνοια για τη στήριξη των εργαζόμενων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με μέτρα  που θεωρούνται υποδειγματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «έχουμε για τα επόμενα εφτά χρόνια στη διάθεσή μας πάνω από 70 δις ευρώ  κοινοτικούς πόρους -από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης- και εργαζόμαστε πυρετωδώς, για να μην χαθεί ούτε μια μέρα ούτε ένα ευρώ».

Ειδικότερα για τη στήριξη του κλάδου της Εστίασης ο Σταύρος Καλαφάτης υπενθυμίζει ότι «Μέσα στο 2020 η Κυβέρνηση διέθεσε 24 δισ. ευρώ  για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης και έχει ήδη δρομολογήσει επιπλέον μέτρα 6 δις ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Ανάμεσα στα άλλα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις -ανάμεσα τους και η εστίαση- μπήκαν σε εφαρμογή η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, η επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων, οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η μείωση του ενοικίου σε πρώτη φάση και τώρα η πλήρης απαλλαγή, η  μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης. Και η στήριξη αυτή συνεχίζεται για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση».

Για το ελληνικό #metoo ο κ. Καλαφάτης αφού επισημαίνει ότι «όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε συγκλονισμένοι  και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για όσα αποκαλύπτονται», συγχαίρει «τα θύματα που τόλμησαν να  σπάσουν τη σιωπή και να  ανοίξουν ρωγμή στο απόστημα της αθλιότητας» και προσθέτει:  «Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για άλλη μια φορά πρακτικές συκοφαντίας και διχασμού, που ξεπερνούν ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία. Έχουμε τώρα ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -εννιά συγκεκριμένες πρωτοβουλίες- και είναι ώρα ευθύνης για όλους…. Ας μάθουν, επιτέλους, να σκέφτονται τι μπορούν να προσφέρουν στον τόπο και όχι τι μπορούν να πάρουν πατώντας στα προβλήματα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε Καλαφάτη, το ελληνικό #metoo τείνει να επισκιάσει την όποια πολιτική επικαιρότητα. Πως σχολιάζετε όλες αυτές τις αποκαλύψεις;

Όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε συγκλονισμένοι  και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για όσα αποκαλύπτονται. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα θύματα που τόλμησαν να  σπάσουν τη σιωπή και να  ανοίξουν ρωγμή στο απόστημα της αθλιότητας. Χρειαζόταν μεγάλη δύναμη ψυχής, γενναιότητα και αντοχή στην αναβίωση του πόνου που βίωσαν. Είναι μεγάλο και σπουδαίο αυτό που έκαναν και τεράστια η προσφορά τους στην κοινωνία.  Δεν θα έλεγα, όμως το ίδιο -το αντίθετο μάλλον- για εκείνους που ήξεραν αλλά σιωπούσαν.  Όπως και για εκείνους που πρωταγωνιστούσαν στη συγκάλυψη και τώρα παριστάνουν τους κήνσορες. Ας μην ξεχνούν, λοιπόν  ότι η έκρηξη του #metoo στη χώρα μας έγινε μετά την ημερίδα με τίτλο «Σπάσε τη σιωπή», που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη διάρκεια  της οποίας υπήρξε η γενναία  δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. Και η καταγγελία εκείνη χειροκροτήθηκε και επαινέθηκε πρώτ΄απ΄όλους από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που επικοινώνησε αμέσως μαζί της.

Αρκούν οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός ή πρέπει και στην κοινωνία να υπάρξουν σχετικές αλλαγές; Είστε ευχαριστημένος από το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου που παρατηρήθηκε μετά τις αποκαλύψεις; Τι απαντάτε στο αίτημα αρκετών ανθρώπων του πολιτισμού να παραιτηθεί η Λίνα Μενδώνη;

Πέρα από τις κομματικά υποκινούμενες κραυγές υπάρχουν και οι τοποθετήσεις από επιφανείς προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού. Είναι, επίσης φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για άλλη μια φορά πρακτικές συκοφαντίας και διχασμού, που ξεπερνούν ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία. Έχουμε τώρα ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -εννιά συγκεκριμένες πρωτοβουλίες- και είναι ώρα ευθύνης για όλους. Περιμένουμε τις προτάσεις τους για να βελτιώσουμε το υφιστάμενο πλαίσιο και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη του. Ας μάθουν, επιτέλους, να σκέφτονται τι μπορούν να προσφέρουν στον τόπο και όχι τι μπορούν να πάρουν πατώντας στα προβλήματα.

Ένας χρόνος μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας και έχοντας πίσω μας ουσιαστικά τρία κύματα θεωρείτε ότι τα πήγαμε καλά;

Είναι γεγονός -και αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο- ότι η χώρα μας τα πήγε πολύ καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας. Είχαμε όμως κι΄εμείς λοιμώξεις που ταλαιπώρησαν συμπολίτες μας και στοίχισαν ανθρώπινες ζωές. Όπως είχαμε και πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που σήκωσαν και σηκώνουν ένα τεράστιο οικονομικό κόστος.  

Τι πρέπει να γίνει την επομένη ημέρα για να σταθεί ξανά στα πόδια της η ελληνική οικονομία; Ποιες προτεραιότητες πρέπει να τεθούν;

Πρώτ΄απ΄όλα η Κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις ώστε να βρεθούν όρθιες την επομένη της κρίσης  και να βάλουν στο φουλ τις μηχανές τους. Ταυτόχρονα συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφειά τους. Λαμβάνοντας παράλληλα πρόνοια για τη στήριξη των εργαζόμενων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με μέτρα  που θεωρούνται υποδειγματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα. Έχουμε για τα επόμενα εφτά χρόνια στη διάθεσή μας πάνω από 70 δις ευρώ  κοινοτικούς πόρους -από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης- και εργαζόμαστε πυρετωδώς, για να μην χαθεί ούτε μια μέρα ούτε ένα ευρώ.

Μεγάλο πρόβλημα –ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη- αποτελεί ο κλάδος της εστίασης, όπου οι επαγγελματίες έχουν πληγεί πολύ. Τι μέλλει γενέσθαι; Μήπως χρειάζονται γενναίες αποφάσεις;           

Μέσα στο 2020 η Κυβέρνηση διέθεσε 24 δισ. ευρώ  για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης και έχει ήδη δρομολογήσει επιπλέον μέτρα 6 δις ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Ανάμεσα στα άλλα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις -ανάμεσα τους και η εστίαση- μπήκαν σε εφαρμογή η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, η επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων, οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η μείωση του ενοικίου σε πρώτη φάση και τώρα η πλήρης απαλλαγή, η  μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης. Και η στήριξη αυτή συνεχίζεται για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.





Να πάμε λίγο στα της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Είπατε πρόσφατα ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι και ότι παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηρούνται. Με τέτοια οικονομική αβεβαιότητα μπορεί η κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν;

Η εκκίνηση, η προώθηση και η ολοκλήρωση των έργων είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Δεν σχεδιάζουμε στην άμμο. Κι ούτε μπαίνουμε σε πρακτικές «ράβε – ξήλωνε». Πρώτ΄απ΄ όλα η καθήλωση της οικονομικής δραστηριότητας και η αβεβαιότητα στην οικονομία θα λήξουν ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεύτερο η ελληνική οικονομία, έχει ανακτήσει και διατηρεί την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο. Τρίτον η υλοποίηση των περισσότερων έργων εντάσσεται σε μια περίοδο που η οικονομία μας θα αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς. Τέταρτον θα έχουμε  στην επόμενη επταετία τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που συνολικά ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ. Και πέμπτον σε πολλά από τα έργα αυτά θα υπάρχει ισχυρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. 

Δώδεκα έργα περιλαμβάνονται στην τρέχουσα ατζέντα της πόλης, όπως αναφέρατε στις πρώτες σας δηλώσεις. Από το Μετρό και την επέκτασή του προς τα βορειοδυτικά, την ανάπλαση της ΔΕΘ,  την κατασκευή εναέριου αυτοκινητόδρομου και την ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου, μέχρι το Τεχνολογικό Πάρκο Thess Intec, την ανάπλαση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά, το νέο Γήπεδο του ΠΑΟΚ, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο και το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Θα τα καταφέρετε όλα αυτά;

Έχουμε και τη βούληση και τα εργαλεία για να προχωρήσουν τα έργα αυτά στο σύνολό τους.  Είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξο το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προχωρούν παράλληλα τόσα έργα, με ολιστικό σχεδιασμό. Είμαστε ιδιαιτέρως αισιόδοξοι ότι η Θεσσαλονίκη του 2030 θα είναι μία τελείως διαφορετική πόλη σε επίπεδο υποδομών.

Υπάρχει περίπτωση να κάνετε πίσω στην πρόταση για την ανάπλαση της ΔΕΘ και να εξετάσετε ξανά την πρόταση για μετεγκατάσταση στα δυτικά, που ήταν και η τελική θέση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2009, με την οποία και εσείς ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης είχατε απόλυτα συμφωνήσει;

Η επιλογή έγινε οι διαδικασίες προχωρούν και δεν νοείται κανένα πισωγύρισμα. Το πολεοδομικό σκέλος έχει ήδη περάσει από όλα τα στάδια διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και εγκρίσεων από την πολιτεία και αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα η έκδοση του ΠΔ για την οριστική έγκριση του. Παράλληλα προχωρά και ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός με συμμετοχή σημαντικών αρχιτεκτονικών γραφείων από όλο τον κόσμο.

Πάντως στο θέμα της ΔΕΘ υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες από τη μεριά τοπικών δημάρχων που ζητούν έκθεση στα δυτικά και να ενταχθεί το πρότζεκτ στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και διαφορετικές απόψεις από συναδέλφους σας βουλευτές τη ΝΔ. Τι απαντάτε; 

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει συνολικά τα προβλήματα της πόλης με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη της. Η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει αυξημένες ανάγκες σε έργα υποδομών και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο μελετητικής ωριμότητας και υλοποίησης μία σειρά από έργα, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, η ΒΔ επέκταση του ΜΕΤΡΟ, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο και η ανάπτυξη του δικτύου του Δυτικού Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Για την πορεία κατασκευής του Μετρό αποφασιστικό ρόλο θα παίξει η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για το Σταθμό Βενιζέλου. Τι θα κάνετε αν είναι αρνητική η απόφαση;

Είμαστε αισιόδοξοι ότι η απόφαση θα δικαιώσει τις θέσεις της Κυβέρνησης και της Αττικό Μετρό, όπως αυτές κατατέθηκαν τεκμηριωμένα ενώπιον του ΣτΕ. 

Γραφειοκρατικές καθυστερήσεις καταγράφονται και στην υλοποίηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, όπου πρέπει πραγματικά να τρέξετε. Τι θα κάνετε; 

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος φιλοδοξούμε να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη πόλο ανάδειξης της Ιστορικής Μνήμης για τα θύματα του ολοκληρωτισμού. Με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμου Θεσσαλονίκης – ΓΑΙΟΣΕ – Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης) και την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας, στόχος είναι να μπει γρήγορα σε ράγες υλοποίησης.

Θα έχετε ακούσει την κριτική που ασκήθηκε για την μικρή συμμετοχή της Θεσσαλονίκης τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχει απόσταση μεταξύ του πρωθυπουργού και της πόλης;

Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Ο ίδιος, άλλωστε, αναθέτοντάς μου το πόστο αυτό, μου τόνισε ότι θα χρειαστεί  πολύ τρέξιμο και πολλή δουλειά, καθώς έχουμε να κάνουμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. 

Μια λέξη για τη Διοικούσα της ΝΔ. Χρειάζεται να ανέβουν οι κομματικές μηχανές στην πόλη; 

Η πανδημία επηρέασε την κοινωνική ζωή της πόλης και -κατ΄επέκταση- την κομματική δράση της Ν.Δ. Μέσω του διαδικτύου ωστόσο η ΝΔ παραμένει σε δράση. Υποστηρίζει το κυβερνητικό έργο, συνεχίζοντας να λειτουργεί ως καλός αγωγός μεταξύ κοινωνίας και κυβέρνησης.

ΠολιτικήΣτ. Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη του 2030 θα είναι μία τελείως διαφορετική πόλη

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

«Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του κόμματος του Στ. Κασσελάκη

«Κίνημα Δημοκρατίας», είναι το όνομα του κόμματος του Στέφανου...

Αλ. Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά ήρθε για να μείνει

Την άποψη ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που κρίνεται...

Ρ. Σβίγκου: Την Κυριακή, οι αριστεροί πολίτες θα δώσουν απάντηση στα σχέδια διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Την Κυριακή, οι αριστεροί και οι προοδευτικοί πολίτες με...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα