Ζαχαριάδης: Θα συμμαχήσουμε με όποιον θέλει να βρει κοινούς προγραμματικούς στόχους
Date:
Συνέντευξη του βουλευτή βορείου Τομέα Αθηνών και τομεάρχη Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Ζαχαριάδη, στον Αντώνη Γκιόκα και στο Newsbomb.gr
Θα συμμαχήσουμε με όποιον θέλει να βρει κοινούς προγραμματικούς στόχους
– Κύριε Ζαχαριάδη, το τρίτο κύμα της πανδημίας χτυπάει δυστυχώς τη χώρα. Εσείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, ασκείται οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της κρίσης. Τι θα έπρεπε να είχε κάνει κατά τη γνώμη σας;
Δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Είναι η αναντίρρητη πραγματικότητα. Πάμε χάλια. Πάμε χειρότερα από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κι ενώ εδώ και καιρό γνωρίζαμε ότι θα υπάρξει νέο κύμα με επίκεντρο την Αττική η κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που έπρεπε για την ουσία αλλά φρόντιζε μόνο για την επικοινωνία. Η χώρα μας έχει το πλέον παρατεταμένο lockdown χωρίς η κατάσταση να είναι υπό έλεγχο. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2020 στηρίχτηκε μονομερώς στον εμβολιασμό. Δεν έκανε αυτά που έπρεπε για τις υποδομές του συστήματος υγείας, τη λειτουργία της καθημερινότητας των πολιτών, την προμήθεια κατάλληλων αδειοδοτημένων θεραπευτικών σχημάτων για να θεραπευτούν οι ασθενείς.
Να πούμε ξανά τα αυτονόητα… Οι υγιείς πρέπει να εμβολιστούν για να μην αρρωστήσουν, οι άρρωστοι χρειάζονται γιατρούς, κρεβάτια, οξυγόνο, ΜΕΘ, αποτελεσματικά φάρμακα.
Περισσότερα και στοχευμένα τεστ. Τα τεστ πέρα από μαζικά πρέπει να είναι και στοχευμένα σε χώρους που αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού. Τα πράγματα θα ήταν αλλιώς αν η κυβέρνηση άκουγε τους επιστήμονες, την αντιπολίτευση και παρακολουθούσε τι γίνεται διεθνώς. Περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς, επέκταση της τηλεργασίας, διπλοβάρδια στα σχολεία για να μην στοιβάζονται 26 μαθητές ανά τμήμα.
Προτάσεις και επιλογές υπήρχαν, η κυβέρνηση προχωρούσε με αλαζονεία και ύφος Μωυσή.
– Πάντως, ακούσαμε κυβερνητικά στελέχη να ρίχνουν, εν μέρει, στον ΣΥΡΙΖΑ και γενικά στην αντιπολίτευση την ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων, επειδή καλούσατε σε διαδηλώσεις. Τι απαντάτε σε αυτό;
Η κυβέρνηση είναι μόνο για τα «ζήτω», για τα αρνητικά και για άσχημα φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι. Οι διαδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στη χώρα δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας οργανωτικής κινητοποίησης της αντιπολίτευσης, ήταν αποτέλεσμα της οργής και της αγανάκτησης ενός τμήματος της κοινωνίας απέναντι στο κλίμα της αστυνομοκρατίας και της απρόκλητης χρήσης βίας σε φιλήσυχες και ειρηνικές γειτονιές, ήταν η αντίδραση στην έπαρση, την αλαζονεία και το ύφος των κυβερνητικών αξιωματούχων που μονίμως ψάχνουν να φορτώσουν τις ευθύνες αλλού.
Οι κινητοποιήσεις ήταν αντίδραση στην υπερβάλλουσα αστυνομική βία. Όπου υπήρξαν ανά τον κόσμο φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας είχαμε μεγάλες διαδηλώσεις, όπως στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία. Δεν μπορεί να βλέπει ο κόσμος την αστυνομική βία ενάντια σε οικογενειάρχες που κάνουν βόλτα στη λιακάδα και να μην αντιδρούν. Μάλλον η κυβέρνηση έσπρωξε τον κόσμο να βγει έξω και να φωνάξει με την έλλειψη ενσυναίσθησης και ευαισθησίας παρά η αντιπολίτευση.
Εδώ όμως υπάρχει κάτι ενδιαφέρον που πρέπει να μας απαντήσουν όσοι με ευκολία προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους τις ευθύνες. Στα Χανιά η αύξηση του ιικού φορτίου είναι 1000%, στο Ηράκλειο 683%, στο Ρέθυμνο 136%, στον Άγιο Νικόλαο 695%, στην Ευρυτανία και στην Κύθνο έχουμε αναλογικά αυξημένα κρούσματα. Έγινε εκεί κάποια ΣΥΡΙΖΑική πορεία και δεν το μάθαμε;
Θα σας αναφέρω και τη δήλωση της κα Λινού που είπε ότι «ο κίνδυνος εξαρτάται και από τον ίδιο τον χώρο και από τις συνθήκες και από τη διάρκεια. Επομένως, μια διαδήλωση σε ανοιχτό χώρο που κρατάει μια ώρα με αποστάσεις δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο με μια ώρα στο λεωφορείο, στο οποίο δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, τουλάχιστον στο επίπεδο του αερισμού και των αποστάσεων». Στο ίδιο πνεύμα είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις της κα Γκάγκα. Ο ίδιος ο Σώτηρης Τσιόδρας δήλωνε στις αρχές Νοεμβρίου «το 86% των μολύνσεων συμβαίνει σε κλειστούς χώρους».
– Θα μπορούσε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να καταλαγιάσει κάπως η έξαρση της πανδημίας, θα μπορούσε να κατευνάσει τα, κατά γενική ομολογία, οξυμένα πνεύματα στην πολιτική ζωή της χώρας;
Επιβάλλεται! Η πρόταση που έκανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και συμφώνησαν αμέσως οι καθηγητές Νίκος Τζανάκης και Αθήνα Λινού μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Ήδη απο το Νοέμβρη του 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει στη διάσκεψη των Προέδρων της πρόταση για αναστολή και αναβολή νομοσχεδίων που δεν έχουν σχέση με την οικονομική και υγειονομικής διαχείριση της πανδημίας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να οξύνει μονομερώς. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι!
Στην συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τον όρο μορατόριουμ στην ομιλία του και την Παρασκευή επανήλθε πιο καθαρά με αυτή την πρόταση στην συνέντευξη του στο Open. Έκανε ένα πρώτο βήμα.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν απολύτως αρνητική. Προτίμησε να επιτεθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αγνοήσει την αγωνία των επιστημόνων που εισήγαγαν την συγκεκριμένη πρόταση.
Το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να ενοχοποιήσει την αξιωματική αντιπολίτευση και να απαξιώσει πλήρως την πρόταση των επιστημόνων για μορατόριουμ. Προβάλλοντας το ψεύδος ότι «από την αρχή της πανδημίας δεν έχει υποστηρίξει την κοινή προσπάθεια» κλείνει ερμητικά και απολύτως συνειδητά κάθε πιθανή χαραμάδα συνεννόησης.
– Δηλαδή, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως ευκαιρία την πανδημία;
Δυστυχώς ναι! Έχουμε πέρα από υγειονομική κρίση και κρίση δημοκρατίας. Η υγειονομική κρίση χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για περιορισμένη λειτουργία του Κοινοβουλίου, για Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για απευθείας αναθέσεις σε «ημέτερους», για νομοθέτηση διχαστικών και προκλητικών νόμων απαιτώντας κοινωνικό και αντιπολιτευτικό σιωπητήριο. Αντί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να ενώσει, στην πράξη την αξιοποιεί για να διχάσει.
– Στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης -όπως μας είπατε- της πανδημίας εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς, εντάσσατε και τις καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία;
Σαφώς. Τα περιστατικά είναι πολλά για να είναι μεμονωμένα. Η βία είναι το καταφύγιο κάθε εξουσίας που χάνει τον έλεγχο. Σε λίγο όμως ούτε εκεί θα μπορεί να κρυφτεί. Ο δημοκρατικός λαός μας αντιστέκεται στην κατάχρηση της βίας και στο παραλήρημα της αστυνομοκρατίας. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Τουρκία στο επίπεδο της λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας είτε αυτό αρέσει στους κυρίους Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη, είτε όχι.
– Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών;
Πιστεύετε ότι με τη λήξη της πανδημίας θα μπορεί να τις αποφύγει; Είναι μία αποτυχημένη κυβέρνηση και ένας αποτυχημένος Πρωθυπουργός. Παρέλαβε μια λειτουργούσα χώρα και στις εκλογές η χώρα θα είναι ρημαγμένη. Οι μεγάλες δυσκολίες για την κοινωνία και την οικονομία είναι μπροστά. Βλέπω ότι ο Πρωθυπουργός δέχεται αντιφατικές εισηγήσεις. Τα διαβάζω στον φιλοκυβερνητικό τύπο. Όπως είπα και παραπάνω θεωρώ ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει αποτύχει, δεν ξέρω όμως αν θέλει να καταγραφεί στην ιστορία ως τυχοδιώκτης, αν δηλαδή θα επιχειρούσε εκλογές εν μέσω πανδημίας, ή σε μια ύφεση της πανδημίας.
Εμείς πάντως ανεξαρτήτως του τι θα επιλέξει ο κ.Μητσοτάκης ετοιμαζόμαστε καθημερινά. Δεν ζητάμε εκλογές γιατί έχουμε συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών. Την ώρα που δεν μπορείς να δεις έναν φίλο ή τους γονείς σου για μήνες πως μπορείς να ζητάς κάλπες, συγκεντρώσεις, εκλογές; Επιλέγουμε από το να παράγουμε πόλωση, τοξικότητα και αντιπαράθεση να καταθέτουμε θετικές προτάσεις.
– Μπορεί το κόμμα σας να διεκδικήσει τη νίκη, αν όντως έχουμε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Να ετοιμαστούν όλοι για μεγάλες εκπλήξεις και μεγάλες ανακατατάξεις. Οι κάλπες είναι κάλπες. Αποφασίζουμε για το μέλλον της ζωής μας, για το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διεκδικεί τη νίκη για να συγκροτήσει συμμαχική προοδευτική κυβέρνηση, για να κάνει προοδευτικές τομές στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας, για να εκφράσει τον κόσμο της δημιουργίας και της προκοπής, για να δώσει διέξοδο στην εξαπατημένη μεσαία τάξη, για να στηρίξει την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, για να είναι η φωνή των μη προνομιούχων.
– Το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης φαίνεται πως ατονεί. Μπορείτε να βρείτε κοινά πατήματα με άλλα κόμματα;
Δεν συμφωνώ μαζί σας. Η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει εγκλωβισμένη στον νεοσυντηριτισμό και την νέα δεξιά του κ.Μητσοτάκη. Είμαστε σε κρίσεις και οι κρίσεις απαιτούν πρόγραμμα και απαντήσεις. Αυτό είναι το έδαφος που θα οικοδομηθούν στέρεες συμμαχίες.
– Ακόμα και με το ΚΙΝΑΛ;
Ναι και με το ΚΙΝ.ΑΛ.! Θέλω να είμαι σαφής, θα συμμαχήσουμε με όποιον θέλει και μπορεί να βρει κοινούς προγραμματικούς στόχους με τον χώρο μας. Πρέπει με κάθε τρόπο να ηττηθεί η δεξιά και οι δεξιές πολιτικές. Γιατί αυτό που κάνουν σε Ισπανία και Πορτογαλία οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά, δεν μπορούμε να το κάνουμε και εμείς στην Ελλάδα; Τι άλλες εναλλακτικές έχει η χώρα;