Δεύτερη – και τελευταία – ευκαιρία σε 180.000 αγρότες, μεγάλες βιομηχανίες και ξενοδοχεία προκειμένου να πληρώνουν σημαντικά χαμηλότερο ΕΤΜΕΑΡ με τους λογαριασμούς ρεύματος, δίνουν το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Δεύτερη – και τελευταία – ευκαιρία σε 180.000 αγρότες, μεγάλες βιομηχανίες και ξενοδοχεία προκειμένου να πληρώνουν σημαντικά χαμηλότερο ΕΤΜΕΑΡ με τους λογαριασμούς ρεύματος, δίνουν το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Advertisement
 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει και πάλι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν, με νέα απλουστευμένη διαδικασία να δηλώσουν τα στοιχεία τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση που δικαιούνται στο ΕΤΜΕΑΡ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβαρυνθούν με αυξημένες χρεώσεις και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ είναι το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος για την ενίσχυση του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με απόφαση της ΡΑΕ η χρέωση βάσης για το ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία, που ενσωματώθηκε στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2019 (ΦΕΚ 3373 Β΄, 31-8-2019). Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα σε σειρά βιομηχανικών καταναλωτών που ανήκουν στην κατηγορία των ενεργοβόρων, καθώς και στους αγρότες να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις προκειμένου να εξακολουθήσουν να πληρώνουν το ίδιο ή και χαμηλότερο τιμολόγιο και να μην ανέβουν στα 17 ευρώ/MWh.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο από τους 180.000 αγρότες που εκτιμάται ότι είναι δικαιούχοι των χαμηλότερων χρεώσεων, ανταποκρίθηκαν μόνο 2.000.

Advertisement
Family Kitchen

«Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ θα ενεργοποιηθεί και πάλι μέσα στον Απρίλιο, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση των αγροτών που δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για να υποβάλουν δηλώσεις», επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Γιάννης Γιαρέντης. Και προσθέτει:«Με εντολή και σε συνεργασία με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα σε αγρότες, σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που εντάχθηκαν εν τω μεταξύ στο μέτρο να υποβάλουν δηλώσεις, καθώς και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες που πιθανόν έκαναν λάθη στις δηλώσεις που ήδη υπέβαλαν, να τις διορθώσουν. Ο ΔΑΠΕΕΠ έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά απλή διαδικασία δήλωσης για τους αγρότες, καθώς εξασφάλισε τη διαλειτουργικότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με την ΑΑΔΕ ώστε να αντλούνται αυτόματα τα απαιτούμενα στοιχεία. Με την διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα μας απαλλάξει από βάρη τα οποία δυσχεραίνουν την συμμετοχή μας στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορέσουμε να επιτελέσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά το έργο μας προς όφελος του καταναλωτή και του δημοσίου συμφέροντος».

Σημειώνεται πως οι μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ για τους αγρότες και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν καθοριστεί σε 9,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τη βιομηχανία σε 2,55 Euro/MWh. Όσοι δεν υποβάλουν δηλώσεις τον Απρίλιο, θα μεταπέσουν αυτόματα στα 17 Euro/MWh. Διευκρινίζεται τέλος ότι με την απόφαση του Αυγούστου 2019 το ΕΤΜΕΑΡ για τα νοικοκυριά μειώθηκε στα 17 Euro/MWh από 22,67.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρ. Πειραιώς: Συνεχίζει τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΕΤαΕ

10/10/25 12:03 πμ

Τρ. Πειραιώς: Συνεχίζει τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΕΤαΕ

5 διακοσμητικά tips για να φέρετε καλή ενέργεια μέσα στο υπνοδωμάτιο

09/10/25 11:58 μμ

5 διακοσμητικά tips για να φέρετε καλή ενέργεια μέσα στο υπνοδωμάτιο

Σε πόση ώρα βράζουν τα ρεβίθια και πώς χυλώνουν;

09/10/25 11:53 μμ

Σε πόση ώρα βράζουν τα ρεβίθια και πώς χυλώνουν;

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 10 Οκτωβρίου

09/10/25 11:54 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 10 Οκτωβρίου

Ο Κώστας Καρπουχτσής εφ' όλης της ύλης - video

09/10/25 11:14 μμ

Ο Κώστας Καρπουχτσής εφ’ όλης της ύλης – video

Καταστροφή στην κτηνοτροφία της ΑΜΘ: "Οι αποζημιώσεις είναι για να γελάμε", λένε οι κτηνοτρόφοι - video

09/10/25 10:44 μμ

Καταστροφή στην κτηνοτροφία της ΑΜΘ: “Οι αποζημιώσεις είναι για να γελάμε”, λένε οι κτηνοτρόφοι – video

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου

09/10/25 11:05 μμ

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου

Με ανατροπή έμεινε «ζωντανή» για την πρόκριση η Φινλανδία

09/10/25 11:04 μμ

Με ανατροπή έμεινε «ζωντανή» για την πρόκριση η Φινλανδία

Δήμος Σερρών: Μειώνεται το κόστος των τηλεφωνικών συνδέσεων - video

09/10/25 10:20 μμ

Δήμος Σερρών: Μειώνεται το κόστος των τηλεφωνικών συνδέσεων – video

Αναβίωση ενός εμβληματικού χώρου στο ΟΑΚΑ: Το υπόγειο της Τελετής Έναρξης του 2004 ανοίγει ξανά τις πύλες του

09/10/25 11:03 μμ

Αναβίωση ενός εμβληματικού χώρου στο ΟΑΚΑ: Το υπόγειο της Τελετής Έναρξης του 2004 ανοίγει ξανά τις πύλες του

Η Σίρσα Ρόναν θα υποδυθεί τη Λίντα ΜαΚάρτνεϊ σε βιογραφική ταινία για τους Beatles

09/10/25 11:01 μμ

Η Σίρσα Ρόναν θα υποδυθεί τη Λίντα ΜαΚάρτνεϊ σε βιογραφική ταινία για τους Beatles

Ιατρικό Κέντρο "'Ιασις": Ενημέρωση και πρόληψη - Ημερίδα για την υγεία του πεπτικού συστήματος - video

09/10/25 10:27 μμ

Ιατρικό Κέντρο “‘Ιασις”: Ενημέρωση και πρόληψη – Ημερίδα για την υγεία του πεπτικού συστήματος – video