Απαντήσεις της Μαρίας Θεοδωρίδου και για το σκεύασμα της AstraZeneca Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στις αλλεργίες και το εμβόλιο του κορονοϊού, αλλά και τα περιστατικά ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Απαντήσεις της Μαρίας Θεοδωρίδου και για το σκεύασμα της AstraZeneca

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στις αλλεργίες και το εμβόλιο του κορονοϊού, αλλά και τα περιστατικά με τις θρομβώσεις του σκευάσματος της AstraZeneca.

Υπερβολικό χαρακτήρισε τον φόβο για το θέμα των αλλεργιών σε άτομα που φτάνουν στο σημείο να ακυρώσουν ακόμα και τα ραντεβού τους για εμβολιασμό κατά της COVID -19 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως προσέθεσε ακόμη και γιατροί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ζήτημα των πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων και τόνισε πως «μόνο όσοι έχουν εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κατά το παρελθόν, η οποία μάλιστα δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αίτιο και έχει χρειαστεί η ενδοφλέβια χορήγηση ειδικού φαρμάκου για την αντιμετώπισή της» έχουν λόγο να ενημερώνουν τους γιατρούς τους πριν από τον εμβολιασμό.

Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι γίνεται μια υπερεκτίμηση των αλλεργιών και εξήγησε πως οι κοινές και συνηθισμένες αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό. Κοινές αλλεργίες σε φάρμακα, σε εποχικά αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, βαφές, χρώματα, και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις δεν είναι λόγος να μην γίνεται το εμβόλιο τόνισε και προσέθεσε για τις εποχικές αλλεργίες ότι όσοι παίρνουν αντιισταμινικά φάρμακα αυτή την περίοδο καλό θα ήταν να μην τα πάρουν όταν θα πάνε για να κάνουν το εμβόλιο.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε μεγάλο μέρος της εισήγησης της αναφέρθηκε εκ νέου στο εμβόλιο της AstraZeneca, επισημαίνοντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεχίζει την έρευνα, τις τελευταίες 20 ημέρες, για να αποφανθεί αν υπάρχει αιτιώδης σχέση του εμβολίου με παρενέργειες θρόμβωσης και θρομβοπενίας.

Advertisement
MEGA

Όπως είπε, έχουν καταγραφεί 28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο 17 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου και σημείωσε ότι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετά πράγματα γι αυτή την παρενέργεια, την έγκαιρη διάγνωση της και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της. Όπως εξήγησε, τα πρώτα συμπτώματα που είναι ύποπτα και χρειάζονται προσοχή, εμφανίζονται μετά από 7 με 14 από τον εμβολιασμό. Είναι θορυβώδη και δεν μοιάζουν με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων. Πρόκειται για έντονο πόνο στο στήθος και την κοιλιά και κεφαλαλγία. Όλα αυτά τα έχουν κατά νου οι γιατροί και υπάρχει ευαισθητοποίηση για τον έγκαιρο εντοπισμό τους, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση, επισήμανε.

«Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει και η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca που είναι ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid» κατέληξε για το θέμα η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια, απαντώντας τέλος σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν οι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία θα συμβάλουν ώστε να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, είπε ότι «αυτό δεν συνάδει με το ποσοστό εμβολιασμών που έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί». Όπως εξήγησε μπορεί ο παππούς και η γιαγιά να έχουν εμβολιαστεί αλλά τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους δεν έχουν εμβολιαστεί. «Αν πάνε θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας» ξεκαθάρισε και προσέθεσε πως «υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που είναι δύο άνθρωποι και είναι και οι δύο εμβολιασμένοι και θέλουν να πάνε στο εξοχικό τους, εκεί τα πράγματα είναι πιο εύκολα».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράταση για την απεργία των ταξί, «χειρόφρενο» μέχρι το πρωί της Παρασκευής

15/01/26 11:38 μμ

Παράταση για την απεργία των ταξί, «χειρόφρενο» μέχρι το πρωί της Παρασκευής

Το ΑΠΘ τίμησε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο πρ. Αμερικής κ. Δημήτριο με το έμβλημα «Άγιος Δημήτριος»

15/01/26 11:32 μμ

Το ΑΠΘ τίμησε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο πρ. Αμερικής κ. Δημήτριο με το έμβλημα «Άγιος Δημήτριος»

Πάνω από 60.000 Ολλανδούς τουρίστες δέχθηκε η Χαλκιδική το 2025

15/01/26 11:26 μμ

Πάνω από 60.000 Ολλανδούς τουρίστες δέχθηκε η Χαλκιδική το 2025

Ελλάδα – Κροατία 11-10: Μεγάλη νίκη και πρόκριση στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για την Εθνική πόλο ανδρών

15/01/26 11:21 μμ

Ελλάδα – Κροατία 11-10: Μεγάλη νίκη και πρόκριση στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για την Εθνική πόλο ανδρών

Κοινή ενημερωτική δράση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη της βίας των εφήβων στα σχολεία

15/01/26 11:09 μμ

Κοινή ενημερωτική δράση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη της βίας των εφήβων στα σχολεία

Συνταγή του Jamie Oliver για κοτόπουλο με λαχανικά

15/01/26 11:05 μμ

Συνταγή του Jamie Oliver για κοτόπουλο με λαχανικά

Ν/σ. Τροποποίηση Σύμβασης HELLENIC TRAIN- Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία

15/01/26 10:54 μμ

Ν/σ. Τροποποίηση Σύμβασης HELLENIC TRAIN- Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Ιανουαρίου

15/01/26 10:48 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Ιανουαρίου

«Έφυγε» από τη ζωή ο Άντε Γκργκούρεβιτς

15/01/26 10:38 μμ

«Έφυγε» από τη ζωή ο Άντε Γκργκούρεβιτς

Παραδόθηκε μεταμορφωμένος ο Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

15/01/26 10:34 μμ

Παραδόθηκε μεταμορφωμένος ο Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ' ό,τι την παρέλαβα

15/01/26 10:29 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ’ ό,τι την παρέλαβα

Σέρρες: Ελάχιστη η χρήση του IRIS στα καταστήματα εστίασης, μεγάλη πτώση της κίνησης μετά τις γιορτές - video

15/01/26 10:05 μμ

Σέρρες: Ελάχιστη η χρήση του IRIS στα καταστήματα εστίασης, μεγάλη πτώση της κίνησης μετά τις γιορτές – video