Αμερικανοί επιστήμονες ταξινόμησαν τους ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τα προϋπάρχοντα υποκείμενα νοσήματα και τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας τους. Το 23% κατατάσσονται στην «αρνητική» ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Αμερικανοί επιστήμονες ταξινόμησαν τους ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τα προϋπάρχοντα υποκείμενα νοσήματα και τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας τους. Το 23% κατατάσσονται στην «αρνητική» κατηγορία με τα σοβαρότερα συμπτώματα και το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, το 17% στη «θετική» κατηγορία με την πιο ευνοϊκή κλινική εικόνα, ενώ το υπόλοιπο 60%, δηλαδή η πλειονότητα, σε μια ενδιάμεση «κανονική» κατηγορία.

Από το 23% των ασθενών της «αρνητικής» κατηγορίας περίπου ο ένας στους τέσσερις (ποσοστό 27%) αναμένεται να πεθάνει εξαιτίας της Covid-19 και των επιπλοκών της. Από τους ασθενείς της πολυπληθέστερης ενδιάμεσης κατηγορίας, ορισμένοι έχουν σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά και στους πνεύμονες, με τον κίνδυνο θανάτου τους να ανέρχεται περίπου στο 10%. Από τους ασθενείς της ευνοϊκής κατηγορίας, όλοι έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα και κανένας δεν πεθαίνει.

«Οι ασθενείς δεν πάσχουν από την Covid-19 με ομοιόμορφο τρόπο», τόνισαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”. Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 1.022 ασθενείς σε 14 αμερικανικά νοσοκομεία και 60 κλινικές και τους χώρισε σε τρεις διακριτούς «φαινότυπους» (κατηγορίες) ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης τους και την κλινική έκβαση της.

Οι ασθενείς της «αρνητικής» κατηγορίας έχουν τριπλάσιο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών και επταπλάσιο κίνδυνο νεφρικών επιπλοκών, σε σχέση με όσους ανήκουν στην «θετική» κατηγορία. Οι περισσότεροι ασθενείς σε αυτή την κατηγορία είχαν χρόνια υποκείμενα νοσήματα πριν τη λοίμωξη Covid-19.

Οι ασθενείς της «κανονικής» κατηγορίας επίσης απαιτούν σημαντική θεραπεία και έχουν διπλάσια πιθανότητα να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε σχέση με τους ασθενείς της «θετικής» κατηγορίας και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται πρόσθετο οξυγόνο.

Οι ασθενείς της «θετικής» κατηγορίας είναι αρκετά άρρωστοι ώστε να χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, αλλά έχουν τις περισσότερες πιθανότητες ανάρρωσης. Επιπλέον, έχουν τα λιγότερα υποκείμενα νοσήματα και τις μικρότερες επιπλοκές. Όμως αρκετοί εμφανίζουν μακρόχρονα συμπτώματα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο (η λεγόμενη «μακράς διαρκείας Covid-19»), με συνέπεια το 10%, δηλαδή ο ένας στους δέκα, τελικά να χρειάζεται εκ νέου εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
6 Φεβρουαρίου: Σαν σήμερα το 1982 καταργήθηκαν οι μπλε ποδιές στα σχολεία

05/02/26 11:26 μμ

6 Φεβρουαρίου: Σαν σήμερα το 1982 καταργήθηκαν οι μπλε ποδιές στα σχολεία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Φεβρουαρίου

05/02/26 11:23 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Φεβρουαρίου

Σ. Ζαχαράκη για Εθνικό Απολυτήριο: Ανοίγουμε τον διάλογο χωρίς αιφνιδιασμούς και προειλημμένες αποφάσεις

05/02/26 11:08 μμ

Σ. Ζαχαράκη για Εθνικό Απολυτήριο: Ανοίγουμε τον διάλογο χωρίς αιφνιδιασμούς και προειλημμένες αποφάσεις

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαιτούμε πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας στη Χίο

05/02/26 11:03 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαιτούμε πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας στη Χίο

Πέθανε ο θρύλος της νυχτερινής διασκέδασης Λάκης Ραπτάκης - Ο άνθρωπος που άλλαξε το nightlife σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

05/02/26 10:58 μμ

Πέθανε ο θρύλος της νυχτερινής διασκέδασης Λάκης Ραπτάκης – Ο άνθρωπος που άλλαξε το nightlife σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ελληνίδα ορειβάτισσα πάτησε στην κορυφή του Ακονκάγκουα μετά από 18 μέρες ανάβασης

05/02/26 10:17 μμ

Ελληνίδα ορειβάτισσα πάτησε στην κορυφή του Ακονκάγκουα μετά από 18 μέρες ανάβασης

Ο Σερραίος κτηνοτρόφος που έχασε 814 πρόβατα από την ευλογιά αλλά δεν το βάζει κάτω - videο

05/02/26 10:11 μμ

Ο Σερραίος κτηνοτρόφος που έχασε 814 πρόβατα από την ευλογιά αλλά δεν το βάζει κάτω – videο

Έρευνα για την έκρηξη στη "Βιολάντα": Έφοδος της ΔΑΕΕ στο σπίτι του ιδιοκτήτη της εταιρείας και σε γραφεία

05/02/26 10:02 μμ

Έρευνα για την έκρηξη στη “Βιολάντα”: Έφοδος της ΔΑΕΕ στο σπίτι του ιδιοκτήτη της εταιρείας και σε γραφεία

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο Γυναικών: Χάλκινη η Εθνική, κέρδισε 15-8 την Ιταλία

05/02/26 9:56 μμ

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο Γυναικών: Χάλκινη η Εθνική, κέρδισε 15-8 την Ιταλία

Τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΣΕΘ ζήτησε ο Κ. Κυρανάκης

05/02/26 9:49 μμ

Τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΣΕΘ ζήτησε ο Κ. Κυρανάκης

ΕΚΠΟΙΖΩ: Μεγάλη νίκη των καταναλωτών - Ο Άρειος Πάγος ανοίγει τον δρόμο για την ανακούφιση χιλιάδων δανειοληπτών του Ν. Κατσέλη

05/02/26 9:41 μμ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Μεγάλη νίκη των καταναλωτών – Ο Άρειος Πάγος ανοίγει τον δρόμο για την ανακούφιση χιλιάδων δανειοληπτών του Ν. Κατσέλη

Κυρ. Μητσοτάκης στο Foreign Policy: Η Ελλάδα γίνεται συν-αρχιτέκτονας της νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας

05/02/26 9:37 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης στο Foreign Policy: Η Ελλάδα γίνεται συν-αρχιτέκτονας της νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας