Αύξηση 1,9% παρουσίασαν οι συνολικές πωλήσεις σε αξία του οργανωμένου λιανεμπορίου (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., σε Ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, εξαιρούμενων των νησιών) το πρώτο τρίμηνο του 2021 ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Αύξηση 1,9% παρουσίασαν οι συνολικές πωλήσεις σε αξία του οργανωμένου λιανεμπορίου (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., σε Ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, εξαιρούμενων των νησιών) το πρώτο τρίμηνο του 2021 (στοιχεία YTD έως 28 Μαρτίου 2021) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Αντίστοιχα, τα FMCGs (ταχυκίνητα καταναλωτικά είδη) στο σύνολό τους παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων σε αξία 1,2%. 

Σύμφωνα με την εταιρεία Nielsen, όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, τα τρόφιμα και ποτά είναι η μοναδική μεγάλη κατηγορία, που αναπτύσσεται με +4,2%, ενώ οι κατηγορίες που αφορούν στα προϊόντα προσωπικής περιποίησης καθώς και τα προϊόντα οικιακής χρήσης παρουσιάζουν μείωση στις πωλήσεις τους σε αξία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά -8,9% & -7,4% αντίστοιχα.
Το σύνολο των κατηγοριών Bazaar (ένδυση, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, εργαλεία, είδη κήπου, είδη αυτοκινήτου, οικιακός εξοπλισμός κλπ.) εμφανίζει την πιο θετική, διψήφια τάση στο +16,5%, ενώ επίσης τα φρέσκα και επί ζυγίω προϊόντα αναπτύσσονται, αρκετά πιο συγκρατημένα, κατά +1,5%.

Όσον αφορά στις διαφορετικές τυπολογίες καταστημάτων, οι μεγάλες αίθουσες άνω των 2.500 τ.μ. (hypermarkets) συνεχίζουν να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του +8,3% στις πωλήσεις τους και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο σε ρυθμό ανάπτυξης ακολουθούν και οι μικρότερες αίθουσες, έως 400 τ.μ. στο +3,2%, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγοραστές επιλέγουν και τα μικρότερα καταστήματα για την ευκολία τους, αλλά και τα καθημερινά τους ψώνια.

Σε επίπεδο κατηγοριών, αρκετές από τις κατηγορίες αλκοολούχων ποτών παρουσιάζουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι (ρούμι +67,7%, κρασιά +49,1%, ουίσκι +43,6%, μπύρες +27,3%), γεγονός που αποδεικνύει ότι η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης έχει αυξήσει την διασκέδαση, αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ, εντός του σπιτιού.

Advertisement
MEGA

Αναφορικά με τις κατηγορίες προσωπικής υγιεινής και περιποίησης , η αναστολή λειτουργίας των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής ευνόησε την ανάπτυξη των πωλήσεων για κατηγορίες όπως είναι οι βαφές μαλλιών, καθώς και τα αποτριχωτικά προϊόντα, τα οποία αναπτύχθηκαν με +22,0% και +25,1% αντίστοιχα. 

Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν σημασία στην υγιεινή και τον καθαρισμό των χεριών, καθώς η κατηγορία των απολυμαντικών χεριών παρουσιάζει αύξηση στις πωλήσεις της κατά +15,0%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Τέλος, η παραμονή των καταναλωτών στο σπίτι αύξησε τις πωλήσεων για τις κατηγορίες των καθαριστικών φούρνου (+47,5%), της λαδόκολλας (+28,4%), ενώ και οι σακούλες σκουπιδιών έχουν επίσης αυξήσει τις πωλήσεις τους κατά +8,1%.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

26/03/26 5:30 μμ

Η Ατλέτικο ετοιμάζει πρόταση για βελτιωμένο συμβόλαιο στον Άλβαρες

26/03/26 4:43 μμ

Ιρανός αξιωματούχος: Μονόπλευρη η πρόταση των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Ανοιχτή η πόρτα της διπλωματίας

«Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης» Η πρωτοβουλία δεκάδων γιατρών φέρνει την πρόληψη στην ελληνική περιφέρεια

26/03/26 4:43 μμ

«Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης» Η πρωτοβουλία δεκάδων γιατρών φέρνει την πρόληψη στην ελληνική περιφέρεια

Προσωρινή μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ - Παράταση προθεσμιών υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης

26/03/26 4:37 μμ

Προσωρινή μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ – Παράταση προθεσμιών υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης

Η Νιγρίτα υποδέχθηκε το Τίμιο Ξύλο από την Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους

26/03/26 4:32 μμ

Η Νιγρίτα υποδέχθηκε το Τίμιο Ξύλο από την Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους

26/03/26 4:19 μμ

Ο Φερστάπεν ζήτησε από δημοσιογράφο να φύγει από τη συνέντευξη Τύπου στη Σουζούκα

26/03/26 4:11 μμ

Το Ισραήλ δηλώνει ότι «εξόντωσε» τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης

26/03/26 3:54 μμ

Παρί Σεν Ζερμέν: Σύντομα θα υπογράψει ο Λούις Ενρίκε την επέκταση του συμβολαίου του

26/03/26 3:45 μμ

Τροποποίηση στη διαχείριση ενέργειας ενόψει των κατατακτηρίων δοκιμών για το γκραν πρι Ιαπωνίας (pic)

Χατζηβασιλείου στην ημερίδα «Βλαχόφωνος Ελληνισμός» στις Σέρρες: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική ταυτότητα των Βλαχόφωνων Ελλήνων

26/03/26 3:02 μμ

Χατζηβασιλείου στην ημερίδα «Βλαχόφωνος Ελληνισμός» στις Σέρρες: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική ταυτότητα των Βλαχόφωνων Ελλήνων

ΕΑΑΣ ΣΕΡΡΩΝ: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι-Η έξοδος προς την Αθανασία»

26/03/26 2:56 μμ

ΕΑΑΣ ΣΕΡΡΩΝ: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι – Η έξοδος προς την Αθανασία»

Σ. Ζαχαράκη: Η ίδρυση της ΑΣΠΤ εκπληρώνει το όραμα χρόνων του καλλιτεχνικού και δημιουργικού κόσμου της χώρας

26/03/26 2:48 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Η ίδρυση της ΑΣΠΤ εκπληρώνει το όραμα χρόνων του καλλιτεχνικού και δημιουργικού κόσμου της χώρας