Date:
Στην… πρίζα μπαίνει η Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες ακόμη πόλεις στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς με πρωτοβουλία της διοίκησης προχωρά η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που πλέον θεωρούνται απαραίτητες, ενώ δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό, αφού η περιοχή δέχεται τουρίστες από Βαλκανικές χώρες που φτάνουν στην περιοχή οδικώς.
Την προσπάθεια αυτή ενισχύει η περιφέρεια, η οποία μετά την εγκατάσταση του σταθμού φόρτισης επί της οδού 26ης Οκτωβρίου θα εγκαταστήσει έναν ακόμη έξω από το κτίριο της διοίκησης στη Βίλα Αλλατίνη, ενώ στόχος είναι το επόμενο διάστημα να εγκατασταθούν σταθμοί σε κάθε μια από τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο makthes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας «μετά την Θεσσαλονίκη, θέσαμε ήδη σε λειτουργία σταθμό φόρτισης οχημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, επί της οδού Παπαγεωργάκη, έξω από το Διοικητήριο, δίνοντας τη δυνατότητα για την ταυτόχρονη φόρτιση δύο οχημάτων».
Ωστόσο, όπως είπε, η εγκατάσταση και άλλων φορτιστών, στις υπόλοιπες έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων, συνεχίζεται το επόμενο διάστημα, μετά από υπόδειξη σημείων στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων από την αρμόδια υπηρεσία.
Εκτός από την Βέροια, όπου σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη δεν υπάρχει ιδιόκτητος χώρος της οικείας αντιπεριφέρειας, οπότε ο σταθμός φόρτισης θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα στον αύλειο χώρο του δημαρχείου της περιοχής.
Στη Χαλκιδική εκτός από την περιφέρεια προσπάθεια για να στηρίξει την ηλεκτροκίνηση καταβάλλει και ο δήμος Αριστοτέλη, καθώς έχει ήδη εγκριθεί από το «Πράσινο Ταμείο» η χρηματοδότηση της μελέτης για τη δημιουργία 20 σημείων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, προϋπολογισμού 39.680 ευρώ.
Ζήτηση ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού
Η ανάπτυξη υποδομών για την ηλεκτροκίνηση, όπως εξήγησε ο κ. Μπίλλιας είναι μεγάλο στοίχημα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που εκτός από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της ποιότητας ζωής στην πόλη, με τη μείωση της ρύπανσης του αέρα και τον περιορισμό του θορύβου, θα συμβάλλει και στην προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών που επιλέγουν να κάνουν διακοπές οδικώς.
Αναφορικά μάλιστα με τους νέους σταθμούς φόρτισης, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι η εγκατάσταση τους έγινε με χορηγία δημοφιλούς εταιρείας, η οποία συμμετέχει σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο που προωθεί την ηλεκτροκίνηση.
«Η εν λόγω εταιρεία ως μέλος του δικτύου Hubject, διασφαλίζει εύκολη και διασυνοριακή πρόσβαση στους φορτιστές της, για όλους τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων. Επιπλέον, αναλαμβάνει την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση κι επισκευή των φορτιστών, καθώς και την πλήρη διαχείριση της τιμολόγησης των υπηρεσιών φόρτισης. Αυτό είναι σημαντικό γιατί ένας ταξιδιώτης που διαθέτει ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι σημαντικό να ξέρει που θα το φορτίσει όταν φτάσει στη Θεσσαλονίκη ή αν ταξιδέψει σε πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων.
Πρόσθεσε μάλιστα πως ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας να έχει ένα δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Εκατοντάδες σημεία στο δήμο Θεσσαλονίκης
Την προσπάθεια ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης στηρίζουν και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης με πρώτο τον κεντρικό, ο οποίος σχεδιάζει να δημιουργήσει 325 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Για το λόγο αυτό ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) μέσα στο 2021.
Η χωροθέτηση των 325 σημείων θα προκύψει μέσα από διαβούλευση με φορείς, όπως, ΟΑΣΘ, τα ταξί και αργότερα με το μετρό, ενώ στόχος του είναι να τα επεκτείνει εκτός κέντρου, όπως στην Ξηροκρήνη, στον Βαρδάρη, στην Τούμπα κ.α.