Η εξ’ αποστάσεως πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα στοιχεία του Κτηματολογίου χωρίς ταλαιπωρία, συνωστισμό, το άνοιγμα της βάσης δεδομένων στο gov.gr, ώστε οι έλεγχοι αναφορικά με το ακίνητο να μπορούν να γίνουν ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η εξ’ αποστάσεως πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα στοιχεία του Κτηματολογίου χωρίς ταλαιπωρία, συνωστισμό, το άνοιγμα της βάσης δεδομένων στο gov.gr, ώστε οι έλεγχοι αναφορικά με το ακίνητο να μπορούν να γίνουν από οπουδήποτε και όχι μόνο από τα κτηματολογικά γραφεία, αλλά από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και η νέα έκδοση της πλατφόρμας «Θέαση», αποτελούν βασικές αλλαγές των δομών και υπηρεσιών του Κτηματολογίου με στόχο να εξελιχθεί σε ένα «ψηφιακό Κτηματολόγιο», ενώ δρομολογείται εντός του έτους και η ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων και συγκεκριμένα 600.000.000 σελίδων.

            Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης «είναι ένα πρώτο ισχυρό βήμα, προκειμένου να χτίσουμε ένα ψηφιακό οικοδόμημα πλέον. Το κτηματολόγιο βασικά είναι μία ψηφιακή υπηρεσία, η οποία πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους».

      Να αναφερθεί ότι οι επαγγελματίες θα ταυτοποιούνται στο ktimatologio.gov.gr μέσα από τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που τους παρέχουν οι επιστημονικοί τους σύλλογοι και επιμελητήρια και για τους ελέγχους δεν καταβάλλεται κανένα αντίτιμο.

            Η διαβαθμισμένη πρόσβαση για λόγους ασφάλειας αφορά:

      * Δικηγόρους που διατηρούν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές του Κτηματολογίου, στο σύνολο της επικράτειας.

      * Δικαστικούς επιμελητές έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές του Κτηματολογίου για τα ακίνητα εντός της περιφέρειας που ασκούν τα καθήκοντά τους και ενόψει αναγκαστικής εκτέλεσης.

      * Συμβολαιογράφους έχουν πρόσβαση στις εγγραφές και τα στοιχεία που σχετίζονται με δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, καθώς και στην απεικόνιση του ακινήτου στα κτηματολογικά διαγράμματα.

      * Μηχανικούς που έχουν πρόσβαση, κατόπιν αναζήτησης του ακινήτου μέσω του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του, στις εγγραφές και τα στοιχεία που σχετίζονται με δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, στη χωρική βάση και τα τοπογραφικά διαγράμματα καθώς και στην εισήγηση της Υπηρεσίας επί των αιτήσεων και των γεωμετρικών μεταβολών.

      * Πολίτες ή νομικά πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στις εγγραφές που αφορούν στα ακίνητά τους με χρήση κωδικών Taxisnet.

      Τι γινόταν μέχρι τώρα

Advertisement
MEGA

      Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε το 1998 και σήμερα παρέχει στοιχεία μόλις για το 1/3 των συνολικών δικαιωμάτων που υφίστανται επί ακινήτων στην ελληνική επικράτεια. Η ποσότητα, όμως, των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν αποτελεί το μόνο πρόβλημα: οι ψηφιακές δυνατότητες που παρέχονταν ήταν περιορισμένες και όχι φιλικές στο χρήστη.

            Αποτέλεσμα ήταν οι ιδιοκτήτες και οι επαγγελματίες που σχετίζονται με τις δηλώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις μεταβολές επί ακινήτων να είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται για τις περισσότερες υποθέσεις στα Κτηματολογικά Γραφεία. Το κύριο πρόβλημα όμως ήταν ότι το δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία του Κτηματολογίου που αποτελούσε «γκρίζα ζώνη».

      Όσον αφορά στη νέα έκδοση της πλατφόρμας «Θέαση», η οποία βρίσκεται στο maps.gov.gr δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να βλέπουν όχι μόνο την κάτοψη μιας περιοχής (κατ’ αναλογία δηλαδή τη βασική υπηρεσία του Google maps), αλλά και τα όρια των οικοπέδων σύμφωνα με τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο. Μάλιστα, για κάθε οικόπεδο εμφανίζεται και ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, ο γνωστός και ως ΚΑΕΚ, δηλαδή η μοναδική «ταυτότητα» κάθε ακινήτου. Τέλος, πέρα από την προσθήκη των δεδομένων των γεωτεμαχίων, όλη η πλατφόρμα έχει αναβαθμιστεί ώστε να είναι διαθέσιμη από κινητές συσκευές και ευρύτερα να προσφέρει ευκολότερη πλοήγηση στον χρήστη.

      Το mega-project της ψηφιοποίησης του αρχείου των υποθηκοφυλακείων

      Μέσα σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η έναρξη υλοποίησης εντός του έτους και της ψηφιοποίησης του Αρχείου των Υποθηκοφυλακείων, το οποίο κατά προσέγγιση φτάνει τις 600.000.000 σελίδες. Πρόκειται για ένα έργο ψηφιοποίησης αρχείων προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο θα απαλλάξει το ελληνικό δημόσιο από τόνους χαρτιού και από την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, καθώς όλα τα αρχεία θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή. Το τεύχος δημοπράτησης προβλέπει μέχρι τέσσερις αναδόχους με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης την επόμενη τριετία.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

03/02/26 1:58 μμ

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

03/02/26 1:57 μμ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

03/02/26 1:40 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

03/02/26 1:44 μμ

Ν.Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

03/02/26 1:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

03/02/26 1:53 μμ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

03/02/26 1:52 μμ

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

03/02/26 1:50 μμ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

03/02/26 1:49 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

03/02/26 1:22 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

03/02/26 1:12 μμ

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης

03/02/26 1:48 μμ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης