Τι κερδίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τα 5 νέα οικονομικά μέτρα- Παραδείγματα
Date:
Πέντε νέα μέτρα με δημοσιονομικό αποτύπωμα 2,7 δισεκ. ευρώ για το 2021 και το 2022 ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που έτσι “φτιάχνει” κλίμα εν όψει μιας δύσκολης περιόδου. Ωστόσο η αγορά αναμένει άμεση ρευστότητα καθώς η εσπευσμένη επανεκκίνηση της οικονομίας βρίσκει πολλές επιχειρήσεις χωρίς “ταμείο”.
Με στόχο τη στήριξη της επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και να διασκεδάσει την κριτική για το εσπευσμένο άνοιγμα της εστίασης, που γίνεται χωρίς να έχει τρέξει το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας ύψους 330 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο δράσης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 η κυβέρνηση προωθεί νέες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Σταθερά πάντως οι μειώσεις φόρων ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και αποτελούν βασική φιλελεύθερη επιλογή, ενώ πάντα γεννάται ένα θέμα για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη. Ήδη στις ΗΠΑ αλλά και στην ΕΕ ακούγονται φωνές για φορολόγηση του μεγάλου πλούτου σε όφελος χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, κατ΄ αναλογία με ό,τι είχε γίνει μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το πρόγραμμα ανάταξης του Φρ. Ρούσβελτ μετά το «κραχ» του 1929.
Να σημειωθεί ότι οι κινήσεις αυτές, αν και αποκλιμακώνουν περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος, αλλά και τη συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων δε λύνουν το θέμα της χορήγησης άμεσης ρευστότητας που έχουν ανάγκη πολλές μικρές επιχειρήσεις σε κλάδους όπως το τουρισμός, η εστίασης και το λιανεμπόριο. Αυτές περιμένουν την 7η φάση της Επιστρεπτέας, τη ρύθμιση για τα πάγια αλλά και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Το “πακέτο” ρευστότητας
Με βάση πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο τα προγράμματα αυτά θα αφορούν πέρα από την εστίαση που έχει ανακοινωθεί, τον τουρισμό όσο και τον κλάδο του αθλητισμού. Παράλληλα για την άμεση ανακούφιση των πληττόμενων επιχειρήσεων, με μεγάλους «κόφτες» όμως αναμένεται να επεκταθούν χρονικά μέτρα όπως το ‘‘κούρεμα’’ των ενοικίων, αλλά και το πρόγραμμα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας. Με βάση εκτιμήσεις από το οικονομικό επιτελείο, μόνο από τους πόρους του ΕΣΠΑ για εστίαση και τουρισμό, θα πέσουν αγορά πάνω από 650 εκατ.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 500 εκατ. του προγράμματος επιδότησης δαπανών, τα 130 εκατ. της έκτακτης ενίσχυσης να τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο και το κόστος των υπόλοιπων μέτρων (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού κ.ά.), η συνολική ένεση ρευστότητας θα ξεπεράσει το 1.5 δισ. μέσα στον Μάιο.
Το αποτύπωμα των 5 μέτρων
Σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός η προκαταβολή φόρου θα «φανεί» όταν ο φορολογούμενος ή η επιχείρησης καταβάλλει το φόρο φέτος δηλαδή αρχής γενομένης από τον Ιούλιο ή Αύγουστο.
Ταυτόχρονα η μείωση σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) στο συντελεστή φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22% θα φανεί στις δηλώσεις που θα γίνουν του χρόνου. Αντίστοιχα και η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022, αλλά και η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2022 θα αποτυπωθούν του χρόνου.
Τα μέτρα
Με βάση όσα ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
«1ο. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.
Έτσι, ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
2ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022.
Ειδικά για φέτος, αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.
3ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση, που ήταν στο 28%.
Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.
4ο. Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.
5ο. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.»
Όπως προσθέτει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, για τα 5 νέα μέτρα ελάφρυνσης, «το δημοσιονομικό κόστος των τριών πρώτων μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια, ποσό το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας.
Το δημοσιονομικό κόστος των δύο τελευταίων μέτρων είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022.»
Αθροιστικά, δηλαδή, για το 2021 και το 2022 τα μέτρα ανέρχονται έτσι στα 2,7 δισεκ. ευρώ
Παραδείγματα
▪ Επιχείρηση-νομικό πρόσωπο που θα εμφανίσει για πρώτη φορά 10.000 ευρώ κέρδη το φορολογικό έτος2021, θα πλήρωνε το 2022 φόρο 24% και επιπλέον προκαταβολή φόρου 24%, δηλαδή συνολική επιβάρυνση48% ή 4.800 ευρώ.
Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 22% και προκαταβολή φόρου 17,6% (22%*80%), δηλαδή συνολική επιβάρυνση 39,6% ή 3.960 ευρώ.
Συνεπώς, το όφελος για την επιχείρηση ανέρχεται σε 840 ευρώ.
▪ Φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 1.800 ευρώ.
Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου 495 ευρώ (9%*55%), σύνολο 1.395 ευρώ.
Συνεπώς, το όφελος για το φυσικό πρόσωπο ανέρχεται στα 405 ευρώ.
«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, έχει θέσει ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της στο οικονομικό πεδίο τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε:
«Μειώσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής, αποτελώντας παράγοντα-«κλειδί» για την επίτευξη υψηλών, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.
Έτσι, πριν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, εφαρμόσαμε μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ακόμα και μέσα στη δίνη της πανδημίας συνεχίσαμε την πολιτική αυτή, στο μέτρο του δυνατού, προχωρώντας σε σημαντικές, πρόσθετες, προσωρινές μειώσεις.
Παράλληλα, δεσμευτήκαμε ότι μόλις κοπάσει η «τρικυμία» του κορονοϊού, θα επιστρέψουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μονιμοποιώντας ορισμένες από τις προσωρινές μειώσεις ή υλοποιώντας άλλες.
Σήμερα, με γνώμονα την ανάγκη να δώσουμε ώθηση στην επανεκκίνηση και στην ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης, κάνουμε πράξη τη δέσμευση αυτή.
Προχωράμε στην υλοποίηση 5 μέτρων – «γέφυρα» προς τη μετά-κορονοϊό εποχή, μέσω των οποίων παρέχουμε, πρόσθετη, σημαντική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε αυτές να ανασυνταχθούν μετά τη δοκιμασία της πανδημίας και να τονωθεί η ρευστότητά τους.
Παράλληλα, πρόκειται για μέτρα – «καταλύτες» για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι εργάζεται με υπευθυνότητα, σχέδιο και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να διασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας και για την είσοδό της, μετά την υγειονομική κρίση, σε τροχιά ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».