22.3 C
Serres

Η ΕΕ μηνύει την AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων

Date:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κινήθηκε νομικά κατά της AstraZeneca επειδή δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την παράδοση εμβολίων κατά της COVID-19 και διότι δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει τις παραδόσεις βάσει προγράμματος.

«Η Κομισιόν ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή νομική δράση κατά της AstraZeneca», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι και τα 27 κράτη μέλη στήριξαν την κίνηση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η ΕΕ εκτιμά ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της βάσει του συμβολαίου που υπέγραψε με την Ένωση.

Η Κομισιόν ενεργοποίησε στις 19 Μαρτίου μια διαδικασία διευθέτησης διαφορών με την AstraZeneca, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η φαρμακοβιομηχανία, το πρώτο βήμα πριν τη δικαστική προσφυγή.

Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.





Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό πως η Eυρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ενεργοποιήσει την επιλογή αγοράς των 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, κάτι που είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η προθεσμία ενεργοποίησης της επιλογής έχει ήδη παρέλθει και η ΕΕ δεν σκοπεύει να πράξει κάτι.

Η Κομισιόν έχει ήδη παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαίσιο του συμβολαίου που προέβλεπε 400 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες οι 100 εκατ. θα ήταν προαιρετικές

Πηγή newsbeast.gr

ΠολιτικήΗ ΕΕ μηνύει την AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Η ένταξη βασικός πυλώνας της μεταναστευτικής πολιτικής – Σ.Βούλτεψη: Στόχος η πραγματική ένταξη

Η προώθηση της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία...

Ντ. Μπακογιάννη: Την Πέμπτη η ενημέρωση της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, από τον υπουργό...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα