Ειδική αναφορά στην προσφορά της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και του αγώνα για την ελευθερία που όπως τόνισε όχι μόνο ένωνε την κοινότητα, αλλά δίδασκε στους υπόδουλους τη ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ειδική αναφορά στην προσφορά της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και του αγώνα για την ελευθερία που όπως τόνισε όχι μόνο ένωνε την κοινότητα, αλλά δίδασκε στους υπόδουλους τη γλώσσα και την πίστη, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά τον χαιρετισμό του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση επεσήμανε ότι «το ιδρυτικό του νέου ελληνικού κράτους γεγονός δεν προέκυψε ασφαλώς σε συνθήκες ιστορικού κενού. Ριζώνει στη συλλογική συνείδηση ενός σκλαβωμένου λαού, που είχε βαθιά αίσθηση της ταυτότητάς του. Τα δεκάδες επαναστατικά κινήματα που αριθμούνται από την πτώση της Πόλης ως την Παλιγγενεσία αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές. Η πληθώρα των Πατριαρχών που έχασαν τη ζωή τους με βίαιο τρόπο από την Οθωμανική εξουσία καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας θέτει με σαφήνεια το πρόσημο της πίστης στην υπόθεση της δουλείας, μιας πίστης που άρδευσε μυστικά το καθημαγμένο γένος. Το ζωογόνησε, συγκρότησε την αυτοσυνειδησία του, έθεσε κριτήρια. Η πλειονότητα των δασκάλων στα σχολεία που λειτούργησαν επί Τουρκοκρατίας, όταν αυτά λειτουργούσαν απρόσκοπτα, υπήρξαν κληρικοί. Το αφυπνιστικό έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, με τα δεκάδες σχολεία που ίδρυσε, έχει χαράξει ανεξίτηλα τη λαϊκή ψυχή.

«Σε πιο δύσκολες περιόδους ήταν πάλι η λατρεία της Εκκλησίας που όχι μόνο ένωνε την κοινότητα, αλλά δίδασκε τους υπόδουλους τη γλώσσα και την πίστη. Μαζί με αυτά, έρχεται η προσφορά των Νεομαρτύρων. Δεν ήταν μόνο οι πατριάρχες, ήταν επίσκοποι, απλοί ιερείς, μοναχοί και λαϊκοί που έδωσαν τη ζωή τους για την πίστη τους. Ένας χορός γνωστών και αφανών ηρώων της πίστεως σήκωσε το βάρος του οράματος και της ανίχνευσης νοήματος για ένα ολόκληρο γένος» είπε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Εκκλησία μας συνοδοιπόρησε με τον λαό και κατά την Επανάσταση. Και τότε οι πολλές θυσίες των στελεχών της, όπως μαρτυρούν οι πρωταγωνιστές των γεγονότων, αγωνιστές, ξένοι διπλωμάτες και άλλοι, επισφράγισαν τον αγώνα. Πρώτος Επίσκοπος που έπεσε μαχόμενος και έσυρε το χορό των φονευθέντων κατά τα πολεμικά γεγονότα, ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας. Μέλος της Φιλικής, πρωτοστάτησε στον ξεσηκωμό στη Ρούμελη, έμεινε στη μνήμη μας να ανακεφαλαιώνει στο πρόσωπό του, μαζί με πολλούς άλλους, την πίστη με την αγάπη προς την πατρίδα. Και τόσοι άλλοι… Ένας λαός που βίωνε αυτό που ο στρατηγός Μακρυγιάννης εξέφρασε, ότι χωρίς πίστη στη θρησκεία τους έθνη δεν υπάρχουν, μπόρεσε να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στην πρόκληση και στα διλήμματα της ιστορίας. Όχι μόνο να αφεθεί στην νομοτέλεια της ιστορικής συγκυρίας, αλλά να νοηματοδοτήσει πνευματικά τον αγώνα του» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Advertisement
MEGA

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι εμφανίσεις που ξεχώρισαν στο κόκκινο χαλί της τελετής απονομής των Όσκαρ 2026

16/03/26 12:32 μμ

Οι εμφανίσεις που ξεχώρισαν στο κόκκινο χαλί της τελετής απονομής των Όσκαρ 2026

Επαναλειτουργεί σταδιακά το αεροδρόμιο του Ντουμπάι - Ένας νεκρός από πτώση πυραύλου στο Αμπού Ντάμπι

16/03/26 11:21 πμ

Επαναλειτουργεί σταδιακά το αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Ένας νεκρός από πτώση πυραύλου στο Αμπού Ντάμπι

Στη Βουλγαρία για φθηνότερη βενζίνη οι Σερραίοι– Μεγάλη η διαφορά στις τιμές

16/03/26 11:11 πμ

Στη Βουλγαρία για φθηνότερη βενζίνη οι Σερραίοι– Μεγάλη διαφορά στις τιμές

Αξιοσημείωτη η παρουσία του Επιμελητηρίου Σερρών για μία ακόμη χρονιά στην FOODEXPO 2026

16/03/26 11:02 πμ

Αξιοσημείωτη η παρουσία του Επιμελητηρίου Σερρών για μία ακόμη χρονιά στην FOODEXPO 2026

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών

16/03/26 10:32 πμ

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών

Καβάλα: Η ΑΜΘ στο επίκεντρο της μεσογειακής συνεργασίας για την κλιματική ανθεκτικότητα

16/03/26 10:56 πμ

Καβάλα: Η ΑΜΘ στο επίκεντρο της μεσογειακής συνεργασίας για την κλιματική ανθεκτικότητα

Γαλλία-Δημοτικές εκλογές: Σημαντικός ο αριθμός σοσιαλιστών και ρεπουμπλικάνων που προκρίθηκαν στο β' γύρο

16/03/26 10:53 πμ

Γαλλία-Δημοτικές εκλογές: Σημαντικός ο αριθμός σοσιαλιστών και ρεπουμπλικάνων που προκρίθηκαν στο β’ γύρο

Νοσοκομείο Σερρών: Ηλεκτρονική πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις μέσω Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας

16/03/26 10:34 πμ

Νοσοκομείο Σερρών: Ηλεκτρονική πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις μέσω Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εγκαινιάζει το νέο διαδικτυακό ραδιόφωνο AUTh Radio

16/03/26 10:44 πμ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εγκαινιάζει το νέο διαδικτυακό ραδιόφωνο AUTh Radio

Όσκαρ 2026: Η «Μια Μάχη Μετά την Άλλη» αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς

16/03/26 10:42 πμ

Όσκαρ 2026: Η «Μια Μάχη Μετά την Άλλη» αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς

Δράμα: Η μαγεία των ηπειρώτικων πανηγυριών μέσα από τον φακό του Γιάννη Δήμου

16/03/26 10:41 πμ

Δράμα: Η μαγεία των ηπειρώτικων πανηγυριών μέσα από τον φακό του Γιάννη Δήμου

Το γαλλικό κοινό «ψήφισε» Ελλάδα στην έκθεση Salon Mondial du Tourisme στο Παρίσι

16/03/26 10:39 πμ

Το γαλλικό κοινό «ψήφισε» Ελλάδα στην έκθεση Salon Mondial du Tourisme στο Παρίσι