Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το συστατικό αυτό, από το οποίο οι περισσότεροι κάνουμε καθημερινά υπερκατανάλωση, επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αν θέλετε ο οργανισμός σας να βρίσκεται ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το συστατικό αυτό, από το οποίο οι περισσότεροι κάνουμε καθημερινά υπερκατανάλωση, επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Αν θέλετε ο οργανισμός σας να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ρίξτε μια ματιά στο πιάτο σας. Πιθανότατα περιέχει ένα συστατικό το οποίο αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα – γεγονός διόλου επιθυμητό υπό τις παρούσες συνθήκες.

Advertisement
 

Το συστατικό αυτό είναι το αλάτι (ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο). Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν τρώμε μεγάλες ποσότητες και αυξάνονται τα επίπεδά του στο αίμα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού παράγουν λιγότερη ενέργεια. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην λειτουργούν τόσο καλά όσο θα έπρεπε.

«Επί χρόνια συσχετίζαμε το αλάτι στη διατροφή με την υπέρταση και την αύξηση του κινδύνου αναπτύξεως καρδιαγγειακών νόσων», σχολιάζει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Sarah Anzlovar, από τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. «Η νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει μια νέα συνέπεια, σε κυτταρικό επίπεδο».


Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι περισσότεροι ενήλικες καταναλώνουν διπλάσιες έως τριπλάσιες ποσότητες άλατος από τις συνιστώμενες για καλή υγεία. Βέβαια, λίγο αλάτι είναι απαραίτητο για:

  • Την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό
  • Την ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των νεύρων


Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, σχετίζεται με την υπέρταση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμα και με πρόωρο θάνατο.

Culinary Chef Adding Saucepan White Sea Salt. Man in Apron Holding Spice Shaker in Hand. Male Fingers Putting Ingredient to Stainless Pan. Cooking in Kitchen at Home Horizontal Photography

Η σχέση με το ανοσοποιητικό


Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η υπερβολική κατανάλωσή του προκαλεί αύξηση στα επίπεδα του νατρίου (Na) στο αίμα. Το περιττό νάτριο συσσωρεύεται σε διάφορα τμήματα του σώματος, μεταξύ των οποίων και τα σημεία όπου έχουμε φλεγμονή, Αυτό όμως τελικά επηρεάζει το ανοσοποιητικό, διότι τα κύτταρά του παίζουν σημαντικό ρόλο στην φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα νατρίου επηρεάζουν τόσο την ενεργοποίηση όσο και τη λειτουργία των ανοσοποιητικών κυττάρων. Στη νέα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν με ποιον τρόπο συμβαίνει αυτό.

Όπως διαπίστωσαν, η ανοσοποιητική διαταραχή οφείλεται κυρίως στις επιδράσεις του αυξημένου νατρίου στην παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα. Ειδικότερα, αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπνοή. Η συνέπεια είναι να χρησιμοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού λιγότερο οξυγόνο. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την υγεία και την λειτουργικότητά τους.

Τι συμβαίνει όταν τρώμε πίτσα

Advertisement
ΔΕΗ


Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τα ευρήματα δύο κλινικών μελετών. Στην πρώτη αξιολογήθηκε η λειτουργία του ανοσοποιητικού μετά την κατανάλωση πίτσας του εμπορίου. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία: η πίτσα κατά κανόνα περιέχει πάρα πολύ αλάτι.

Στη δεύτερη μελέτη αξιολογήθηκαν οι επιδράσεις από την λήψη μιας ταμπλέτας άλατος μαζί με ένα τυπικό γεύμα.

Το συμπέρασμα ήταν πως ένα και μόνο γεύμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι είναι αρκετό για να αυξηθούν τα επίπεδα νατρίου και να πληγεί το ανοσοποιητικό. Η επίδραση αυτή δεν διαρκεί πολύ. Όταν όμως είναι καθημερινή και επαναλαμβανόμενη, τελικά οδηγεί σε σημαντικό πρόβλημα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Circulation. Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην τρώμε πολύ αλάτι. Η σύσταση των ειδικών είναι να μην υπερβαίνουμε τα 2.300 mg νάτριο την ημέρα (αντιστοιχούν περίπου σε 1 κουταλάκι του γλυκού). Από όλες τις πηγές όμως: και από το επιτραπέζιο και από τα έτοιμα τρόφιμα που το περιέχουν σε αφθονία (π.χ. τυρί, δημητριακά πρωινού, ψωμί κ.λπ.).

Για να τα καταφέρετε, να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων. Αναγράφουν το αλάτι ως γραμμάρια νατρίου ανά 100 γρ. τροφίμου. Και να αντικαταστήσετε το αλάτι στο μαγείρεμα και στο πιάτο σας με άφθονα μυρωδικά και μπαχαρικά, συνιστά η κυρία Anzlovar.

Πηγή iatropedia.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
"Βαρβάρα": Συνταγή για το πεντανόστιμο θρακιώτικο γλυκό - Πώς ξεκίνησε το έθιμο

03/12/25 11:29 μμ

“Βαρβάρα”: Συνταγή για το πεντανόστιμο θρακιώτικο γλυκό – Πώς ξεκίνησε το έθιμο

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την κακοκαιρία την Πέμπτη υπό τον Γ. Κεφαλογιάννη

03/12/25 11:25 μμ

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την κακοκαιρία την Πέμπτη υπό τον Γ. Κεφαλογιάννη

Αλέξης Τσίπρας: Επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές

03/12/25 11:18 μμ

Αλέξης Τσίπρας: Επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές

Γ. Πιτσιλής στο παγκόσμιο forum του ΟΟΣΑ: Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί την ανταλλαγή πληροφοριών για ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης

03/12/25 11:11 μμ

Γ. Πιτσιλής στο παγκόσμιο forum του ΟΟΣΑ: Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί την ανταλλαγή πληροφοριών για ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης

Εντοπίστηκαν όπλα σε φρεάτιο του Αστυνομικού Τμήματος Κυψέλης

03/12/25 11:07 μμ

Εντοπίστηκαν όπλα σε φρεάτιο του Αστυνομικού Τμήματος Κυψέλης

Aνάκτορο Αρχανών: Οι Μινωίτες το προστάτευαν από τις φυσικές καταστροφές

03/12/25 11:04 μμ

Aνάκτορο Αρχανών: Οι Μινωίτες το προστάτευαν από τις φυσικές καταστροφές

Η PETA προέτρεψε τους Alice In Chains να αλλάξουν το όνομά τους σε Betty In Chains

03/12/25 11:41 μμ

Η PETA προέτρεψε τους Alice In Chains να αλλάξουν το όνομά τους σε Betty In Chains

ΔΥΠΑ: Αυξάνεται η χρονική διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και ανέργους

03/12/25 11:40 μμ

ΔΥΠΑ: Αυξάνεται η χρονική διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και ανέργους

Χωρίς ταξί αύριο η Αττική - Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία

03/12/25 11:40 μμ

Χωρίς ταξί αύριο η Αττική – Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

03/12/25 11:38 μμ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

03/12/25 11:38 μμ

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

03/12/25 11:37 μμ

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»