Σύνοδος Κορυφής: Αυτές είναι οι κυρώσεις που εξετάζουν οι 27 για τη Λευκορωσία
Date:
Με… “μενού” τις “πιθανές κυρώσεις” της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας θα συναντηθούν σήμερα οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαραλ Μισέλ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα θέσει το «άνευ προηγουμένου» περιστατικό με την πτήση της Ryanair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, τονίζοντας ότι «δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες». Επίσης, η ΕΕ ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, ήδη βρίσκονται συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και εξετάζονται τα εξής:
-Πρώτον, η διεξαγωγή έρευνας από τον ICAO για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων
-Δεύτερον, εξετάζεται η μη χρήση του λευκορωσικού εναέριου χώρου από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες
-Τρίτον, η απαγόρευση προσγείωσης της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας, Belavia στο έδαφος της ΕΕ
-Τέταρτον, ο τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την ΕΕ.
Επίσης, είναι πιθανό να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή να ενισχυθεί το ήδη υφιστάμενο καθεστώς επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας. Η επιβολή νέων κυρώσεων πάντως απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ.
Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ηγέτες της ΕΕ, το βράδυ της Δευτέρας, αναμένεται να εστιάσουν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα οποία προφανώς περιλαμβάνεται η πράξη κρατικής αεροπειρατείας της Λευκορωσίας. Εκτός του συγκεκριμένου θέματος, θα γίνει στρατηγική συζήτηση για τη Ρωσία, ενώ θα εξεταστούν οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και η επικείμενη θεσμική Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ, στα μέσα Ιουνίου.
Την Τρίτη, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στα ζητήματα της πανδημίας, των εμβολίων και του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid, το νομοθετικό πλαίσιο για το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του Ιουνίου. Ήδη οι τεχνικές συζητήσεις των κρατών-μελών για την εφαρμογή του Πιστοποιητικού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Σε σχέση με τα εμβόλια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο υπογραφής συμβολαίων και με άλλες εταιρείες. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών που καταβάλλονται για την κάλυψη παγκόσμιων αναγκών για τα εμβόλια και θα συζητηθεί η διεθνής αλληλεγγύη για την καταπολέμηση της πανδημίας και οι τρόποι αύξησης της διανομής των εμβολίων προς τον υπόλοιπο κόσμο.
Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2020, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να αυξηθεί η κλιματική φιλοδοξία με ορίζοντα το 2030 και επανέρχονται στο θέμα αυτό πριν από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «Δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55% για τη μείωση των εκπομπών». Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν για τις κατευθυντήριες γραμμές ενόψει του πακέτου των νομοθετικών προτάσεων με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% ως το 2030.
Μητσοτάκης στους FT: Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες από την Ε.Ε. κατά της Λευκορωσίας
«Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες, που θα δεν αφήσουν κανένα περιθώριο στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ζητεί να συμφωνήσουν οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ένωσης στο σημερινό και αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στους «Financial Times» αναφορικά με τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς (Roman Protasevich) στο Μινσκ, έπειτα από αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στην οποία επέβαινε και η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα.
«Δεν πρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα στην περίπτωση της απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας από την Λευκορωσία» επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», τονίζει.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την ΕΕ την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή ΑΠΕ