O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουνίου, με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Sophie Wilmès, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  

Ο Υπουργός παρουσίασε στην κα Wilmès τους βασικούς άξονες της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπονήσει και εφαρμόζει ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα και φιλόδοξα Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα στην Ευρώπη και ότι πάνω από το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση πράσινων δράσεων.  

Advertisement

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται για την επίτευξη των στόχων της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με το 1990 και στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ σε ποσοστό 67% στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030. Όπως είπε, τα επόμενα έτη θα υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις που αφορούν σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, στην απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και στην αξιοποίηση του υδρογόνου.  

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση έως και 2.000 ταξί με νέα, ηλεκτρικά οχήματα, στο πλαίσιο του οποίου η επιδότηση θα υπερδιπλασιαστεί και θα ανέλθει σε 22.500 ευρώ, μαζί με την απόσυρση, από 10.500 ευρώ που είναι τώρα.  

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν εκτενώς το θέμα των υπεράκτιων πάρκων ΑΠΕ και συμφώνησαν ότι θα αποτελέσουν μία από τις βασικές πηγές ενέργειας στο μέλλον. Η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός του Βελγίου τόνισε ότι οι εταιρείες της χώρας της διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην κατασκευή και λειτουργία θαλάσσιων πάρκων ενέργειας, ενώ ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι το φθινόπωρο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία για το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τα έργα αυτά στην Ελλάδα.  

Advertisement

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και το υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Euro Asia Interconnector.    

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό του Βελγίου την κυρία Wilmès επισφράγισε την πολύ καλή σχέση που έχουν οι δύο χώρες και απέδειξε επίσης ότι μέσα από τη συνεργασία των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουμε να πετύχουμε το πολύ φιλόδοξο ευρωπαϊκό στόχο να μειώσουμε κατά 55% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και, βέβαια, τον οραματικό στόχο η Ευρώπη να αποτελέσει την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. 

Συζητήσαμε την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και τη στρατηγική για την προσαρμογή  στην κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα έχει στον πυρήνα της στρατηγικής της την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θέλουμε έως το 2030 το 67% της ενέργειας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ΑΠΕ. Προωθούμε επίσης την είσοδο του πράσινου υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μέσα από ένα εμβληματικό έργο στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει έναν προϋπολογισμό της τάξης των 8 δισ. ευρώ και φιλοδοξούμε να είναι επιλέξιμο από τα ευρωπαϊκά έργα, εκείνα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Επίσης, προωθούμε την αποθήκευση ενέργειας. Αναφέραμε ότι το ένα τρίτο των χρημάτων τα οποία περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή ανάκαμψη της χώρας και για την προστασία της βιοποικιλότητας και γενικότερα του περιβάλλοντος. Είχαμε μία πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση, ανοιχτή και επανεπιβεβαιώσαμε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».   

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου, Theodora Gentzis και η Πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα, Francoise Gustin.  


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα