Για την κατάργηση απαλλαγής ΦΠΑ σε αντικείμενα μέχρι 22 ευρώ αλλά και για την αλλαγή των διαδικασιών εισαγωγής αντικειμένων e-commerce αξίας μέχρι 150 ευρώ ενημερώνουν τους πελάτες τους τα Ελληνικά ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Για την κατάργηση απαλλαγής ΦΠΑ σε αντικείμενα μέχρι 22 ευρώ αλλά και για την αλλαγή των διαδικασιών εισαγωγής αντικειμένων e-commerce αξίας μέχρι 150 ευρώ ενημερώνουν τους πελάτες τους τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή τους τα ΕΛΤΑ ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι, λόγω της έναρξης ισχύος νέων μέτρων ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce), από την 1η Ιουλίου, θα καλούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ ακόμα και για διαδικτυακές αγορές μικρότερες των 22 ευρώ που θα εισαχθούν στην Ελλάδα από τρίτες χώρες, από την ημερομηνία αυτή, ανεξαρτήτως της ημέρας αγοράς, οι οποίες μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από σχετικές χρεώσεις.

Η σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει την ανάγκη επιβολής των νέων κανόνων και υποχρεώσεων εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης του e-commerce, το οποίο επιτάχυνε η πανδημία, για αντικείμενα αξίας μέχρι 150 ευρώ (B2C), προκειμένου να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, να διασφαλιστεί η διαφάνεια για τους καταναλωτές και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, η οποία επιφέρει σημαντικές απώλειες εσόδων ΦΠΑ για τα κράτη-μέλη.

Στην χώρα μας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε λεπτομερείς οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες η απόδοση του φόρου θα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

1. Ειδικό καθεστώς εισαγωγής (import one stop shop-IOSS), όπου υπόχρεος στο φόρο είναι ο διαδικτυακός πωλητής και o φόρος αποδίδεται σε μία ηλεκτρονική πύλη «one-stop shop».

2. Ειδικές ρυθμίσεις για τη δήλωση και πληρωμή του ΦΠΑ (special arrangements), όπου υπόχρεος στο φόρο είναι ο παραλήπτης του δέματος και ο φόρος αποδίδεται, για λογαριασμό του, από τον ταχυδρομικό φορέα.

Η νέα αυτή διαδικασία, εφόσον τα αντικείμενα αξίας μέχρι 150 ευρώ έχουν αποσταλεί από τις χώρες, με ευθύνη του αποστολέα, με όλες τις προβλεπόμενες υποχρεωτικές πληροφορίες σε ηλεκτρονική μορφή ή μέσω του καθεστώτος IOSS, δεν θα επιφέρει κάποια επιβάρυνση από τα ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό τους.

Ενδεχόμενες χρεώσεις για εργασίες εκτελωνισμού θα υπάρξουν μόνο για όσα αντικείμενα δεν συνοδεύονται από τις απαραίτητες ηλεκτρονικές πληροφορίες και στην περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου, σύμφωνα με τις διαδικασίες που επιβάλλει η ΑΑΔΕ.

Advertisement
Family Kitchen

Τονίζεται ότι η επιβολή ΦΠΑ εφαρμόζεται λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο εισόδου των εμπορευμάτων στην Ε.Ε. – και όχι το χρόνο παραγγελίας ή αποστολής των αγαθών – και αυτό θα έχει ως συνέπεια να υπάρξει επιβάρυνση ΦΠΑ για τους καταναλωτές που προχώρησαν σε αγορές πριν την 1η Ιουλίου.

Τα ΕΛΤΑ, στην ίδια ανακοίνωση, ζητούν την κατανόηση των πελατών τους για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αντικειμένων από χώρες εκτός Ε.Ε. που θα οφείλονται στην φορολογική διαχείριση αυτών στα τελωνεία της χώρας, εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας.

«Σημειώνεται ότι ο σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Ταχυδρομείων (PostEurop), της οποίας μέλος είναι τα ΕΛΤΑ, επεσήμανε προς την Ε.Ε. την ανάγκη καθορισμού μεταβατικής περιόδου για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και οι μη αναμενόμενες επιβαρύνσεις ΦΠΑ από τους καταναλωτές, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Από την πλευρά τους, τα ΕΛΤΑ υποχρεούνται να εναρμονιστούν με τη νέα ενωσιακή πολιτική, ακολουθώντας τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να διευκολύνουν τους πελάτες τους στο νέο πλαίσιο που δημιουργείται. Υπογραμμίζουν ωστόσο, ότι για τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις κατά την παραλαβή των μικροδεμάτων τους, τα ίδια ΔΕΝ φέρουν ευθύνη», καταλήγει η ανακοίνωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη των πρώην αστυνομικών για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους

03/02/26 10:44 πμ

Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη των πρώην αστυνομικών για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν

03/02/26 10:39 πμ

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ σήμερα στο Λεκανοπέδιο από τις 12:00 έως τις 15:00 για τον 13ο και τον 14ου μισθό

03/02/26 10:34 πμ

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ σήμερα στο Λεκανοπέδιο από τις 12:00 έως τις 15:00 για τον 13ο και τον 14ου μισθό

Το Εθνικό Απολυτήριο στο προσκήνιο - Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

03/02/26 10:30 πμ

Το Εθνικό Απολυτήριο στο προσκήνιο – Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Επιστολή της Δημάρχου Σερρών στο Υπουργείο Υγείας για την έλλειψη παιδοψυχιάτρου στην Π.Ε. Σερρών

03/02/26 10:23 πμ

Επιστολή της Δημάρχου Σερρών στο Υπουργείο Υγείας για την έλλειψη παιδοψυχιάτρου στην Π.Ε. Σερρών

Θεσσαλονίκη: Παράνομη μεταφορά δέκα Κινέζων με δύο ταξί κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο

03/02/26 10:11 πμ

Θεσσαλονίκη: Παράνομη μεταφορά δέκα Κινέζων με δύο ταξί κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο

Θεσσαλονίκη: ΒΙΟ σκουπάκι και ΒΙΟ κυκλώνω για απεξαρτημένους από την ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΡΓΩ

03/02/26 10:07 πμ

Θεσσαλονίκη: ΒΙΟ σκουπάκι και ΒΙΟ κυκλώνω για απεξαρτημένους από την ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΡΓΩ

Δράμα: Το «ευχαριστώ» της Αδριανής στον ευεργέτη της Στυλιανό Κ. Σαμαρά

03/02/26 9:58 πμ

Δράμα: Το «ευχαριστώ» της Αδριανής στον ευεργέτη της Στυλιανό Κ. Σαμαρά

03/02/26 9:47 πμ

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εν κινήσει αστικό λεωφορείο των ΚΤΕΛ στη Σίνδο – video

Κυριακάτικο Παραμύθι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης»

03/02/26 9:33 πμ

Κυριακάτικο Παραμύθι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης»

Ένα στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη κατασκευάζεται πλέον από κινεζική μάρκα

03/02/26 9:28 πμ

Ένα στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη κατασκευάζεται πλέον από κινεζική μάρκα

ΑΕΚ: «21 σοβαρά λάθη εις βάρος μας»

03/02/26 9:26 πμ

ΑΕΚ: «21 σοβαρά λάθη εις βάρος μας»