«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα κατέγραψε τις τελευταίες μέρες επιβάρυνση» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα κατέγραψε τις τελευταίες μέρες επιβάρυνση» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των συμπολιτών μας που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον νότιο τομέα Αθηνών, όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών.

Advertisement
 

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά κρούσματα σε νέους κάτω των 30 ετών, προέρχονται όπως προκύπτει από ιχνηλατήσεις, από χώρους διασκέδασης», τόνισε η κ. Πελώνη.

Πρόσθεσε επίσης πως «υψηλό είναι και το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων που αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκαν και τίθενται από σήμερα σε ισχύ αυστηρά μέτρα σε χώρους εστίασης, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε μάλιστα πως «οι επιχειρήσεις στις οποίες θα διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την αμέσως επόμενη μέρα.

Κάθε παράβαση θα επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. και 5.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα και -σε κάθε περίπτωση- σφράγιση από την επόμενη και για 7 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια».

Η κ. Πελώνη σημείωσε επίσης πως «πάνω από 60% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test. Όλοι οι νέοι 18-30 ετών και όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία έως μεθαύριο Σάββατο 4 self-test για τον μήνα Ιούλιο. Είναι, άλλωστε, προφανές πως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος κάθε συμπολίτη μας που προσβάλλεται από τον ιό και βεβαίως στον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα».

Και επανέλαβε: «Μόνη λύση, ωστόσο, παραμένει ο εμβολιασμός. Και η λύση αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς έχει εισβάλει και στη χώρα μας και αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος.

Στόχος είναι το επόμενο διάστημα, να πειστούν και να αξιοποιήσουν το προνόμιο του εμβολιασμού, οι συμπολίτες μας που διστάζουν ή αμφιβάλλουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος: «Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας. Έχουμε στα χέρια μας μια ασπίδα που δεν είχαμε στην προηγούμενη φάση: το εμβόλιο, στο οποίο έχουν καθολική, δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δουλεύουν, μας προστατεύουν όλους. Όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Σε αυτή την κατεύθυνση, για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουμε την κινητοποίηση όλων: Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, τοπικών φορέων, αλλά και των συμπολιτών μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί και μπορούν να ενημερώσουν για τη δική τους εμπειρία.

Advertisement

Ήδη ενισχύεται η προθυμία των συμπολιτών μας να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί 300.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης.

Με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών ξεκίνησε από την Κρήτη -και θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα- επιμέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα με κινητά συνεργεία, έτσι ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει – ύστερα από θετική γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών – η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, μετά από γονεϊκή συναίνεση. Την προσεχή Δευτέρα, στην καθιερωμένη τακτική ενημέρωση, θα δοθούν οδηγίες σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλίζεται η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων».

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων

«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς έχει ήδη λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής» γνωστοποίησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στο briefing των πολιτικών συντακτών. Ερωτηθείσα για το ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα αφορούν οι επικείμενες ανακοινώσεις, η κ. Πελώνη συνέστησε «λίγη υπομονή» έως την επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με τον αρχικό προγραμματισμό περί διαχωρισμού σε αμιγείς και μεικτούς χώρους σε ό,τι αφορά στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδος υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν όλα τα επίκαιρα δεδομένα και αναλόγως θα γίνουν ανακοινώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδος». Υπενθύμισε, δε, πως η πανδημία είναι μία δυναμική κατάσταση και επανέλαβε την παρότρυνση για εμβολιασμό σε όλους όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο: «Είναι πολύ σημαντικό όλοι μαζί, κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, άνθρωποι επιρροής, τοπικοί και επίσημοι φορείς να πείσουν τους δύσπιστους για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων. Τα στοιχεία υπέρ του εμβολίου είναι συντριπτικά. Το εμβόλιο είναι το όπλο μας απέναντι στη μετάλλαξη, είναι και το όπλο μας για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, πρέπει να πάμε παρακάτω». Ειδικότερα για την Εκκλησία, η Αριστοτελία Πελώνη επεσήμανε τη στενή συνεργασία ανάμεσα σε Πολιτεία και Εκκλησία από την αρχή της πανδημίας και αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τόνισε ότι «η Εκκλησία παροτρύνει το ποίμνιο να εμβολιαστεί και μπορεί, επίσης, να μιλήσει και για την εμπειρία της με τον ιό, καθώς έχει θρηνήσει πολλούς ιεράρχες στους κόλπους της».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον, θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Συνεδρίου του Economist, η κυβερνητική εκπρόσωπος απήντησε πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση και τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ της ένταξης των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα. Είναι πάντα υπέρ της ανάπτυξης και της περιφερειακής σταθερότητας και μέσω διμερών συμφωνιών».

Τέλος σε ερώτηση για δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που υποστηρίζει πως αφέθηκαν εμπύρετα μέλη της τουρκικής ομάδος, Φενερμπάχτσε να εισέλθουν στην χώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει δώσει εκτενέστατη και αναλυτική απάντηση χθες, έχει καταγγείλει το δημοσίευμα ως συκοφαντικό και έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Οφείλουν τόσο η υπογράφουσα το δημοσίευμα, όσο και η εφημερίδα να προσκομίσουν τα στοιχεία στην Δικαιοσύνη».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

03/10/25 12:13 πμ

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

03/10/25 12:10 πμ

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

03/10/25 12:06 πμ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το "Ελ.Βενιζέλος", με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

03/10/25 12:01 πμ

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το “Ελ.Βενιζέλος”, με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

02/10/25 11:54 μμ

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

02/10/25 11:50 μμ

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

02/10/25 11:44 μμ

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες

02/10/25 11:21 μμ

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες

02/10/25 10:39 μμ

Βέφα Αλεξιάδου: Αποκαλύψεις για την υπόλοιπη περιουσία της

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

02/10/25 10:33 μμ

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

02/10/25 10:27 μμ

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ

02/10/25 10:29 μμ

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ