Ο Μάριος Γιαννάκου πάει Αρκτική για το καλό του πλανήτη

Έτρεξε στην Αρκτική, την έρημο και τη ζούγκλα, διανύοντας τεράστιες αποστάσεις σε συνθήκες που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους, και ανεβάζοντας στην πλάτη του, στην κορυφή του Ολύμπου, τη νεαρή φίλη του Ελευθερία Τόσιου απέδειξε πως κανένα αθλητικό επίτευγμα, όσο σπουδαίο και να είναι, δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Αυτήν τη φορά, ο αθλητής υπεραποστάσεων και εξερευνητής Μάριος Γιαννάκου ετοιμάζεται να ξεκινήσει έναν διαφορετικό αγώνα για την προστασία του πλανήτη.

Advertisement

Ο Δραμινός υπεραθλητής και εξερευνητής, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη και της BlueCycle, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Αρκτική αυτή τη φορά όχι …τρέχοντας αλλά πάνω σ’ ένα ιστιοφόρο προκειμένου να καταγράψει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας όλα τα προβλήματα στο υδάτινο περιβάλλον και στους πληθυσμούς της περιοχής από την κλιματική αλλαγή.

Το ταξίδι της ελληνικής αποστολής, με αρχηγό τον Μάριο Γιαννάκου και τη συμμετοχή των Κωνσταντίνου Μαλγαράλη, Εμμανουήλ Αρμουτάκη, Έλιας Νικητοπούλου, Μαρίας Τσακίρη, καθώς και την καθοδήγηση δύο έμπειρων skippers και Arctic guides, ξεκινάει αύριο, Τετάρτη 21 Ιουλίου, με στόχο να καταδείξει ποια είναι η σημασία της Αρκτικής για την ισορροπία του περιβάλλοντος και πώς επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη οι αλλαγές σε αυτήν την περιοχή.

«Η αποστολή θα έχει διάρκεια έναν μήνα και στόχος είναι η καταγραφή των προβλημάτων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση στην Αρκτική και στους πληθυσμούς της, αλλά και των ευρωπαϊκών στρατηγικών που εφαρμόζονται για την προστασία του περιβάλλοντος στην ευαίσθητη αυτή περιοχή», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάριος Γιαννάκου, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει αυτό το μεγάλο εγχείρημα. «Πολλές φορές, επειδή νομίζουμε ότι είναι μία περιοχή πολύ μακριά από εμάς δεν μας επηρεάζει άμεσα, αλλά οι πόλοι της Γης αποτελούν στην ουσία μία παρά πολύ σημαντική περιοχή που επηρεάζει την αλλαγή της θερμοκρασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη», προσθέτει.

Με σαφή προσανατολισμό στη ναυτική έρευνα αλλά και την εκπαιδευτική διάσταση ενός τέτοιου εγχειρήματος, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και η BlueCycle συμμετέχουν ενεργά και υποστηρίζουν την ελληνική αποστολή. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σουζάνα Λασκαρίδη, ιδρύτρια και διευθύντρια του BlueCycle, «στόχος είναι να δούμε πώς μπορεί να ολοκληρωθεί ένα ταξίδι στην Αρκτική που θα έχει κι έναν επιστημονικό χαρακτήρα, με την ανάλυση που θα γίνει μετά, αλλά και φυσικά έναν χαρακτήρα καταγραφής και περιγραφής, που θα μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε ώστε να βγει ένα ντοκιμαντέρ, να βγει υλικό που θα χρησιμοποιηθεί από το Ίδρυμα για να κάνουμε κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα».

Advertisement
Family Kitchen

Η κ. Λασκαρίδη ευελπιστεί πως το υλικό που θα προκύψει απ’ αυτήν την ξεχωριστή αποστολή θα είναι πλούσιο, ώστε «να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις νεότερες γενιές για να μεταφέρει αυτό το πολύ σημαντικό μήνυμα, το πώς η κλιματική αλλαγή και η θαλάσσια ρύπανση επηρεάζουν τους λαούς στις περιοχές που η ζωή τους εξαρτάται από τη θάλασσα, όπως είναι πληθυσμοί που ζουν και στα βορειότερα σημεία της Ευρώπης».

Ο Μάριος Γιαννάκου πάει Αρκτική για το καλό του πλανήτη

Κυκλική οικονομία για ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ένας από τους βασικούς σκοπός του ταξιδιού είναι να καταγραφούν και να αναδειχθούν οι προοπτικές που δίνει η κυκλική οικονομία σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την αλιεία. «Για παράδειγμα», σημειώνει ο Μάριος Γιαννάκου, «κάθε χρόνο εγκαταλείπονται στη θάλασσα 700.000 τόνοι δίχτυα αλιέων και άλλα αλιευτικά υλικά».

Γι αυτό, άλλωστε, η BlueCycle, ως η μοναδική δραστηριότητα κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα για την ανακύκλωση και αξιοποίηση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων και ειδικότερα του αλιευτικού και ναυτικού εξοπλισμού, δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο εγχείρημα. «Θεωρούμε ότι η κυκλική οικονομία είναι το απόλυτο μέλλον της κατεύθυνσης που πρέπει να πάρουμε για μια σωστότερη πορεία σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, το τι θ’ αφήσουμε. Δεν μπορούμε συνεχώς να παίρνουμε από τη γη, να χρησιμοποιούμε κάτι και μετά να το πετάμε, που είναι το κλασικό μοντέλο που χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα. Το μοντέλο της κυκλικότητας, που προσπαθούμε να προωθήσουμε, είναι ότι τα πάντα πρέπει να έχουν έναν τελείως διαφορετικό κύκλο ζωής», τονίζει η κ. Λασκαρίδη.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανάδειξη της πραγματικής έκτασης της κλιματικής αλλαγής αλλά και των προοπτικών που δίνει η κυκλική οικονομία, η ελληνική αποστολή θα ταξιδέψει με ιστιοφόρο σε δυσπρόσιτες περιοχές και θα συναντηθεί με Σαάμι και με μέλη της νορβηγικής αλιευτικής κοινότητας. Οι εμπειρίες της αποστολής θα πάρουν τη μορφή ντοκιμαντέρ, το υλικό του οποίου θα χρησιμοποιηθεί σε δράσεις ευαισθητοποίησης, ενώ το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί το ταξίδι της αποστολής, όπως ενημερώνει η BlueCycle στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (@marios_giannakou, @laskaridisfoundation, @bluecycle.official).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

04/08/25 10:30 μμ

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

04/08/25 10:22 μμ

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

04/08/25 10:17 μμ

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

04/08/25 10:12 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

04/08/25 9:57 μμ

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

04/08/25 9:58 μμ

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 9:42 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

04/08/25 9:37 μμ

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

04/08/25 9:32 μμ

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

04/08/25 9:45 μμ

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία