5.4 C
Serres

Άναψε η Φλόγα της ελπίδας των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο – Πρώτοι Κορακάκη και Πετρούνιας στο Στάδιο

Date:

Η Φλόγα των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων άναψε πριν από λίγο στο Στάδιο του Τόκιο, σηματοδοτώντας την έναρξη της πιο μεγάλης γιορτής της Ανθρωπότητας που θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Αυγούστου. Ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο κήρυξε, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, την έναρξη των Αγώνων της 32ης σύγχρονης Ολυμπιάδας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, είναι μια ιδιαίτερη Ολυμπιάδα με 11090 αθλητές από 206 χώρες του πλανήτη που θα αγωνιστούν σε άδειες κερκίδες λόγω της πανδημίας αλλά θα έχουν μια γεμάτη ψυχή η οποία θα στείλει στα πέρατα της γης το μήνυμα της ευγενούς άμιλλας της Αρχαίας Ελλάδας και της βαθιάς πίστης στο δαφνοστεφανωμένο στόχο της λαμπρής επιτυχίας.


Ακολούθησε η είσοδος της Ολυμπιακής σημαίας, την οποία μετέφεραν έξι αθλητές: ένας από κάθε μία εκ των πέντε ηπείρων, καθώς και ένας εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ. Οι αθλητές αυτοί ήταν οι εξής:


ΑΣΙΑ: Κέντο Μομότα (Ιαπωνία/Μπάντμιντον)
ΩΚΕΑΝΙΑ: Ελενα Γκαλιάμποβιτς (Αυστραλία/Σκοποβολή)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: Σιρίλ Τσάτσετ (Αρση Βαρών)
ΑΜΕΡΙΚΗ: Πάουλα Παρέτο (Αργεντινή/Τζούντο)
ΑΦΡΙΚΗ: Μεχντί Εσαντίκ (Μαρόκο/Τρίαθλο)
ΕΥΡΩΠΗ: Πάολα Ογκέτσι Εγκόνου (Ιταλία/Βόλεϊ)
Οι έξι αθλητές παρέδωσαν τη σημαία σε εργαζόμενους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της καθημερινής μάχης κατά του κορονοϊού και ακολούθησε η έπαρση της σημαίας με τους πέντε κύκλους, υπό τους ήχους του Ολυμπιακού Ύμνου, που συνέθεσε ο Σπύρος Σαμαράς, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά. Τον Ύμνο τραγούδησε χορωδία μαθητών από το Τόκιο και τη Φουκουσίμα.

Μπαχ: «Σήμερα είναι μία στιγμή ελπίδας»

Ως μία στιγμή ελπίδας, χαρακτήρισε ο Τόμας Μπαχ την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που διεξάγονται με καθυστέρηση ενός χρόνου και με πολλούς περιορισμούς, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης των Αγώνων, ο πρόεδρος της ΔΟΕ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ιαπωνικό λαό, αλλά και στους «αφανείς ήρωες» στη μάχη κατά του κορονοϊού, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.
«Σήμερα είναι μία στιγμή ελπίδας. Ας απολαύσουμε αυτή τη στιγμή, γιατί είμαστε επιτέλους εδώ, όλοι μαζί. Αθλητές από 205 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ ζουν μαζί κάτω από μία στέγη στο Ολυμπιακό Χωριό. Αυτή είναι η ενωτική δύναμη του αθλητισμού. Μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί χάρη σε εσάς, τους ευγενικούς οικοδεσπότες μας, τον ιαπωνικό λαό, στον οποίο θέλω να εκφράσω όλη την εκτίμηση και την υποστήριξή μας», είπε μεταξύ άλλων ο Τόμας Μπαχ, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην Ομάδα των Προσφύγων.

Ο όρκος των αθλητών και το νέο moto των Αγώνων

Ο αθλητής του στίβου Ριότα Γιαμαγκάτα και η αθλήτρια του πινγκ πονγκ Κασούμι Ισικάουα διάβασαν τον Ολυμπιακό όρκο, ενώ τον αντίστοιχο δικό τους όρκο έδωσαν εκπρόσωποι των προπονητών και των κριτών/διαιτητών.
Πριν από αυτό, παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά το νέο moto των Αγώνων, όπου στο γνωστό “Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά” (citius, altius, fortius στα λατινικά), προστέθηκε και η λέξη “μαζί” (together), ως ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.





Η Ναόμι Οσάκα τελευταία λαμπαδηδρόμος

Από τα χέρια της Ναόμι Οσάκα, άναψε ο Βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο. Η πρωταθλήτρια του τένις ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος και από τα δικά της χέρια η Ολυμπιακή Φλόγα, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν περίπου ενάμιση χρόνο από την Αρχαία Ολυμπία, άναψε το Βωμό που θα καίει για όλη τη διάρκεια των Αγώνων, ως την Κυριακή 8/8.
Η Φλόγα εισήλθε στο Ολυμπιακό Στάδιο στα χέρια δύο Ολυμπιονικών, του Τανταχίρο Νομούρα (χρυσό μετάλλιο στο τζούντο στους Αγώνες του 1996, του 2000 και του 2004) και της Σαόρι Γιοσίντα (τρία χρυσά μετάλλια στην πάλη, το 2004, το 2008 και το 2012, καθώς και ένα ασημένιο το 2016). Εκείνοι την παρέδωσαν σε τρεις θρύλους του ιαπωνικού μπέιζμπολ, τον Σιγκέο Ναγκασίμα, τον Σανταχάρου Οχ και τον Χιντέκι Ματσούι, κι από κει η Φλόγα πέρασε στα χέρια ενός γιατρού και μίας νοσοκόμας, σε μία συμβολική κίνηση ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη κατά της πανδημίας. Ακολούθησε η Γουακάκο Τσουτσίντα, μία αθλήτρια που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Τόκιο τον επόμενο μήνα.
Η Τσουτσίντα μετέφερε τη Φλόγα στο κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου, όπου την παρέλαβαν έξι παιδιά προερχόμενα από τις Περιφέρειες Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα. Είναι οι περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε το 2011. Τα παιδιά κράτησαν για λίγο το καθένα την Ολυμπιακή Φλόγα και την παρέδωσαν στη Ναόμι Οσάκα, ίσως την πλέον αναγνωρίσιμη παγκοσμίως αθλήτρια της Ιαπωνίας. Η 23χρονη τενίστρια ανέβηκε αργά-αργά τα σκαλιά προς τον Βωμό, ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσα από μία σφαίρα, και μεταλαμπάδευσε το φως της Ιερής Φλόγας, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη των πιο παράξενων Ολυμπιακών Αγώνων της ιστορίας.

Χασιμότο: «Αποφασισμένοι να κάνομε ασφαλείς Αγώνες»

Μιλώντας πρώτη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, Σέικο Χασιμότο, ευχαρίστησε όλους εκείνους σε ολόκληρο τον κόσμο, που αντιμετώπισαν τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία Covid-19:
«Όλος ο κόσμος αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις με την πανδημία Covid-19. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τον σεβασμό μου σε όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ιατρικές υπηρεσίες και σε άλλους σε όλο τον κόσμο που έχουν δείξει τέτοια αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων», είπε ξεκινώντας την ομιλία της.
«Έχουμε προετοιμαστεί για τους Αγώνες με τη συνεργασία ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων που είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια εκδήλωση όπου όλοι όσοι συμμετέχουν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Ελπίζω αυτή η τελετή έναρξης να συμβάλει σε ένα θετικό μέλλον, στο οποίο ο καθένας να προσπαθεί να πετύχει το καλύτερο για τον εαυτό του να νιώθει πραγματικά ενωμένος με τη διαφορετικότητα», πρόσθεσε.

Με απλότητα και πολλά μηνύματα η τελετή έναρξης

Σε μια τελετή έναρξης που χαρακτηρίστηκε από απλότητα και πίστη στην παράδοση αθλητές από όλο τον κόσμο παρέλασαν στο Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο, εκπροσωπώντας τα έθνη τους, για πρώτη φορά με τα χαμόγελά τους κρυμμένα πίσω από τις μάσκες και με τις περισσότερες χώρες έχοντας εκπροσώπηση από άνδρες και γυναίκες σημαιοφόρους. Όπως συνέβη με την Ελλάδα, που μπήκε πρώτη στη σκηνή του σταδίου, έχοντας σημαιοφόρους την Αννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια.
Ωστόσο η τελετή έναρξης, συνήθως μια σκηνή γεμάτη με διασημότητες, ήταν σιωπηλή, με λιγότερους από 1.000 ανθρώπους που παρευρέθηκαν, με αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης.
Εστω κι έτσι, η τελετή έναρξης σηματοδότησε την ενότητα του κόσμου, ένα μήνυμα Ειρήνης, αλληλεγγύης και ελπίδας, που θα μεταφερθεί σε ένα κοινό εκατοντάδων εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο που παρακολούθησαν την έναρξη της μεγαλύτερης παράστασης στον αθλητισμό, μέσα από τις τηλεοράσεις του.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Καναδά φορούσαν σήματα στο χρώμα του ουράνιου τόξου, το σύμβολο της κοινότητας των ΛΟΑΤKI, στα ομοιόμορφα μπουφάν τους.
Οι Αγώνες ξεκίνησαν με πυροτεχνήματα που φώτισαν ένα άδειο γήπεδο, αλλά και με μια στιγμή απόλυτης σιωπής για να τιμήσουν όσους έχασαν τη μάχη από την Covid-19.
Εχοντας το πνεύμα της ιαπωνικής παράδοσης, παρουσίασαν ξύλινα Ολυμπιακά δαχτυλίδια, συνδέοντας έτσι το παρόν με το παρελθόν, τους Αγώνες του 2020 με εκείνους του 1964.
Ένας πολύ μικρότερος αριθμός αθλητών, περίπου 20 ανά έθνος, βάδισε στην παρέλαση των αποστολών, με πολλούς αθλητές να φτάνουν στο Τόκιο λίγο πριν από τους αγώνες τους και αναμένεται να φύγουν λίγο μετά για να αποφύγουν μόλυνση Covid-19.
Οι αντιπροσωπείες προσπάθησαν το καλύτερό τους για να ζωντανέψουν τη διάθεση, κουνώντας τις εθνικές τους σημαίες. Τα μέλη της Ουγκάντα, φορώντας λαμπερές παραδοσιακές φορεσιές, χόρεψαν στη διάρκεια της παρέλασης, ενώ η αντιπροσωπεία της Αργεντινής εισήλθε στο γήπεδο πηδώντας πάνω-κάτω. Οι γυναίκες στην ομάδα του Ιράν είχαν όλες τα κεφάλια τους στολισμένα με μπλε και άσπρα καλύμματα.
Υπήρχε επίσης μια ποικιλία από μάσκες, από απλές μπλε ή λευκές χειρουργικές μάσκες ή με τα χρώματα των εθνικών σημαιών
Καθώς αναβλήθηκαν για ένα χρόνο, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων αναγκάστηκαν να κάνουν το πρωτοφανές βήμα της διεξαγωγής χωρίς θεατές, καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνοντα.
Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας στις 8 Σεπτεμβρίου 2013.
Έδειξε πώς το 2020 χτύπησε ο κορονοϊός, με περιορισμούς που ανάγκασαν την άνευ προηγουμένου αναβολή μόνο τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ξεκινώντας μια περίοδο αβεβαιότητας.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Ισραηλινούς αθλητές που σκοτώθηκαν από τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των οικογενειών των έντεκα θυμάτων, το οποίο ως τώρα η ΔΟΕ είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει.
Η Ιαπωνία είχε επικαλεστεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ηχώ των Αγώνων του 1964, οι οποίοι σηματοδότησαν η επιστροφή της χώρας στην παγκόσμια σκηνή μετά την καταστροφική ήττα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά αυτή τη φορά δείχνει την ανάκαμψή της από τον σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση του 2011.
Στο τμήμα που υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στους αθλητές και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με φυσική παρουσία, οι διοργανωτές έδειξαν μια μοναχική γυναίκα αθλητή, την Γιαπωνέζα πυγμάχο και νοσοκόμα, Αρίσα Τσουμπάτα, να κάνει προπόνηση στο σκοτάδι, τρέχοντας σιωπηλά σε διάδρομο.
Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ναρουχίτο και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, και οι δύο φορώντας μάσκες, μπήκαν στο γήπεδο και υποκλίθηκαν ο ένας στον άλλο πριν καθίσουν κοινωνικά απομακρυσμένοι.
Οι γιγαντιαίοι ξύλινοι δακτύλιοι μεταφέρθηκαν στο γήπεδο σε μια πλατφόρμα, καθοδηγούμενη από το φως πολλών φαναριών χαρτιού. Με το τράβηγμα ενός σχοινιού, τα δαχτυλίδια μετατράπηκαν σε Ολυμπιακό σύμβολο.
Τα δαχτυλίδια φτιάχθηκαν από ξυλεία από δέντρα που αναπτύχθηκαν από τους σπόρους που έφεραν αθλητές από κάθε ένα από τα συμμετέχοντα έθνη στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν από το Τόκιο.
Η παράσταση της ένωσης των δαχτυλιδιών ξεκίνησε με το “Kiyari Uta”, ένα παραδοσιακό τραγούδι εργασίας που τραγουδούσαν εδώ και αιώνες εργάτες.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Ισραηλινούς αθλητές που σκοτώθηκαν από τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των οικογενειών των έντεκα θυμάτων, το οποίο ως τώρα η ΔΟΕ είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει.
Η τελετή έναρξης έγινε χωρίς τη συνήθη μαζική χορογραφία, τεράστια σχήματα από χορευτές, ηθοποιούς και φώτα που σχετίζονται με παλιές γιορτές.
Ένας πολύ μικρότερος αριθμός αθλητών βρισκόταν στην παρέλαση των ομάδων, με πολλούς να σχεδιάζουν να πετάξουν λίγο πριν από τους Αγώνες τους και να φύγουν λίγο μετά για να αποφύγουν μόλυνση Covid-19.
Συμμετείχαν μόνο 15 παγκόσμιοι ηγέτες, μαζί με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Ναρουχίτο, ο οποίος θα ανοίξει επίσημα τους Αγώνες όπως έκανε ο παππούς του Χιροχίτο το 1964. Μαζί του ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζολ Μπάιντεν.
Η τελετή χαρακτηρίστηκε από απουσίες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, ενώ ορισμένοι κορυφαίοι χορηγοί και οικονομικοί ηγέτες έμειναν επίσης εκτός.
Εκατοντάδες διαδηλωτές που έφεραν πλακάτ που έγραφαν «οι ζωές πάνω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες» διαδήλωσαν γύρω από το χώρο. Οι διαδηλωτές, φορώντας λευκές χειρουργικές μάσκες, φώναξαν «Σταματήστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» καθώς βάδιζαν.
Μόνο το ένα τρίτο των Ιαπώνων είχε ακόμη και μία δόση εμβολίων, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν μια εκδήλωση σούπερ-διάδοσης. Περισσότερα από 100 άτομα που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς έχουν ήδη δοκιμαστεί θετικά.

Πηγή ertnews.gr

ΑθλητικάΆναψε η Φλόγα της ελπίδας των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο –...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη φωτιά του ελληνικού εμφυλίου

Ο Λέων Χ. Περαχιά, Ελληνοεβραίος της Θεσσαλονίκης, ανέβηκε κατά...

Τα χριστουγεννιάτικα …ψέματα του Πινόκιο γεμίζουν με τουρίστες την Καστοριά

Ποιος δεν έχει διαβάσει τις ιστορίες του Πινόκιο και...

Με SMS ή email θα υπενθυμίζεται στους κατόχους πυροβόλων όπλων να ανανεώσουν την άδειά τους

Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται -100- και -2- μέρες πριν...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα