Το “φρούτο” που είναι γεμάτο αγκάθια, το βλέπαμε παλιά να ξεφυτρώνει παντού χωρίς καμιά φροντίδα- Σήμερα το φραγκόσυκο θεωρείται, ένα φρούτο με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες Τα φραγκόσυκα, που είναι γνωστά και ως ... Περισσότερα

Φραγκόσυκο: Το καλοκαιρινό φρούτο που πρέπει να δοκιμάσετε- Πώς θα το ξεφλουδίσετε

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Το “φρούτο” που είναι γεμάτο αγκάθια, το βλέπαμε παλιά να ξεφυτρώνει παντού χωρίς καμιά φροντίδα- Σήμερα το φραγκόσυκο θεωρείται, ένα φρούτο με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες

Advertisement
 

Τα φραγκόσυκα, που είναι γνωστά και ως ινδιάνικα σύκα, σύμφωνα με το healthstories.gr, προέρχονται από ένα κακτοειδές φυτό. Η φλούδα τους είναι καλυμμένη με πολύ λεπτά αγκάθια και έχει πορτοκαλοπράσινο χρώμα, ενώ η σάρκα τους είναι πορτοκαλί-ροζ και έχει υφή σαν του πεπονιού.

Τα φραγκόσυκα ωριμάζουν στα τέλη Ιουλίου και συνεχίζουν να υπάρχουν συχνά μέχρι και τον Οκτώβριο.

Θρεπτική αξία

“Τα φραγκόσυκα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία εξαιτίας των μακροθρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Ένα φλιτζάνι φραγκόσυκο, περίπου 150 γρ. περιέχει 10 γραμμάρια υδατάνθρακες και 5,4 γραμμάρια φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και λιγότερο από ένα γραμμάριο λίπους.

Μια μερίδα φραγκόσυκο 150 γραμμαρίων παρέχει το 14% και 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες στους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα”, σύμφωνα με όσα μας λένε οι διατροφολόγοι από το mydiatrofi.gr.

Κάθε μερίδα φραγκόσυκου 150 γραμμαρίων παρέχει μικρές ποσότητες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (2-5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και σημαντικές ποσότητες σε βιταμίνη C (21 mg) που αποτελεί το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Το φραγκόσυκο έχει εντυπωσιακά μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και ειδικά μαγνήσιο. Μια μερίδα φραγκόσυκο 150 γραμμαρίων παρέχει 6%, 8%, 9% και 32% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο αντίστοιχα.

Οφέλη για την υγεία

Το φραγκόσυκο εξαιτίας των φυτικών ινών και της πηκτίνης που περιέχει μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος, μειώνοντας την απορρόφηση του σακχάρου στο στομάχι και στο έντερο. Αναλυτικότερα, το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει το φραγκόσυκο βοηθά στην καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων και αυξάνει τη σωματική αντοχή.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το φραγκόσυκο βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και για την καταπολέμηση μολύνσεων από ιούς. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση φραγκόσυκου καθημερινά για 4 εβδομάδες, μειώνει τη συνολική χοληστερίνη, τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL ή «κακή») χοληστερόλη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Advertisement
MEGA

Το φραγκόσυκο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο αλλά και σε διάφορους ιστούς και όργανα, όπως στις αρτηρίες, τα νεύρα, τους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.

Το φραγκόσυκο έχει την ιδιότητα, τρώγοντάς το πριν από την κατανάλωση αλκοόλ, να μειώνει μερικά συμπτώματα του όπως ναυτία, ανορεξία, και ξηροστομία. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να μειώνει άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ζάλη και διάρροια.

Advertisement
Babis

Πώς θα το ξεφλουδίσετε

Τα φραγκόσυκα συλλέγονται με ειδικά εργαλεία, που μπορεί να είναι και καλάμια ανοιγμένα στην άκρη τους. Αφού τα μαζέψουμε, πρέπει να τα πιάσουμε με μεγάλη προσοχή, συχνά με γάντια, και να τα τρίψουμε με ένα πανί ή με ένα ματσάκι χόρτα ή με σκληρή βούρτσα, για να φύγουν τα πολλά αγκάθια.

Στη συνέχεια μπορούμε να τα περάσουμε και από νερό, ώστε να ξεπλυθούν και τα υπόλοιπα αγκάθια.

Προσοχή όμως χρειάζεται και όταν πρόκειται να καθαρίσουμε τη φλούδα τους, γιατί είναι πιθανό να έχουν μείνει αγκάθια που δεν τα βλέπουμε.

Τα πιάνουμε λοιπόν από τους δύο πόλους, κόβουμε το φλοιό στο πάνω και το κάτω μέρος και έπειτα τα χαράζουμε με το μαχαίρι κάθετα (όπως καθαρίζουμε το πορτοκάλι) και πετάμε τα φλούδια, με προσοχή, ώστε να μην μπουν στη σάρκα τα αγκάθια που τυχόν έχουν μείνει.

Τα φραγκόσυκα στην αγορά πωλούνται με καθαρισμένα τα αγκάθια τους, αλλά ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουν μείνει κάποια, γι΄αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Οκτωβρίου

06/10/25 12:17 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Οκτωβρίου

Γερμανία: Τηλεφωνικές συνομιλίες του καγκελάριου Μερτς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

06/10/25 12:14 πμ

Γερμανία: Τηλεφωνικές συνομιλίες του καγκελάριου Μερτς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

Τέταρτος με νέο... σόου ο Λεβαδειακός

06/10/25 12:12 πμ

Τέταρτος με νέο… σόου ο Λεβαδειακός

Ινδονησία: Σαράντα πέντε νεκροί ο νέος απολογισμός της κατάρρευσης ισλαμικού οικοτροφείου, οι έρευνες συνεχίζονται

06/10/25 12:11 πμ

Ινδονησία: Σαράντα πέντε νεκροί ο νέος απολογισμός της κατάρρευσης ισλαμικού οικοτροφείου, οι έρευνες συνεχίζονται

Με 13 Βραβεία Ποιότητας στεφανώθηκε η Μεγάλη Γιορτή της Γεύσης

06/10/25 12:10 πμ

Με 13 Βραβεία Ποιότητας στεφανώθηκε η Μεγάλη Γιορτή της Γεύσης

Κυνηγάκης και Μακρή πανελληνιονίκες στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, πρωταθλητής ο ΑΟ Παλαιού Φαλήρου

06/10/25 12:07 πμ

Κυνηγάκης και Μακρή πανελληνιονίκες στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, πρωταθλητής ο ΑΟ Παλαιού Φαλήρου

Γαλλία: Επιστρέφουν, μέσω Ελλάδας, 28 Γάλλοι ακτιβιστές του Global Sumud Flotilla μετά την απέλασή τους από το Ισραήλ

06/10/25 12:06 πμ

Γαλλία: Επιστρέφουν, μέσω Ελλάδας, 28 Γάλλοι ακτιβιστές του Global Sumud Flotilla μετά την απέλασή τους από το Ισραήλ

Ιταλία: Εφημερίδα La Stampa: αύριο επιστρέφουν, μέσω Αθηνών, οι υπόλοιποι 15 Ιταλοί ακτιβιστές του Global Sumud Flottilla

06/10/25 12:04 πμ

Ιταλία – Εφημερίδα La Stampa: αύριο επιστρέφουν, μέσω Αθηνών, οι υπόλοιποι 15 Ιταλοί ακτιβιστές του Global Sumud Flottilla

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας

06/10/25 12:03 πμ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας

Γαλλία: Ο Ρολάν Λεσκίρ θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση του Λεκορνί

06/10/25 12:02 πμ

Γαλλία: Ο Ρολάν Λεσκίρ θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση του Λεκορνί

Απόδραση από το Περιστέρι για την ΑΕΚ

06/10/25 12:00 πμ

Απόδραση από το Περιστέρι για την ΑΕΚ

Η Σεβίλη «έσπασε» το αήττητο της Μπαρτσελόνα και την έριξε από την κορυφή

05/10/25 9:06 μμ

Η Σεβίλη «έσπασε» το αήττητο της Μπαρτσελόνα και την έριξε από την κορυφή