«Τα εναέρια μέσα ήταν σήμερα επιχειρησιακά αξιόμαχα και δυναμικά στην κατάσβεση», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές, που ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Τα εναέρια μέσα ήταν σήμερα επιχειρησιακά αξιόμαχα και δυναμικά στην κατάσβεση», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές, που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, απαντώντας σε σημερινές αναφορές της αντιπολίτευσης, ενώ έδωσε απαντήσεις για τον τρόπο επιχείρησης ειδικά του ρωσικού Beriev-200.

«Το θέμα της ασφάλειας δεν είναι διαπραγματεύσιμο», τόνισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας το τραγικό δυστύχημα με ίδιου τύπου αεροσκάφος στην Τουρκία που στοίχισε την ζωή 8 ανθρώπων και πρόσθεσε: «Επειδή συνεχίζονται οι αναφορές για το Beriev, οι κανόνες του κατασκευαστή ακολουθούνται κατά γράμμα σύμφωνα με το πρωτόκολλο συντήρησης και όταν το αεροσκάφος δεν επιχειρεί αναπληρώνεται από περισσότερα διαθέσιμα μέσα, όπως συνέβη στην περίπτωσή μας».

Για να δώσει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει φέτος ο κρατικός μηχανισμός με τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο κ. Χρυσοχοϊδης έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μέχρι σήμερα, όλα τα εναέρια μέσα που διαθέτει η χώρα έχουν επιχειρήσει τις διπλάσιες ώρες από πέρσι, ολόκληρη την αντιπυρική περίοδο, δηλαδή τις 31 Οκτωβρίου.

«Όσο αφορά την χρήση των εναερίων μέσων στις πυρκαγιές, θέλω να τονίσω ότι ολόκληρη την περσινή αντιπυρική περίοδο και μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020, τα εναέρια μέσα επιχείρησαν συνολικά 3.161 ώρες, ενώ την φετινή αντιπυρική περίοδο και μέχρι σήμερα, έχουν ήδη επιχειρήσει 6.190 ώρες. Ήδη δηλαδή, τις διπλάσιες ώρες.

Αυτό είναι ενδεικτικό της σφοδρότητας και του μεγάλου αριθμού των πυρκαγιών που έχουμε φέτος», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης..

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στα Βίλια ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 29 εναέρια μέσα με το Beriev.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στην πυρκαγιά στα Βίλια, λέγοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν συμπαγές δάσος, χωρίς καλλιέργειες που θα αποτελούσαν φυσικές ζώνες ανάσχεσης, διαρκείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων και χωρίς οδικό δίκτυο που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε επίμαχα σημεία.

Σήμερα, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης εκδηλώθηκαν 42 νέες πυρκαγιές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια διαχειρίζονται συνολικά 84 πυρκαγιές.

«Η πυρκαγιά που εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή που εκδηλώθηκε την Δευτέρα στα Βίλια. Και σήμερα δεν έλειψαν οι αναζωπυρώσεις», είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Σε κάποιες περιπτώσεις δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς που έφτασε κοντά σε οικισμούς, όπως αυτή που είχαμε το μεσημέρι και πλησίασε τα Βίλια.

Οι πυροσβέστες δίνοντας στην κυριολεξία μάχη με τα στοιχεία της φύσης απέτρεψαν την είσοδο της πυρκαγιάς στον οικισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν να αντιμετωπίσουν συμπαγές δάσος, χωρίς καλλιέργειες που θα αποτελούσαν φυσικές ζώνες ανάσχεσης, διαρκείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων και χωρίς οδικό δίκτυο που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε επίμαχα σημεία.

Εντούτοις και παρά τις αντίξοες συνθήκες, ισχυρές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες συνεχίζουν να επιχειρούν. Σε αυτό τον αγώνα είναι δίπλα μας όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα, η Περιφέρεια, όλοι οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής και πολυάριθμες Εθελοντικές Ομάδες και κάτοικοι της περιοχής, που μας διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα.

Advertisement
MEGA

Συνολικά επιχειρούν 427 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 149 οχήματα.

Ο κ Χρυσοχοϊδης ανέφερε επίσης ότι οι συλλήψεις για εμπρησμούς, ειδικά τον τελευταίο μήνα είναι πολλές και τόνισε:

«Όταν κάποιοι από εμάς, δεν προσαρμόζονται στις οδηγίες της πολιτείας ή δρουν με δόλο βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο ζωές, περιουσίες αλλά και τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους, τότε ο αγώνας που όλοι μας καταβάλλουμε γίνεται άνισος και το κόστος είναι τεράστιο. Όλοι οι πυροσβέστες μας, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν σκληρό αγώνα όλες αυτές τις μέρες και επιχειρούν με την ίδια αυταπάρνηση και αυτοθυσία».

Ο υπουργός είπε επίσης ότι τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και κατέληξε:

«Είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Απευθύνω έκκληση στους πολίτες ώστε να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. Είναι άκρως απαραίτητο για την ασφάλειά τους».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα