Ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι αν τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να περάσουν από αυτοματοποιημένο πλύσιμο αυτοκινήτων. Η απάντηση είναι θετική και ισχύουν τα ίδια δεδομένα που ισχύουν για τα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι αν τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να περάσουν από αυτοματοποιημένο πλύσιμο αυτοκινήτων.

Advertisement
 

Η απάντηση είναι θετική και ισχύουν τα ίδια δεδομένα που ισχύουν για τα οχήματα εσωτερικής καύσης. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας Go Ultra Low που έγινε στην Μ. Βρετανία, πραγματοποιήθηκε παράλληλα και μια έρευνα όπου διαπιστώθηκε ότι ένα ποσοστό Βρετανών πίστευε ότι η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση ήταν αρνητική.

Όμως έκαναν λάθος, καθώς το αυτοματοποιημένο πλύσιμο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι απόλυτα ασφαλές.

Επίσης, το 13% των Ευρωπαίων σε άλλη έρευνα που διεξήχθη από την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία ανάλυσης PSB τον Ιούνιο του 2019 και πήραν μέρος 3.000 άτομα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα, έδειξε ότι δεν είναι σίγουροι για το αν τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να περάσουν από ένα πλήρες αυτοματοποιημένο πλύσιμο αυτοκινήτων. Για την απάντηση των συγκεκριμένων ερωτημάτων η Ford υπέβαλε το ηλεκτρικό Mustang Mach-E σε 60 ιδιαίτερα σκληρές δοκιμασίες, κάθε δύο εβδομάδες για περισσότερο από δύο χρόνια, προκειμένου να δείξει μέσω της δοκιμής διαρροών ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ασφαλή. Για να κάνει την έρευνα ακόμη πιο ακραία, η ομάδα που επιμελήθηκε τα δεδομένα διέβρωσε τα πλαίσια της πόρτας, τα διακοσμητικά, τα καπάκια, τα σήματα, τους προβολείς, τους πίσω φανούς και τις κόλλες του μοντέλου με έναν ψεκαστήρα νερού υψηλής πίεσης. Ο ψεκαστήρας μπορεί να φθάσει και τα 1.700 PSI και θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου. Ψέκασαν λοιπόν με νερό σε απόσταση περίπου ενός ποδιού το εξωτερικό του οχήματος. Αυτό το είδος πίεσης μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες λαδιού από τους δρόμους, όταν χρησιμοποιείται με απορρυπαντικά. Παράμετροι, δηλαδή, που δεν συναντάμε σε αντίστοιχες συνθήκες αυτοματοποιημένου πλυσίματος.

Το ίδιο κάνουν και όλοι οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς προβαίνουν σε τέτοιες δοκιμές σε όλα τα μοντέλα και είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σήμερα δεν βγαίνει στην παραγωγή κανένα αυτοκίνητο που δεν έχει δοκιμαστεί σε ανάλογες συνθήκες. Πριν βγουν στους δρόμους τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δοκιμάζονται στο εργοστάσιο με την «δοκιμή διαβροχής», όπου τα αυτοκίνητα υποβάλλονται σε επίπεδα βροχής σχεδόν πλημμυρών, προκειμένου να ελεγχθούν πιθανές διαρροές. Αυτές οι δοκιμασίες πραγματοποιούνται για να βεβαιωθούν ότι όλα τα συστήματα και όχι μόνο προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια και λειτουργούν άριστα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν στους δρόμους ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία είναι απολύτως ασφαλή στην οδήγηση κατά τη διάρκεια της βροχής. Το πλύσιμο του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ακολουθεί τους ίδιους κανόνες πλυσίματος με αυτούς που ισχύουν για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Φυσικά, τα ίδια ισχύουν και για τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία δοκιμάζονται και αυτά στον ίδιο βαθμό.

Advertisement

Σε όλες τις περιπτώσεις, όλα τα εξαρτήματα υψηλής τάσης κρύβονται καλά στο αμάξωμα, με πολλές δικλείδες ασφαλείας που εξασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ή βραχυκυκλώματος. Είναι, άλλωστε, ένα κομμάτι της ηλεκτροκίνησης όπου ακολουθούνται συγκεκριμένα αυστηρά πρωτόκολλα τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του οδηγού και των επιβατών σε ακραίες συνθήκες οδήγησης ή σε περίπτωση ατυχήματος. Φυσικά, ο κάθε κατασκευαστής παρέχει και συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο πλυσίματος.

Κυριάκος Παρασίδης

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΥΠΑ: Αυξάνεται η χρονική διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και ανέργους

03/12/25 10:26 μμ

ΔΥΠΑ: Αυξάνεται η χρονική διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και ανέργους

Χωρίς ταξί αύριο η Αττική - Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία

03/12/25 10:17 μμ

Χωρίς ταξί αύριο η Αττική – Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

03/12/25 10:11 μμ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

03/12/25 10:01 μμ

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

03/12/25 9:54 μμ

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

03/12/25 9:48 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

03/12/25 9:43 μμ

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα νοτιοδυτικά, από αύριο, Πέμπτη 04/12, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών . Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κατά τόπους μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα και οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη. Την Πέμπτη 04/12 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες στα νοτιοδυτικά και στη συνέχεια στην Κρήτη, το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και σταδιακά τη Θεσσαλία. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν στην περιοχή της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-8 μποφόρ και στο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 6 μποφόρ. Την Παρασκευή 05/12 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με παρόμοια χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI) που εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο της Παρασκευής 05/12 κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Ειδικότερα, όπως αναφέρει το meteo.gr/ΕΑΑ τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, ενώ θα επηρεαστούν πλέον και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, οι άνεμοι θα παραμείνουν πολύ ενισχυμένοι.

03/12/25 9:39 μμ

ΜΕΤΕΟ: Επιδείνωση του καιρού από αύριο – Επεισόδιο βροχόπτωσης Κατηγορίας 5, την Παρασκευή

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

03/12/25 9:29 μμ

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

03/12/25 9:20 μμ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

03/12/25 9:12 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

ΣΤΑΣΥ : H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

03/12/25 9:06 μμ

ΣΤΑΣΥ: H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα