Date:
«Σανίδα ελπίδας» για τη δημιουργία του πρώτου skatepark στη Θεσσαλονίκη, με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές, αποτελεί η προσπάθεια των μελών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Free and Union», που θέλει να δώσει στους οπαδούς του αθλήματος -το οποίο πρόσφατα μάλιστα έγινε Ολυμπιακό- τον χώρο που τους αξίζει.
«Στην Ελλάδα δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ομοσπονδία skate, ενώ είναι ελάχιστες οι πίστες για την προπόνηση των αθλητών. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε στη Θεσσαλονίκη ένα εγκεκριμένο και αναγνωρισμένο skatepark και εργαζόμαστε για τον σκοπό αυτό, μέσα από την Οργάνωσή μας, εδώ και έναν χρόνο, αλλά δυστυχώς ο κορονοϊός έχει αναστείλει πολλές δραστηριότητές μας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας από τους εμπνευστές της οργάνωσης (https://www.freeandunion.org/) , ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Εχοντας μεγάλη αγάπη στο skate («κάνω από τα τέσσερά μου και τώρα είμαι 40») και καταφέρνοντας να συσπειρώσει περισσότερους από 2000 οπαδούς του αθλήματος που έχουν υπογράψει για την αναγκαιότητα δημιουργίας ειδικού πάρκου, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος βρίσκεται σε επαφή με μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναζητώντας στήριξη στο εγχείρημα.
«Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την αναγκαιότητα δημιουργίας skatepark όπου βέβαια, εκτός από skateboard, θα μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν bmx, inline skate – Rollers αλλά και πατίνι με τιμόνι και όλα αυτά, με προδιαγραφές ασφαλείας, ώστε να μην κινδυνεύουν σε ακατάλληλες υποδομές ή ακόμη και μέσα στο δρόμο όπου κάνουν skate ανάμεσα στα αυτοκίνητα» λέει ο κ.Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελάχιστες ράμπες είναι ασυντήρητες και, ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι skaters αναγκάζονται να μαζεύονται στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στον αύλειο χώρο του Δημαρχιακού μεγάρου.
Υπαίθριο skatepark στη ΔΕΘ;
«Η ΔΕΘ μας είχε παραχωρήσει έναν υπαίθριο χώρο, σχεδόν ένα στρέμμα, με βιομηχανικό τσιμέντο και είχε αναρτήσει και μια ταμπέλα, όπου θα μπορούσαμε να βάλουμε τους χορηγούς που θα βρίσκαμε για τη δημιουργία του. Όμως η υλοποίηση αυτού του, ημιμόνιμου έστω, skatepark- επειδή η ΔΕΘ θα αναπλαστεί- «κόλλησε» στα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού. Εμείς πάντως είχαμε υπολογίσει να αγοράσουμε μέσω χορηγιών, πιστοποιημένες ράμπες και να χρησιμοποιήσουμε ένα γυάλινο περίπτερο που μας παραχωρούσε έναντι τιμήματος η ΔΕΘ, για εργαστήρια street art και διάφορα σεμινάρια με φιλοζωικό σκοπό».
Τα λεγόμενά του επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ, Αλέξης Τσαξιρλής, τονίζοντας ότι η ΔΕΘ υποστηρίζει την προσπάθεια.
«Είχαμε συζητήσει σχεδόν πριν από δύο χρόνια για την παραχώρηση του υπαίθριου χώρου, αλλά το θέμα «πάγωσε» με τον κορονοϊό. Θα επανεξετάσουμε τα νέα δεδομένα αλλά κατ΄αρχήν είμαστε θετικοί» ξεκαθάρισε σχετικά ο κ.Τσαξιρλής.
Αν και η συνεργασία με τη ΔΕΘ έχει «κολλήσει», εντούτοις τα μέλη της ΜΚΟ δεν έχουν σταματήσει τις επαφές με το δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και την Περιφέρεια, προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.
«Εμείς», συνεχίζει ο κ.Παπαδόπουλος, «έχουμε υποδείξει κάποια μέρη όπως το υπαίθριο πάρκινγκ δίπλα στο Ποσειδώνιο Αθλητικό Κέντρο, έκτασης 14 στρεμμάτων που όμως ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Εκεί, για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει ένα πρότυπο, βιοκλιματικό, skatepark, με open gallery και συναυλιακό χώρο με τη χρήση “πράσινης” ενέργειας».
Στόχος πάντως της οργάνωσης είναι να μη χρεωθεί κανένας δημότης για την υλοποίηση του ειδικού πάρκου, αλλά αφού τους υποδειχθεί το κατάλληλο μέρος, να καλυφθούν μέσω χορηγίας όλα τα έξοδα και να γίνει με τέτοιες προδιαγραφές, «ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε ακόμα και αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος». Για τον σκοπό αυτό απαιτείται χώρος 2-2,5 στρεμμάτων, όπου θα εκπονηθούν και σχετικές μελέτες με όλα τα προαπαιτούμενα ασφαλείας και λειτουργίας του χώρου.
«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοια υλικά που έχουν 20 χρόνια εγγύηση, ώστε να απαιτείται ελάχιστη συντήρηση. Βέβαια, επειδή και οι μελέτες στοιχίζουν, έχουμε ήδη απευθυνθεί σε χορηγούς για την υποβολή των φακέλων, όπως και χορηγοί ευελπιστούμε να στηρίζουν τους αθλητές ώστε να μην πάνε χαράμι τα ταλέντα που έχουμε στην Ελλάδα» καταλήγει ο κ.Παπαδόπουλος.
Πηγή ΑΠΕ