«Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών που βιώσαμε το 2015» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στον πρώτο γύρο της συζήτησης στις εργασίες του 16ου ... Περισσότερα

«Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών που βιώσαμε το 2015» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στον πρώτο γύρο της συζήτησης στις εργασίες του 16ου Bled Strategic Forum με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης» που πραγματοποιήθηκε στο Μπλεντ της Σλοβενία.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην απόφαση του χθεσινού έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το Αφγανιστάν, τόνισε κατηγορηματικά ότι υπερασπίζεται την απόφαση αυτή “εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών».

Επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και θα πρέπει αυτό να γίνει με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο.

“Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε -ως Ευρώπη και ως Ευρωπαϊκοί θεσμοί- ότι πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον πρώτο γύρο της συζήτησης μετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας Dubravka Šuica και ο Janez Janša, Πρωθυπουργός της διοργανώτριας Σλοβενίας (η οποία έχει την 6μηνη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ενώ οι συμμετέχοντες στο πάνελ κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιος είναι ο ρόλος της πολιτικής».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε από την πλευρά του:

“Η πολιτική για μένα είναι να είσαι ταυτόχρονα manager και ηγέτης. Διαρκώς καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, μεγάλες και μικρές. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να φέρουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούν οι πολίτες από εμάς. Το να είσαι ηγέτης σημαίνει πρώτα από όλα να λες την αλήθεια και, ενίοτε, να λαμβάνεις αποφάσεις που δεν είναι δημοφιλείς”.

Πρόσθεσε ότι “είμαστε σε αυτή τη δουλειά, γιατί πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις που πολλοί άλλοι δεν θα ήθελαν να λάβουν, φοβούμενοι τις συνέπειες των επιλογών” και κατέληξε:

“Το να είσαι σε θέση να διακρίνεις τι είναι σημαντικό και τι είναι λιγότερο σημαντικό, το να κοιτάς το μέλλον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά ταυτόχρονα να πετυχαίνεις μια ισορροπία σε επίπεδο μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων, αυτή είναι η δουλειά του πολιτικού σήμερα”.

Στη συζήτηση για το μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας και την προηγούμενη τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, ανέφερε τα εξής:

Advertisement
ΔΕΗ

“Πρόσεξα αυτά που είπε ο David και συμφωνώ μαζί του ως προς τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων των ευρωπαϊκών θεσμών. Αλλά επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την αξιολόγησή του David σχετικά με την απόφαση που ελήφθη χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο Υπουργών σχετικά με το Αφγανιστάν. Αυτό που είπαμε ήταν ξεκάθαρο: Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών, που βιώσαμε το 2015. Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε στο τέλος της ημέρας, τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου”.

Ο κ. Μητσοτάκης κατ΄αρχήν εξέφρασε την συμφωνία του για το ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, “και θα πρέπει να το κάνουμε με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο”.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι αυτό που συνέβη το 2015 με τους πρόσφυγες ήταν λάθος:

“Πρέπει να αναγνωρίσουμε -ως Ευρώπη και ως Ευρωπαϊκοί θεσμοί- ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Επιτρέψτε μου λοιπόν, David, λοιπόν να διαφωνήσω με αυτή την παράμετρο της ομιλίας σας”.

Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε τα εξής:

“Αν κάποιος άκουγε αυτή τη συζήτηση χωρίς να γνωρίζει πολλά για την ευρωπαϊκή πολιτική, θα συμπέρανε πως “αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα”. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Θέλω λοιπόν να τελειώσω με μια νότα αισιοδοξίας. Τον τελευταίο χρόνο, πετύχαμε πολλά. Μιλάμε λίγο για τις επιτυχίες μας και πολύ για τις αδυναμίες μας: Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η αντίδραση στην πανδημία του Covid, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ο στόχος για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050′.

Όπως είπε “πρόκειται για μεγάλα επιτεύγματα” και πρόσθεσε ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν “γιατί έχουμε την ικανότητα ως κράτη – μέλη να κάνουμε ένα βήμα πίσω, όταν χρειάζεται, για να κάνουμε στη συνέχεια ένα άλμα στο μέλλον. Επομένως, για μένα η Ευρώπη είναι η τέχνη των μικρών συμβιβασμών για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων. Αυτό βρίσκεται κατά την γνώμη μου στον πυρήνα της αντίληψης ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί”. Και ο πρωθυπουργός κατέληξε:

“Αν σε μια διαδικασία που απαιτεί ομοφωνία -και ο Charles γνωρίζει πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάμε και πόσο δύσκολο είναι- σκεφτούμε μόνο τις προτεραιότητες των εθνών – κρατών μας και δεν δούμε τη μεγάλη εικόνα, θα έχουμε χάσει την ουσία μέσα σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο”.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νάξος: Παραμένει η περίφραξη στην Πορτάρα – Απορρίφθηκε το αίτημα του Δήμου για άμεση απομάκρυνσή της

20/08/25 6:53 μμ

Νάξος: Παραμένει η περίφραξη στην Πορτάρα – Απορρίφθηκε το αίτημα του Δήμου για άμεση απομάκρυνσή της

Σκύλοι θεραπείας στο πλευρό των ογκολογικών ασθενών στο νοσοκομείο Μεταξά

20/08/25 6:42 μμ

«Παρέα με Ουρά»: Σκύλοι θεραπείας στο πλευρό των ογκολογικών ασθενών στο νοσοκομείο Μεταξά

Π. Μαρινάκης: Παροχές 1,5 δισ. θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ - Προτεραιότητα σε μεσαία τάξη, συνταξιούχους και οικογένειες

20/08/25 6:37 μμ

Π. Μαρινάκης: Παροχές 1,5 δισ. θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ – Προτεραιότητα σε μεσαία τάξη, συνταξιούχους και οικογένειες

Κυρ. Μητσοτάκης: Τέλος η ατιμωρησία - Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας

20/08/25 6:27 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τέλος η ατιμωρησία – Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας

Η πρώτη ανάρτηση του Γιώργου Μαζωνάκη μετά το εξιτήριο από το Δρομοκαΐτειο – “Ίσως εγώ να είμαι τρελός” - video

20/08/25 4:47 μμ

Η πρώτη ανάρτηση του Γιώργου Μαζωνάκη μετά το εξιτήριο από το Δρομοκαΐτειο – “Ίσως εγώ να είμαι τρελός” – video

Τροχαίο στην Εγνατία: Τι έδειξε η ιατροδικαστική για τους τρεις ανθρώπους που απανθρακώθηκαν

20/08/25 3:45 μμ

Τροχαίο στην Εγνατία: Τι έδειξε η ιατροδικαστική για τους τρεις ανθρώπους που απανθρακώθηκαν

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα προτάσσει το Διεθνές Δίκαιο για το Ουκρανικό, δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά

20/08/25 3:33 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα προτάσσει το Διεθνές Δίκαιο για το Ουκρανικό, δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά

«Γιατρός με το Στανιό»: Μια παράσταση υπέρ του Κυνοκομείου του Δήμου Σερρών

20/08/25 3:05 μμ

«Γιατρός με το Στανιό»: Μια παράσταση υπέρ του Κυνοκομείου του Δήμου Σερρών

Θεσσαλονίκη: Έδεσε στο λιμάνι το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Explora I»

20/08/25 12:38 μμ

Θεσσαλονίκη: Έδεσε στο λιμάνι το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Explora I»

Έφοδος σε κάμπινγκ στη Χαλκιδική μετά από καταγγελία τουρίστριας - Ξηλώνουν ομπρέλες, δείτε φωτογραφίες

20/08/25 12:06 μμ

Έφοδος σε κάμπινγκ στη Χαλκιδική μετά από καταγγελία τουρίστριας – Ξηλώνουν ομπρέλες, δείτε φωτογραφίες

Κίνα: 19χρονος πήγε για ταξίδι στην Ταϊλάνδη με την 17χρονη σύντροφό του και αυτή τον πούλησε για σκλάβο στη Μιανμάρ!

20/08/25 11:57 πμ

Κίνα: 19χρονος πήγε για ταξίδι με την 17χρονη σύντροφό του και αυτή τον πούλησε για σκλάβο στη Μιανμάρ!

Δημογραφικό πρόβλημα: Τι σημαίνει να γερνάς όταν δεν έχεις παιδιά

20/08/25 11:38 πμ

Δημογραφικό πρόβλημα: Τι σημαίνει να γερνάς όταν δεν έχεις παιδιά