7.1 C
Serres

Ο Χρήστος Στυλιανίδης φαβορί για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας

Date:

Για τον Χρήστο Στυλιανίδη που έχει διατελέσει Ευρωπαίος επίτροπος της Κύπρου αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας από το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και διαψεύδουν την πληροφορία, ενώ παραπέμπουν στις αυριανές ανακοινώσεις.
Πάντως μαζί με τον νέο υπουργό δεν αποκλείεται να οριστεί και υφυπουργός που θα «τρέχει» κυρίως το επιχειρησιακό κομμάτι. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να προωθηθεί και στέλεχος που έχει περάσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες, o πρώην Αρχηγός ΓΕΑ, Ευάγγελος Τουρνάς, είναι ο επικρατέστερος για το υφυπουργείο.

Σήμερα η επίσημη ανακοίνωση

«Αύριο Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021, στις 11:30, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπροσωπος Γιάννης Οικονόμου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ολοκλήρωση του νέου κυβερνητικού σχήματος και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Το βιογραφικό του Χρήστου Στυλιανίδη

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός. Είναι Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.

Διετέλεσε ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ την περίοδο 2006-2013.

Συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1995 ίδρυσε, μαζί με άλλους πολίτες, την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής Κύπρου και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Το 1998 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη.Παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1999. Παραιτήθηκε από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου το 1999 για λόγους «αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής», μετά από καταγγελίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη.

Την περίοδο 2006-2008 ήταν Επίτροπος Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΔΗΣΥ. Στη συνέχεια διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και Συντονιστής του Τομέα Εσωτερικών και Αποκέντρωσης του ΔΗΣΥ.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2011 για την Ι΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως βουλευτής, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επιπλέον, ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.





Την 1η Μαρτίου 2013 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Παρέμεινε στη θέση έως το 2014, οπόταν και παραιτήθηκε ως αποτέλεσμα της απόφασης του να διεκδικήσει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του 2014.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με τον ΔΗΣΥ για την περίοδο 2014-2019. Συμμετείχε στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στις 24 Οκτωβρίου 2014 διορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπεύθυνος για τον συντονισμό αντιμετώπισης του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία.

Στις 31 Οκτωβρίου 2014 παραιτήθηκε από τη θέση του ευρωβουλευτή, αναλαμβάνοντας τη θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Η θητεία του ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2019.

Το συνταγματικό κώλυμα στην πιθανή υπουργοποίηση  του Χρήστου Στυλιανίδη – Η υποχρέωση ελληνικής ιθαγένειας και πώς θα ξεπεραστεί

Μικρό συνταγματικό κώλυμα, το οποίο ωστόσο εύκολα θα ξεπεραστεί προκύπτει σε πιθανή υπουργοποίηση του πρώην Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη στην Πολιτική Προστασία . 

Το Σύνταγμα είναι σαφές και στο άρθρο 81 προβλέπει ότι κανένας δεν μπορεί να διοριστεί μέλος της Kυβέρνησης ή Yφυπουργός, αν δεν συγκεντρώνει τα προσόντα που ορίζει το άρθρο 55 για τον βουλευτή, στα οποία ορίζεται ότι πρέπει υποχρεωτικά να είναι Έλληνας πολίτης.

Με δεδομένο ότι ο κ. Στυλιανίδης έχει την κυπριακή και όχι την ελληνική υπηκοότητα το πρόβλημα φαίνεται πως θα λυθεί άμεσα με τη διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης.

Όπως προβλέπεται στον νόμο για την ιθαγένεια, η σχετική διαδικασία προβλέπεται και για άτομο του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας και περατώνεται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών.
 
 
 Πηγή real.gr

ΠολιτικήΟ Χρήστος Στυλιανίδης φαβορί για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αντώνης Σαμαράς: Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία

Για αλαζονεία και έλλειψη ψυχραιμίας κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο...

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς

Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην...

ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Υλοποιεί οργανωμένο σχέδιο να ξεμπερδεύουν με τον ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα δηκτικό σχόλιο απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις...

Διπλωματικές πηγές για την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του υπ. Εξωτερικών, Ρ. Κούνδουρου

Ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Ρούσσος Κούνδουρος, υπέβαλε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα