Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Chris Murphy και Jon Ossoff, με τους οποίους συζήτησε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση ... Περισσότερα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Chris Murphy και Jon Ossoff, με τους οποίους συζήτησε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την κατάσταση το Αφγανιστάν.


Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός είχε τον ακόλουθο διάλογο με τον κ. Murphy και τον κ. Ossoff:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη μου χαρά που είστε εδώ. Πιστεύω πως αυτή η σχέση γίνεται όλο και πιο δυνατή σε όλα τα μέτωπα: στην ασφάλεια, την άμυνα, τη γεωπολιτική, την ενέργεια, την οικονομία. Προσβλέπω στη συζήτησή μας για το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας. Είναι πραγματικά μεγάλη μου χαρά που είστε εδώ. 


Chris Murphy: Κύριε Πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη φιλοξενία σας. Αυτό είναι το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα, μολονότι εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζω τις διμερείς σχέσεις των χωρών μας. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ με τον Γερουσιαστή Ossof, η οικογένεια του οποίου έχει ιστορικούς οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα. Ήρθαμε στην Αθήνα από τον Κόλπο της Σούδας, όπου περάσαμε μέρος της χθεσινής ημέρας και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από κοντά την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτησή μας, ως προς τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και το πώς θα ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική μας σχέση. 


Μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά η ανάκαμψη (comeback) της χώρας σας υπό την ηγεσία σας. Γνωρίζουμε πως σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και να διαμορφώσουν εταιρικές σχέσεις εδώ. Προσβλέπουμε λοιπόν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει. 


Jon Ossoff: Ήθελα κι εγώ από την πλευρά μου να σημειώσω, κ. Πρωθυπουργέ, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα να βρίσκομαι εδώ. O παππούς μου πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης με το Εκστρατευτικό Σώμα των Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC), ήταν αιχμάλωτος πολέμου, στη συνέχεια πολέμησε με την ελληνική αντίσταση και αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα ως διπλωμάτης της Αυστραλίας. 


Η μητέρα μου λοιπόν πήγε στο γυμνάσιο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία για μένα αυτή η επίσκεψη. 

Advertisement
ΔΕΗ


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πραγματικά συναρπαστική ιστορία. Χαίρομαι που είχατε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το νησί από όπου κατάγομαι. Όπως πιθανόν σας είπε και ο Πρέσβης (Geoffrey Pyatt), το οικογενειακό μας σπίτι βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Κόλπο της Σούδας. Μπορείς να δεις τις εγκαταστάσεις και κάθε φορά που έρχεται ένα μεγάλο πλοίο είναι ορατό από το σπίτι. Αλλά αυτή είναι μία μόνο παράμετρος της σχέσης μας, η οποία γίνεται πραγματικά όλο και πιο δυνατή μέρα με την ημέρα. Είναι μεγάλη μου χαρά που είστε εδώ. 

Κατά τη συνάντηση υπήρξε κοινή διαπίστωση για το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον, ενώ διερευνήθηκαν περαιτέρω δυνατότητες για την επέκταση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Συζητήθηκαν ακόμη οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο κράτος και στην οικονομία. 


Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και μέσω της συνεργασίας με κοινούς εταίρους, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους. 


Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στη συνάντηση, για την πορεία του Νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στο αμερικανικό Κογκρέσο, νομοσχέδιο το οποίο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ελληνοαμερικανική συνεργασία. Εξετάστηκε ακόμη η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, οι συζητήσεις για την ανανέωση της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη. 


Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. 

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπ. Εσωτερικών: Εντάχθηκε το έργο αναβάθμισης του Συνοριακού Σταθμού Ευζώνων

20/08/25 11:24 μμ

Υπ. Εσωτερικών: Εντάχθηκε το έργο αναβάθμισης του Συνοριακού Σταθμού Ευζώνων

Σ. Φάμελλος: Άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών μετά τις πυρκαγιές αλλά και αποκατάστασης του περιβάλλοντος

20/08/25 11:19 μμ

Σ. Φάμελλος: Άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών μετά τις πυρκαγιές αλλά και αποκατάστασης του περιβάλλοντος

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι (Abdel Fatah El-Sisi), είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την οποία συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα, όπως αναφέρει σε ενημέρωσή του το Γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου.

20/08/25 11:15 μμ

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι

Καβάλα: Τραυματισμός 11χρονου που έπεσε από jet ski στην παραλία Αμμολόφων – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης

20/08/25 8:13 μμ

Καβάλα: Τραυματισμός 11χρονου που έπεσε από jet ski στην παραλία Αμμολόφων – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει βίντεο από διάσωση στην Επανομή – Άνδρας με SUP έσωσε πατέρα και δύο παιδιά

20/08/25 8:03 μμ

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει βίντεο από διάσωση στην Επανομή – Άνδρας με SUP έσωσε πατέρα και δύο παιδιά

Σέρρες: "Υπήρξε κίνηση στα εμπορικά καταστήματα αλλά όχι η αναμενόμενη" - video

20/08/25 7:53 μμ

Σέρρες: “Υπήρξε κίνηση στα εμπορικά καταστήματα αλλά όχι η αναμενόμενη” – video

Παρουσιάστηκαν οι εμφανίσεις του Πανσερραϊκού για τη νέα αγωνιστική περίοδο - video

20/08/25 7:44 μμ

Παρουσιάστηκαν οι εμφανίσεις του Πανσερραϊκού για τη νέα αγωνιστική περίοδο – video

Σέρρες: Αλλάζουν τα σπασμένα πλακάκια στην Πλατεία Ελευθερίας - video

20/08/25 7:32 μμ

Σέρρες: Αλλάζουν τα σπασμένα πλακάκια στην Πλατεία Ελευθερίας – video

Η ιστορική εκκλησία της Κιρούνα ολοκλήρωσε επιτυχώς το "ταξίδι" της

20/08/25 7:18 μμ

Η ιστορική εκκλησία της Κιρούνα ολοκλήρωσε επιτυχώς το “ταξίδι” της

Βυθίστηκε προς τα δεξιά το φορτηγό πλοίο «MN KOSTAS» ανοιχτά της Σητείας

20/08/25 7:03 μμ

Βυθίστηκε προς τα δεξιά το φορτηγό πλοίο «MN KOSTAS» ανοιχτά της Σητείας

Νάξος: Παραμένει η περίφραξη στην Πορτάρα – Απορρίφθηκε το αίτημα του Δήμου για άμεση απομάκρυνσή της

20/08/25 6:53 μμ

Νάξος: Παραμένει η περίφραξη στην Πορτάρα – Απορρίφθηκε το αίτημα του Δήμου για άμεση απομάκρυνσή της

Σκύλοι θεραπείας στο πλευρό των ογκολογικών ασθενών στο νοσοκομείο Μεταξά

20/08/25 6:42 μμ

«Παρέα με Ουρά»: Σκύλοι θεραπείας στο πλευρό των ογκολογικών ασθενών στο νοσοκομείο Μεταξά