16.9 C
Serres

Γαλάζιες λίστες: Ζεσταίνονται οι «μνηστήρες» στη Θεσσαλονίκη

Date:

Οι εσωκομματικές διαδικασίες και οι διπλές εκλογές άναψαν τις συζητήσεις
 

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε φορά που τίθεται το σχετικό ερώτημα να επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όμως στο γαλάζιο στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης οι παρασκηνιακές συζητήσεις για τις γαλάζιες λίστες δε λένε να κοπάσουν. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οι σχετικές κουβέντες εντάθηκαν εξαιτίας και των επερχόμενων εσωκομματικών εκλογών αλλά και γιατί η στρατηγική της ΝΔ στο σενάριο των διπλών εκλογών άρχισε να συζητιέται ευρέως. Ήδη καταγράφηκαν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις στις οποίες τέθηκε το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που η ΝΔ δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Με τα αποτελέσματα να είναι σίγουρα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, όπως έδειξε και η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Σύμφωνα με αυτή η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής και όχι δεύτερες κάλπες. Συγκεκριμένα στο ερώτημα «τι θα θέλατε, αν μετά τις εκλογές με απλή αναλογική δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση», το 57% απαντά «κυβέρνηση συνεργασίας» και το 39% «επανάληψη εκλογών». Υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται το 33% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 75% του ΣΥΡΙΖΑ και 56% του ΚΙΝΑΛ. Οι κεντροδεξιοί και δεξιοί ψηφοφόροι «ψηφίζουν» αυτοδυναμία, ενώ οι κεντρώοι και οι κεντροαριστεροί επιλέγουν κυβέρνηση συνεργασίας.

 
Με αυτές τις συζητήσεις να έχουν αρχίσει να απασχολούν τα κομματικά επιτελεία είναι λογικό να ζεσταίνονται και οι μνηστήρες για τις γαλάζιες λίστες της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα στην τοπική ΝΔ το πεδίο αναθερμάνθηκε λόγω και των εσωκομματικών εκλογών που βρίσκονται προ των πυλών και θα διεξαχθούν στις 24 Οκτωβρίου. Γιατί ως γνωστόν σε τέτοιες μάχες οι βουλευτές παίζουν ρόλο. Και κάποιοι βουλευτές εκτιμούν ότι οι δύο αναμετρήσεις (εσωκομματικές και εθνικές εκλογές) αλληλοεπηρεάζονται…

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η γενικότερη εκτίμηση ότι ο αγώνας για την επανεκλογή στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι δύσκολος. Εδώ το 2019 η ΝΔ είχε συγκεντρώσει 35,5% και είχε εκλέξει 7 βουλευτές. Με δεδομένο ότι το μέτρο για την εκλογή έδρας ήταν (και παραμένει) το 6,25% το σενάριο το πρώτο κόμμα (που θα είναι όπως όλα δείχνουν η ΝΔ) να χάσει μέχρι και 1 ή ακόμη και 2 έδρες (μία από την κατάργηση του μπόνους των εδρών και μία αν πέσει κάτω από το 31,25% οπότε και δε θα έχει υπόλοιπα για την 6η έδρα) είναι πιθανό. Θυμίζουμε ότι η σειρά κατάταξης των βουλευτών ήταν η εξής: Κώστας Καραμανλής (εκλέγεται χωρίς σταυρό), Κώστας Γκιουλέκας (36.596 σταυροί), Έλενα Ράπτη (32.398) και Σταύρος Καλαφάτης (31.644) ενώ έπονταν σε αρκετή απόσταση οι Στράτος Σιμόπουλος (16.061), Άννα Ευθυμίου (14.928) και Δημήτρης Κούβελας (14.464). Όλοι (και ο πρώην πρωθυπουργός, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ πιθανώς θα έχουν και ισχυρούς νέους παίκτες να ανταγωνισθούν. Ακούγεται το όνομα της ευρωβουλευτίνας Μαρίας Σπυράκη, των αντιπεριφερειαρχών Βούλας Πατουλίδου και Άγγελου Χαριστέα, του πρώην γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάση Εξαδάκτυλου και εσχάτως και του γνωστού από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις πνευμονολόγου Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ενώ κυκλοφορεί πάντοτε και το σενάριο της υποψηφιότητας του Θοδωρή Ζαγοράκη. Αν σε αυτά τα ονόματα προστεθούν και κάποιοι πολιτευτές που προετοιμάζονται εδώ και καιρό, όπως ο Διαμαντής Γκολιδάκης, ο Νίκος Καραπαναγιωτίδης και η Αφροδίτη Λατινοπούλου αλλά και άλλοι, τότε είναι σίγουρο ότι η μάχη για την επανεκλογή θα είναι σκληρή.





Στη Β’ πιθανότατα η απλή αναλογική να μην ανατρέψει δραματικά τα πράγματα. Το 2019 η ΝΔ είχε συγκεντρώσει 43% και το εκλογικό μέτρο ήταν (και είναι) το 11,11%. Συνεπώς με ποσοστό 33,33% η ΝΔ εκλέγει σίγουρα 3 έδρες, ενώ αν ξεπεράσει το 44,44% μπορεί να εκλέξει και 4ο βουλευτή. Εδώ η σειρά κατάταξης ήταν η εξής: Θόδωρος Καράογλου (31.638 σταυροί), Σάββας Αναστασιάδης (26.377) και Δημήτρης Βαρτζόπουλος (23.479). Ακολουθούσε ως πρώτος επιλαχών ο Φάνης Παπάς ο οποίος είχε συγκεντρώσει 21.685 σταυρούς, ενώ ακούγεται ότι ενδιαφέρον για τη βουλευτική λίστα μπορεί να επιδείξει ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας.

Αν πάντως πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Καταρχήν ισχύει η λίστα (και όχι ο σταυρός) και μπορεί να αλλάξει (οριακά πάντως) η σειρά των υποψηφίων (όχι των εκλεγμένων, αλλά των επιλαχόντων). Και σίγουρα τα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ που αναμένεται να αυξηθούν λόγω της πόλωσης που θα επικρατήσει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ο πρώτος επιλαχών της πρώτης κάλπης μπορεί στη δεύτερη κάλπη να εκλεγεί βουλευτής…

Πηγή makthes.gr

ΠολιτικήΓαλάζιες λίστες: Ζεσταίνονται οι «μνηστήρες» στη Θεσσαλονίκη

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μήνυση για συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατέθεσε η Αθηνά Λινού σε βάρος του Παύλου Πολάκη

Μήνυση σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη...

Δ. Κουτσούμπας: Ο κίνδυνος γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι περισσότερο από ορατός

«Μετά τη χρήση αμερικάνικων και βρετανικών όπλων κατά της...

Κυρ. Μητσοτάκης: Το δημόσιο θα αναλάβει την αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελοκήπους

Το πλαίσιο κρατικής αρωγής για τη στήριξη ιδιοκτητών και...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα