Στην επαναφορά του δακτυλίου από την 25η Οκτωβρίου αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στην επαναφορά του δακτυλίου από την 25η Οκτωβρίου αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη», με τον κ. Νότη Παπαδόπουλο και τον κ. Βασίλη Χιώτη.

«Όλα τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν στο δακτύλιο ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας τους. Η δεύτερη ρύθμιση έχει να κάνει με το ότι περιορίζονται κατά πολύ οι εξαιρέσεις, δηλαδή τα ΙΧ που θα μπορούν κάθε ημέρα ανεξαρτήτως δακτυλίου να μπαίνουν στο κέντρο», εξήγησε ο κ. Καραμανλής.

Επισήμανε ειδικότερα ότι στον λεγόμενο πλέον «Καθαρό Δακτύλιο» θα μπαίνουν ελεύθερα τα ηλεκτρικά οχήματα, τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου οχήματα, τα υβριδικά οχήματα και τα οχήματα κατηγορίας Euro6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2. Ενώ θα περιοριστούν δραστικά οι εξαιρέσεις έως και 50%. «Οι εξαιρέσεις ήταν υπερβολικές και για αυτό θα πέσει μαχαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι πρόκειται για επαναφορά του δακτυλίου που και παλαιότερα υπήρχε και πως δεν μιλάμε για καθολική απαγόρευση εισόδου ΙΧ στο κέντρο, όπως ισχύει σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. «Δεν μιλάμε για απαγόρευση. Μιλάμε για ένα μέτρο, το οποίο ίσχυε και παλαιότερα. Κατανοώ ότι αυτό είναι μία δύσκολη συνθήκη, διότι οι περισσότεροι από εμάς είχαμε ξεμάθει τα δύο χρόνια της πανδημίας», πρόσθεσε. Και συνέχισε:  «Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις για όλους, διότι δεν θα αντιμετωπίσουμε έτσι και το περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά και το ζήτημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης».

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει υιοθετήσει την πρόταση του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων Ελλάδας να συσταθεί ένα λεγόμενο Παρατηρητήριο Μεταφορών, προκειμένου όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να κάθονται σε ένα τραπέζι και να λύνουν τα ζητήματα, που αφορούν στο κυκλοφοριακό.

 «Το σύστημα τροφοδοσίας των καταστημάτων, που έχουμε στην Αθήνα, είναι εξωφρενικά προβληματικό. Γιατί στην Αθήνα μπορείς να φορτώνεις και να ξεφορτώνεις με φορτηγά άνω των τριών τόνων από τις 7:00 μέχρι τις 10:30 το πρωί και από τις 2:30 μέχρι τις 4:00 το μεσημέρι και είσαι και ελεύθερος μετά τις 7:00 το βράδυ να κάνεις φορτώσεις και εκφορτώσεις. Αυτό είναι ένα ζήτημα, που πρέπει να το λύσουμε», σημείωσε επίσης ο κ. Καραμανλής.

Advertisement
Babis

Αναφέρθηκε και σε πιθανά άλλα μέτρα όπως εταιρικά πακέτα εισιτηρίων μειωμένου κόστους στο πρότυπο πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, στην επέκταση των γεωγραφικών ορίων του δακτυλίου, αλλά και σε πλατφόρμες για carpooling/ carsharing σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διοδίων στο κέντρο της Αθήνας, απάντησε ότι θα μπορούσε να υπάρχει στο τραπέζι για το μέλλον κάποιο περιβαλλοντικό τέλος, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι μία γενικότερη πολιτική κατεύθυνση στην Ευρώπη, στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Όσον αφορά στις πρόσφατες πλημμύρες στην Αθήνα, και για το ποιος φέρει ευθύνες, ο κ. Καραμανλής σημείωσε: «Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται αν την ευθύνη την έχει η κεντρική διοίκηση, ο δήμος ή η περιφέρεια. Οι πολίτες θέλουν λύσεις».

Ο κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε ότι τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ανήκουν στην ευθύνη της κεντρικής διοίκησης και σημείωσε ότι τα έργα που έχουν να κάνουν με την αντιπλημμυρική θωράκιση μέσα στις πόλεις ανήκουν πιο πολύ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπενθύμισε ότι από το 2011 και μετά, στα πλαίσια της αποκέντρωσης και όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, η αυτοδιοίκηση έχει την ευθύνη διευθέτησης των ρεμάτων και καθαρισμού των ποταμών. Και τόνισε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, κυβέρνηση, δήμοι και περιφέρεια, πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουν ό,τι οφείλουν, ώστε να νιώθει ο πολίτης ασφάλεια.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επικίνδυνη παραβατικότητα νέων στις Σέρρες: Ανήλικοι πετούσαν πέτρες από ψηλά στο κτήριο του "Ορφέα"

21/03/26 12:04 πμ

Επικίνδυνη παραβατικότητα νέων στις Σέρρες: Ανήλικοι πετούσαν πέτρες από ψηλά στο κτήριο του “Ορφέα” – video

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Μαρτίου

20/03/26 11:37 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Μαρτίου

Με τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες ο Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο

20/03/26 11:35 μμ

Με τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες ο Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο

Η ενεργειακή κρίση λόγω Ιράν και πώς επηρεάζουν οι κινήσεις των μεγάλων «παικτών» τα ναύλα και την Ευρώπη

20/03/26 11:32 μμ

Η ενεργειακή κρίση λόγω Ιράν και πώς επηρεάζουν οι κινήσεις των μεγάλων «παικτών» τα ναύλα και την Ευρώπη

Ανασκαφές έφεραν στο φως ρωμαϊκή έπαυλη με προηγμένη υδραυλική τεχνολογία και έναν βυζαντινό θησαυρό

20/03/26 11:31 μμ

Ανασκαφές έφεραν στο φως ρωμαϊκή έπαυλη με προηγμένη υδραυλική τεχνολογία και έναν βυζαντινό θησαυρό

Ο ΠτΔ Κωνσταντίνος Τασούλας εγκαινίασε την έκθεση «Στο ένδοξο αλωνάκι. Μεσολόγγι 1826, Έξοδος»

20/03/26 11:30 μμ

Ο ΠτΔ Κωνσταντίνος Τασούλας εγκαινίασε την έκθεση «Στο ένδοξο αλωνάκι. Μεσολόγγι 1826, Έξοδος»

Μαθητές από την Ελλάδα και την ομογένεια και ναυτικοί εμπορικών πλοίων σε όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους στο «Πείραμα της Γεώσφαιρας»

20/03/26 11:29 μμ

Μαθητές από την Ελλάδα και την ομογένεια και ναυτικοί εμπορικών πλοίων σε όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους στο «Πείραμα της Γεώσφαιρας»

Η καρδιά της Δημοσιογραφίας χτυπάει στο Μεσολόγγι

20/03/26 11:27 μμ

Η καρδιά της Δημοσιογραφίας χτυπάει στο Μεσολόγγι

Από τους πρώτους 65 φοιτητές και τη διελκυστίνδα καθαρεύουσας/ δημοτικής, στο σήμερα- Η Φιλοσοφική Σχολή γιορτάζει τα 100 της χρόνια και το ΑΠΘ αποκτά Πινακοθήκη

20/03/26 11:24 μμ

Η Φιλοσοφική Σχολή γιορτάζει τα 100 της χρόνια και το ΑΠΘ αποκτά Πινακοθήκη

Πέθανε ο Τσακ Νόρις

20/03/26 8:27 μμ

Πέθανε ο Τσακ Νόρις

Βουλή - Τη Δευτέρα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα «ταξί»

20/03/26 8:39 μμ

Βουλή – Τη Δευτέρα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα «ταξί»

20/03/26 8:17 μμ

Δήμος Σερρών: Υποχρεωτικός ο καθαρισμός των οικοπέδων για την αντιπυρική περίοδο – video