Για τις βιώσιμες μεταφορές και υποδομές, με έμφαση στα σιδηροδρομικά έργα και την ηλεκτροκίνηση, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στο συνέδριο «Athens ESG & Climate Crisis Summit» που διοργάνωσε η «Καθημερινή» ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Για τις βιώσιμες μεταφορές και υποδομές, με έμφαση στα σιδηροδρομικά έργα και την ηλεκτροκίνηση, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στο συνέδριο «Athens ESG & Climate Crisis Summit» που διοργάνωσε η «Καθημερινή» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλέον δεν προσανατολίζεται στη χρηματοδότηση μεγάλων οδικών έργων, αλλά και ότι ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει συμπληρώσει το παζλ των μεγάλων οδικών δικτύων.

«Και τώρα πάμε στο επόμενο βήμα: Βιώσιμα σιδηροδρομικά έργα», τόνισε ο κ. Καραμανλής. Υπενθύμισε ότι η κατασκευή σιδηροδρομικών έργων στην Ελλάδα υπήρξε ένα ανέκδοτο τα τελευταία 30 χρόνια και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση απευθύνθηκε στη DG COMP και προχώρησε σε μία τεράστια μεταρρύθμιση για να διορθώσει το προβληματικό αυτό σύστημα.

«Ήδη είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι στο προσεχές διάστημα θα δημοπρατήσουμε με τη διαδικασία της μελετοκατασκευής, δηλαδή turnkey, σιδηροδρομικά έργα 3,3 δισ σε όλη την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα», δήλωσε.

Ο κ. Καραμανλής επεσήμανα ότι στο σχεδιασμό του Υπουργείου για τα επόμενα χρόνια είναι και η προμήθεια τραίνων υδρογόνου, για την κίνηση των οποίων δεν χρειάζονται ιδιαίτερες μεταβολές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι: «Τα σιδηροδρομικά έργα βοηθούν τη χώρα μας να παίξει ρόλο στα logistics και συνάδουν απόλυτα με τα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Οπότε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και η Ελλάδα θα μπει σε μία διαδικασία όπου θα ενώσουμε επιτέλους λιμάνια με σιδηρόδρομο, logistics centers, το Θριάσιο 1 και το Θριάσιο 2».

Επεσήμανε επιπλέον ότι το ενιαίο σχέδιο της Κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα στις βιώσιμες μεταφορές, πέρα από το σιδηρόδρομο, έχει να κάνει και με το μετρό. Υπενθύμισε ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια «ξεμπλόκαρε» η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Και με αφορμή το επίκαιρο θέμα της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην Αθήνα, σημείωσε ότι εάν δει κανείς πόσους σταθμούς Μετρό έχει η ελληνική πρωτεύουσα σε σχέση πχ με τη Μαδρίτη, θα καταλάβει ότι η χώρα μας είναι αρκετά πίσω. «Επομένως τρέχουμε και πρέπει να τρέχουμε και αυτό το έργο έχει ξεκινήσει», τόνισε.

«Σε λίγο καιρό θα δούμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 220 ηλεκτρικά λεωφορεία»

Όσον αφορά τις πράσινες μεταφορές, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για τα 770 νέα λεωφορεία, που έχει ήδη «βγει στον αέρα». Υπενθύμισε ότι: «Έχουμε να πάρουμε τροχαίο υλικό στην ΟΣΥ από το 2009, δηλαδή 13 χρόνια». Αναφέρθηκε επίσης και στην παροχή συγκοινωνιακού έργου από τα ΚΤΕΛ και το θεσμό του leasing, σημειώνοντας ότι: «Σήμερα έχουμε στην Αθήνα 50% περισσότερα λεωφορεία και πιο μοντέρνα από ότι είχαμε».

Και πρόσθεσε ότι: «Σε λίγο καιρό θα δούμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 220 ηλεκτρικά λεωφορεία», επισημαίνοντας ότι αυτός ο διαγωνισμός χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Βλέπετε μία κυβέρνηση που δεν βγάζει διαγωνισμούς χωρίς να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Τα καραγκιοζιλίκια που είχαμε στο παρελθόν να βάζουμε ένα εκατομμύριο σε μία ΣΑΕ του Υπουργείου και να κάνουμε διαγωνισμό των 750 εκατομμυρίων, αυτά δεν θα τα δείτε από τη δική μας κυβέρνηση», σχολίασε.

Advertisement
Babis

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι σε δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί και ο επόμενος διαγωνισμός για 500 ακόμη λεωφορεία. «Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα έχουν πολύ σύντομα νέο στόλο λεωφορείων Hybrid, CNG και ηλεκτροκίνητων και για πρώτη φορά θα δούμε να μειώνεται σημαντικά ο όρος ηλικίας των οχημάτων», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν οι ενστάσεις, που πολλές φορές είναι τροχοπέδη για τις μεγάλες προμήθειες.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις με παλιές συνταγές»

Κλείνοντας, ο κ. Καραμανλής σχολίασε: «Σκέφτομαι μία φράση: Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Αυτό όμως που επίσης σκέφτομαι είναι ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις με παλιές συνταγές». Εκτίμησε ότι τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και η κοινωνία έχουν απενοχοποιήσει αυτό που λέγεται ιδιωτικός τομέας. «Το κράτος είναι εδώ. Το κράτος έχει εποπτικό ρόλο», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει ξεπεράσει τις αγκυλώσεις, τασσόμενος υπέρ περισσότερης συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και περισσότερων ΣΔΙΤ.

«Από τα 13 δισ έργα που έχουμε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τα πέντε είναι ΣΔΙΤ, όταν στο παρελθόν δεν είχαμε κανένα. Και πιστεύω ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι μπροστάρης. Αυτός πρέπει να μας τραβήξει μπροστά. Διότι, φτάνει με τα θεσμικά πλαίσια, φτάνει με το νομικό φορμαλισμό. Δεν βρίσκουμε πάντα λύσεις με το απλά να ψηφίζουμε νόμους τους οποίους δεν εφαρμόζουμε», κατέληξε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επικίνδυνη παραβατικότητα νέων στις Σέρρες: Ανήλικοι πετούσαν πέτρες από ψηλά στο κτήριο του "Ορφέα"

21/03/26 12:04 πμ

Επικίνδυνη παραβατικότητα νέων στις Σέρρες: Ανήλικοι πετούσαν πέτρες από ψηλά στο κτήριο του “Ορφέα” – video

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Μαρτίου

20/03/26 11:37 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Μαρτίου

Με τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες ο Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο

20/03/26 11:35 μμ

Με τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες ο Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο

Η ενεργειακή κρίση λόγω Ιράν και πώς επηρεάζουν οι κινήσεις των μεγάλων «παικτών» τα ναύλα και την Ευρώπη

20/03/26 11:32 μμ

Η ενεργειακή κρίση λόγω Ιράν και πώς επηρεάζουν οι κινήσεις των μεγάλων «παικτών» τα ναύλα και την Ευρώπη

Ανασκαφές έφεραν στο φως ρωμαϊκή έπαυλη με προηγμένη υδραυλική τεχνολογία και έναν βυζαντινό θησαυρό

20/03/26 11:31 μμ

Ανασκαφές έφεραν στο φως ρωμαϊκή έπαυλη με προηγμένη υδραυλική τεχνολογία και έναν βυζαντινό θησαυρό

Ο ΠτΔ Κωνσταντίνος Τασούλας εγκαινίασε την έκθεση «Στο ένδοξο αλωνάκι. Μεσολόγγι 1826, Έξοδος»

20/03/26 11:30 μμ

Ο ΠτΔ Κωνσταντίνος Τασούλας εγκαινίασε την έκθεση «Στο ένδοξο αλωνάκι. Μεσολόγγι 1826, Έξοδος»

Μαθητές από την Ελλάδα και την ομογένεια και ναυτικοί εμπορικών πλοίων σε όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους στο «Πείραμα της Γεώσφαιρας»

20/03/26 11:29 μμ

Μαθητές από την Ελλάδα και την ομογένεια και ναυτικοί εμπορικών πλοίων σε όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους στο «Πείραμα της Γεώσφαιρας»

Η καρδιά της Δημοσιογραφίας χτυπάει στο Μεσολόγγι

20/03/26 11:27 μμ

Η καρδιά της Δημοσιογραφίας χτυπάει στο Μεσολόγγι

Από τους πρώτους 65 φοιτητές και τη διελκυστίνδα καθαρεύουσας/ δημοτικής, στο σήμερα- Η Φιλοσοφική Σχολή γιορτάζει τα 100 της χρόνια και το ΑΠΘ αποκτά Πινακοθήκη

20/03/26 11:24 μμ

Η Φιλοσοφική Σχολή γιορτάζει τα 100 της χρόνια και το ΑΠΘ αποκτά Πινακοθήκη

Πέθανε ο Τσακ Νόρις

20/03/26 8:27 μμ

Πέθανε ο Τσακ Νόρις

Βουλή - Τη Δευτέρα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα «ταξί»

20/03/26 8:39 μμ

Βουλή – Τη Δευτέρα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα «ταξί»

20/03/26 8:17 μμ

Δήμος Σερρών: Υποχρεωτικός ο καθαρισμός των οικοπέδων για την αντιπυρική περίοδο – video