Date:
Nέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία δημιουργεί η αναπτυξιακή «έκρηξη» κατά 13,4% το τρίτο τρίμηνο εφέτος, εξέλιξη η οποία «σβήνει» τις απώλειες της πανδημίας και αφήνει χώρο για ελαστικότερη δημοσιονομική πολιτική.
Με την επίδοση του τρίτου τριμήνου, ο πήχης της ανάπτυξης για εφέτος τοποθετείται με ασφάλεια στο 7,5% (έναντι 6,9% που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός), ενώ επιταχύνεται η μείωση του χρέους, το οποίο αποτελεί το μείζον ζήτημα της οικονομίας.
Τις βάσεις για ένα αναπτυξιακό άλμα της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω πανδημίας, θέτει η επίδοση του ΑΕΠ κατά 13,4% το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, εάν τελικώς η χώρα δεν οδηγηθεί σε ένα νέο Lockdown, υπό την πίεση των συνεπειών της πανδημίας.
Μπορεί η βάση σύγκρισης (ετήσια βάση) να ευνόησε τις αναπτυξιακές επιδόσεις του τελευταίου εξαμήνου (πέρυσι λόγω Lockdown η ύφεση ξεπέρασε το 8%), ωστόσο ο τουρισμός, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αποτέλεσαν βασικούς τροφοδότες της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα να αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην Ευρωζώνη, με βάση τα στοιχεία της EUROSTAT.
Μεταξύ αυτών η αύξηση των εξαγωγών (48,6%) και των επενδύσεων (18,1%) με φόντο την ολική επαναφορά του τουρισμού τους τελευταίους μήνες, την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, τη διεύρυνση της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας και την έναρξη υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η επίδοση του τρίτου τριμήνου έφερε την Ελλάδα στην πρώτη θέση της ανάπτυξης με δεύτερη καλύτερη τη Ρουμανία με 8%, τρίτη την Ουγγαρία με 6,1% ενώ οι ισχυροί της ευρωζώνης έγραψαν ανάπτυξη από 2,5% (Γερμανία) έως 3,8% (Ιταλία) με τη Γαλλία στο 3,3% και την Ισπανία στο 2,7%.
Οικονομικοί αναλυτές ανεβάζουν τώρα τον πήχη του ΑΕΠ πάνω από το 8%, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών «βλέπουν» ότι το 6,9% του προϋπολογισμού είναι ξεπερασμένο και η νέα βάση μπαίνει στο 7,5%. Ακόμα καλύτερες επιδόσεις δεν αποκλείονται ούτε από το οικονομικό επιτελείο αλλά η εκτίμηση για 7,5% θεωρείται πλέον ασφαλής.
Ωστόσο η κακή πορεία στο μέτωπο της ανάπτυξης δεν συνεπάγεται κανέναν πανηγυρισμό. Αποτρεπτικό στοιχείο τα δομικά προβλήματα της εγχώριας οικονομίας, το χρέος αλλά και ο άγνωστος «Χ» που δεν είναι άλλος από την εξέλιξη της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, αρκεί επέκταση 6% το τέταρτο τρίμηνο του έτους ( -2,7% από τρίμηνο σε τρίμηνο) για να βγει ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στο 8,5%. Δεδομένου ότι πέρυσι την εορταστική περίοδο η αγορά προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα σε Lockdown , click away και ψώνια με ραντεβού με την εστίαση ερμητικά κλειστή , επέκταση 6% το τελευταίο τρίμηνο θεωρείται απολύτως εφικτή. Στο εννιάμηνο ήδη ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται σε 9,36%.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, εκτιμάται ότι εάν η ανάπτυξη φέτος κινηθεί άνω του 7%, με βάση τα «συστατικά» της ανάκαμψης θα υπάρξει ουσιαστικό περιθώριο για νέες παροχές, χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο.
Χρ. Σταϊκούρας: Διψήφια αύξηση των επενδύσεων και το 2022
«Παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις νέες προκλήσεις, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και δυναμική», σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.
Όπως σημειώνει ο κ. Σταικούρας «η Ελλάδα παρουσίασε την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη σε επίπεδο 3μήνου, και τη δεύτερη καλύτερη σε επίπεδο 9μήνου, σε ετήσια βάση».
Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας αναπτύσσεται βιώσιμα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται με υπευθυνότητα.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει διψήφια αύξηση των επενδύσεων το 2021 και το 2022, τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη.
Παράλληλα, προβλέπεται να εμφανίσει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών, το 2021, το 2022 και το 2023, πανευρωπαϊκά.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές ώστε η χώρα να εξέλθει από τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, οικονομικά ακόμη πιο ανθεκτική, εθνικά ακόμη πιο ισχυρή, και κοινωνικά ακόμη πιο δίκαιη», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Πηγή ertnews.gr