Ένα αγαπημένο ακριβό πουκάμισο, πολυφορεμένο λόγω της ιδιαίτερης προτίμησης και μία διαφημιστική αφίσα στην αρχή της Βασιλέως Ηρακλείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που υπόσχεται να το κάνει καινούργιο.

Στον όγδοο όροφο της πολυκατοικίας είναι η βιοτεχνία του Γεράσιμου Μπατσιούλα, ο οποίος, αφού κοιτάξει προσεκτικά το ρούχο, προτείνει αμέσως μία σειρά από γιακάδες προς αντικατάσταση στο κατάλληλο μέγεθος, ύφασμα, χρώμα και σχέδιο που επιθυμεί ο πελάτης.

Advertisement

Από τα χέρια του Γεράσιμου Μπατσιούλα έχουν περάσει εκατομμύρια γιακάδες …χωρίς τα πουκάμισα, αφού η επιχείρησή του ειδικεύεται στην κατασκευή του συγκεκριμένου μέρους του εν λόγω ενδύματος. Σχεδόν μισό αιώνα, είναι ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα που φτιάχνουν γιακάδες στη Θεσσαλονίκη και ο μοναδικός που από τότε που η κρίση χτύπησε τον κλάδο του, ασχολείται με την αντικατάστασή τους.

«Ένα πουκάμισο φθείρεται πρώτα στον γιακά, κυρίως από την τριβή με τα γένια. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι “καταπονημένες” και οι μανσέτες του. Εδώ, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε και τα δύο», δηλώνει ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Νέοι γιακάδες στο ίδιο χρώμα ταιριάζουν αρμονικά στο παλιό πουκάμισο κάνοντάς το να μοιάζει καινούργιο ή άλλοι σε διαφορετικό χρώμα και σχέδιο κάνουν την αντίθεση που θα ανανεώσει αλλά και θα μεταμορφώσει το αγαπημένο ένδυμα του ιδιοκτήτη του. «Κάποιοι, πιο συντηρητικοί, θέλουν απλώς να διασώσουν το ρούχο τους. Κάποιοι, πιο τολμηροί όμως, επιλέγουν να συνδυάσουν ένα ριγέ πουκάμισο με μονόχρωμο γιακά ή το αντίθετο για να το κάνουν πιο μοντέρνο», εξηγεί ο κ. Μπατσιούλας.

Advertisement

Η βιοτεχνία του Γεράσιμου Μπατσιούλα λειτουργεί από το 1978. Τις πρώτες δεκαετίες λειτουργίας της παρήγαγε μισό εκατομμύριο γιακάδες τη χρονιά, προκειμένου να προμηθεύσει τις δεκάδες βιοτεχνίες με τις οποίες συνεργαζόταν. «Το πουκάμισο, όταν ετοιμάζεται είναι σε κομμάτια, που στο τέλος “συναρμολογούνται“. Οι βιοτεχνίες έφερναν σε μας τους γιακάδες και τις μανσέτες. Η δουλειά μας ήταν να βάλουμε το κατάλληλο υλικό για να γίνουν εκείνα τα σημεία πιο σκληρά σε σχέση με το υπόλοιπο ύφασμα προκειμένου να “στέκονται” και μετά τα επιστρέφαμε για να τα ράψουν», εξηγεί η Πόπη Μπατσιούλα, κόρη του βιοτέχνη. «Με την πάροδο των χρόνων και κυρίως με τις εισαγωγές έτοιμων ενδυμάτων από Κίνα και Τουρκία, οι περισσότερες βιοτεχνίες έκλεισαν κι έτσι η δική μας δουλειά περιορίστηκε σημαντικά. Κάποτε εργαζόνταν εδώ 25 άτομα προσωπικό, ενώ τώρα βγάζουμε τη δουλειά με τη σύζυγο και την κόρη μου και περιστασιακά απασχολούμε δύο άτομα», λέει ο κ. Μπατσιούλας.

Ο 69χρονος, παρόλο που τις εποχές της ευμάρειας δούλευε -όπως λέει- τουλάχιστον 18 ώρες την ημέρα, δεν σταμάτησε στιγμή να αγαπά το αντικείμενό του, γιατί θεωρεί ότι είναι πολύ ιδιαίτερο και για τον ίδιο μοναδικό. Για τον λόγο αυτό, όταν μειώθηκε η παραγωγή, αποφάσισε να φτιάχνει μοναδικούς γιακάδες, που θα ξαναδίνουν ζωή στα πουκάμισα των πελατών του.

Βαρβάρα Καζαντζίδου

 
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

07/08/25 1:36 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών - Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

07/08/25 1:17 πμ

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών – Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

07/08/25 1:19 πμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

07/08/25 1:41 πμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video