Η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται να διευρύνει την απόκριση και να εξουδετερώνει τη παραλλαγή Όμικρον σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που κοινοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook ο ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Advertisement
 

Η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται να διευρύνει την απόκριση και να εξουδετερώνει τη παραλλαγή Όμικρον σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που κοινοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος με την τρίτη δόση παράγονται αντισώματα που εξουδετερώνουν και παραλλαγές του αρχικού στελέχους, όπως η Δέλτα και η Όμικρον.

Η Ηλίας Μόσιαλος καλεί τον κόσμο να εμβολιαστεί καθώς όπως αναφέρει: «Ο εμβολιασμός μας δίνει ένα προβάδισμα έναντι του ιού και η τρίτη δόση είναι μια δωρεάν χρονοκάρτα ανανέωσης της ανοσίας. Να κλείσετε ραντεβού και να προσέχετε».

Τι μας απασχολεί κυρίως με την έλευση της παραλλαγής όμικρον, ξέροντας πως είναι πιο μεταδοτική από την δέλτα;

Δύο πράγματα: εάν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και εάν μας προστατεύουν τα εμβόλια που έχουμε ήδη κάνει. Δεν έχουμε ακόμα επίσημες διαπιστώσεις από αναλυτικές μελέτες για την κλινική εικόνα στους ανεμβολίαστους για να τη συγκρίνουμε με την δέλτα.

Όμως υπάρχουν και διάφορες μελέτες που μελετούν, το πιο φλέγον για όλους μας θέμα: την προστασία μετά τον εμβολιασμό. Και θα αναφερθώ σε μια πρόσφατη εργασία (doi.org/10.1101/2021.12.14.21267755) που υποστηρίζει πως η τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA δεν αυξάνει απλά την συστημική δυνατότητα απόκρισης. Τα στοιχεία δείχνουν πως η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται να διευρύνει την απόκριση και να εξουδετερώνει την παραλλαγή όμικρον.

Και θα σταθώ στην ανάλυση των συλλεχθέντων δειγμάτων από εμβολιασμένους έναντι αυτών που έκαναν 3 δόσεις. Στο συνημμένο γράφημα, φαίνεται μια σύγκριση της δυνατότητας εξουδετέρωσης έναντι του αρχικού στελέχους στον άξονα Χ και του δέλτα (αριστερά) ή του όμικρον (δεξιά) στον άξονα Υ. Οι λευκές κουκκίδες αντιπροσωπεύουν τα αποτελέσματα από τα δείγματα αίματος που είχαν συλλεχθεί από πρόσφατα εμβολιασμένους, ενώ τα μαύρα τετράγωνα αντιπροσωπεύουν τα δείγματα που αναλύθηκαν από αυτούς που έκαναν πρόσφατα την ενισχυτική τρίτη δόση.

Advertisement
MEGA

Έχουμε μια μαύρη διακεκομμένη γραμμή ανάμεσα στις λευκές κουκκίδες που αναφέρεται στην εξουδετερωτική δυνατότητα έναντι στον ιό μετά τον αρχικό εμβολιασμό, και μια συμπαγή μαύρη γραμμή ανάμεσα στις μαύρες κουκκίδες, που αναφέρεται στην εξουδετερωτική δυνατότητα μετά την ενισχυτική δόση.

Βλέπουμε λοιπόν πως άσχετα με το ότι τα εμβόλια είχαν σχεδιαστεί να προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων, έναντι της ακίδας του αρχικού στελέχους, η απόκριση των αντισωμάτων μετά την ενίσχυση είναι θεμελιωδώς διαφορετική από πριν. Δηλαδή, η τρίτη δόση δεν αυξάνει απλά το επίπεδο των υπαρχόντων αντισωμάτων. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν, πως με την τρίτη δόση παράγονται αντισώματα που εξουδετερώνουν και παραλλαγές του αρχικού στελέχους, όπως η δέλτα και η όμικρον.

Advertisement
Family Kitchen

Και ας μείνουμε εδώ να πούμε άλλα 2 πράγματα.

1. Αυτή η παρατήρηση δεν αποδεικνύει κάποιο νέο βιολογικό, μη αναμενόμενο, μηχανισμό. Οι μηχανισμοί ανοσίας είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι και έχουν εξελιχθεί παράλληλα με τις απειλές για τον οργανισμό. Ας πούμε απλά, για άλλη μια φορά πως για το αν είμαστε προστατευμένοι ή όχι, δεν έχει σημασία μόνο ο τίτλος αντισωμάτων και μια στατική μέτρηση, αλλά και οι μηχανισμοί ενεργοποίησης της κυτταρικής μνήμης.

2. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, και μένει βέβαια να αποδειχθούν με μετρήσεις σε νοσούντες και φορείς της όμικρον.

Και να κλείσω με μια κουβέντα για όσους διστάζουν. Ο εμβολιασμός μας δίνει ένα προβάδισμα έναντι του ιού και η τρίτη δόση είναι μια δωρεάν χρονοκάρτα ανανέωσης της ανοσίας. Να κλείσετε ραντεβού και να προσέχετε.

Πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

Κατείχε 25 πιστόλια και συνελήφθη 27χρονος Τούρκος στην Ξάνθη

04/10/25 1:46 μμ

Κατείχε 25 πιστόλια και συνελήφθη 27χρονος Τούρκος στην Ξάνθη

Π. Μαρινάκης: Η μείωση των φόρων προτεραιότητα της κυβέρνησης

04/10/25 1:43 μμ

Π. Μαρινάκης: Η μείωση των φόρων προτεραιότητα της κυβέρνησης

Αλεξανδρούπολη: Κακουργηματική δίωξη στους 13 Τούρκους για το οπλοστάσιο που μετέφεραν

04/10/25 1:38 μμ

Αλεξανδρούπολη: Κακουργηματική δίωξη στους 13 Τούρκους για το οπλοστάσιο που μετέφεραν

«Έχω απαχθεί από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις»: Το βίντεο της Πέτη Πέρκα από την Ελλάδα

04/10/25 1:33 μμ

«Έχω απαχθεί από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις»: Το βίντεο της Πέτη Πέρκα από την Ελλάδα

Εξετάζεται το ενδεχόμενο η 28χρονη έγκυος στην Άρτα να μην πέθανε από αλλεργική αντίδραση σε αντιβίωση

04/10/25 1:27 μμ

Εξετάζεται το ενδεχόμενο η 28χρονη έγκυος στην Άρτα να μην πέθανε από αλλεργική αντίδραση σε αντιβίωση

Νικόλ Κίντμαν: Η ατάκα για τον Τομ Κρουζ που έγινε viral εν μέσω του διαζυγίου της με τον Κιθ Έρμπαν

04/10/25 1:20 μμ

Νικόλ Κίντμαν: Η ατάκα για τον Τομ Κρουζ που έγινε viral εν μέσω του διαζυγίου της με τον Κιθ Έρμπαν

Συγκινεί η Άννα Μπιθικώτση: “Σε ένα μαντήλι έχω το τελευταίο δάκρυ του πατέρα μου”

04/10/25 1:05 μμ

Συγκινεί η Άννα Μπιθικώτση: “Σε ένα μαντήλι έχω το τελευταίο δάκρυ του πατέρα μου”

Δύο νεκροί τα ξημερώματα σε τροχαίο στην Αργυρούπολη

04/10/25 12:41 μμ

Δύο νεκροί τα ξημερώματα σε τροχαίο στην Αργυρούπολη

Επεισόδια τα ξημερώματα στα Εξάρχεια - 11 συλλήψεις

04/10/25 12:37 μμ

Επεισόδια τα ξημερώματα στα Εξάρχεια – 11 συλλήψεις