7.6 C
Serres

ΥΠΑΑΤ: Δέκα προτεραιότητες και τρεις εμβληματικοί στόχοι για το 2022 – Απολογισμός του 2021

Date:

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για μια σειρά δράσεων και προτεραιοτήτων, μέσω της εφαρμογής του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής, που προϋποθέτει η ΚΑΠ και έχει ως απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα.

Τρεις είναι οι στόχοι για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε, οι οποίοι τέθηκαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό σε συνεργασία με τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου.

Πρώτος στόχος είναι η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με το σύγχρονο προφίλ της Ελληνίδας και του Έλληνα του 21ου αιώνα. «Επιδίωξη είναι να έχει πλέον ο Έλληνας παραγωγός καθοριστική θέση στην ελληνική κοινωνία και το αγροτικό επάγγελμα να είναι προϊόν επιλογής και όχι απλά ανάγκης για επιβίωση» όπως δήλωσε ο κ. Λιβανός στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεύτερος στόχος είναι η σύνδεση και η ανάδειξη διεθνώς των προϊόντων που συνθέτουν την ελληνική διατροφή με την υγεία και την ευζωία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Τρίτος στόχος είναι η σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, την εμπορία, το «branding» και τις εξαγωγές, καθώς, αν και η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων είναι υψηλή, υστερούν στον τομέα της προώθησή τους.

Η Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης

Για την υλοποίηση αυτών των προτεραιοτήτων, ο κ. Λιβανός έχει εκπονήσει την Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα σχέδιο που, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «για πρώτη φορά αποκτά η χώρα μας και με εφαλτήριο αυτό υλοποιεί ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμπεριέχεται στο πλαίσιο που δημιουργού λέξεις κλειδιά όπως, εκσυγχρονισμός, εξορθολογισμός, εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα, έλεγχοι ποιότητας, εξωστρέφεια».

Μεταξύ άλλων, σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προγραμματίσει δέκα προτεραιότητες οι οποίες είναι:

      1. Υλοποίηση του προγράμματος επενδύσεων «Ύδωρ 2.0» ύψους 1,6 δισ. ευρώ και σε βάθος 25ετίας 4,2 δισ. ευρώ για μεγάλα αρδευτικά έργα και φράγματα. Συνολικά πρόκειται να ενταχθούν 22 μεγάλα έργα.

      2. Ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την εξυγίανση και εύρυθμη λειτουργία των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

      3. Με νομοθετική ρύθμιση αναθεώρηση και αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχων και κυρώσεων των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων.

      4. Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη δημιουργία νέων Δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ.

      5. Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ένταξη αγροτών σε επιμελητήρια.

      6. Νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

      7. Ιδρυτικός Νόμος του ΕΛΓΟ.

      8. Ενίσχυση της εξωστρέφειας με τοποθέτηση διπλωματικού συμβούλου για την άσκηση «αγροτικής διπλωματίας».

      9. Προώθηση του project «Ελληνική Διατροφή».

      10. Υλοποίηση των προγραμμάτων της μεταβατικής περιόδου ενεργοποιώντας τα 2 δισ. ευρώ που έχουμε στη διάθεση μας, με την προκήρυξη καινοτόμων προγραμμάτων.

Δηλαδή:

– 420 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες

– 490 εκατ. ευρώ για τους βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς

– 180 εκατ. ευρώ για τα σχέδια βελτίωσης

– 43 εκατ. ευρώ για την Αγροτική Οδοποιία.

– 40 εκατ. ευρώ για τα μικρά αρδευτικά έργα

– 45 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή

– 150 εκατ. ευρώ για την Απονιτροποίηση των εδαφών





– 90 εκατ. ευρώ για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών

– 45 εκατ. ευρώ για την Ευζωία Ζώων

– 80 εκατ. ευρώ για τους γεωργικούς συμβούλους

Ο απολογισμός του 2021

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου, συμπληρώθηκε ένας χρόνος όπου ο κ. Λιβανός ανέλαβε το «τιμόνι» του ΥΠΑΑΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο το σημαντικότερό του επίτευγμα αποτελεί το «κλείσιμο» της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) των συνολικά 19,3 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά το έργο του ΥπΑΑΤ στο 2021 περιγράφεται στα εξής:

      – Αντλούνται συνολικά 19,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 για την Ελλάδα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). «Μια σπουδαία εθνική επιτυχία, αφού το ποσό για τη χώρα μας είναι σχεδόν ίδιο με της προηγούμενης περιόδου, ενώ συνολικά το ποσό της ΚΑΠ μειώθηκε σημαντικά» όπως είπε ο ίδιος.

      – Υλοποιείται το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών «Ύδωρ 2.0», εντάσσοντας 21 έργα μέσω ΣΔΙΤ, κόστους κατασκευής 1,6 δισ. ευρώ που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ.

      – Επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, εντάσσονται δράσεις προϋπολογισμού:

      – 670 εκατ. ευρώ για τον Οικονομικό Μετασχηματισμό του Αγροτικού Τομέα.

      – 70 εκατ. ευρώ για την Υδατοκαλλιέργεια.

      – 47 εκατ. ευρώ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Αγροδιατροφικού Τομέα.

      * Αξιοποιούνται οι διαθέσιμοι πόροι της ΚΑΠ με προγράμματα όπως:

      – 420 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες.

      – 490 εκατ. ευρώ για τους βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς.

      – 180 εκατ. ευρώ για τα σχέδια βελτίωσης.

      – 150 εκατ. ευρώ για την Απονιτροποίηση των εδαφών.

Παράλληλα, ενδυναμώθηκε και αναβαθμίστηκε η αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση με την ίδρυση και τη λειτουργία έξι νέων Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) με επτά ειδικότητες.

Στηρίχθηκε η επιχειρηματικότητα, οι συνεταιρισμοί και τα συλλογικά σχήματα, με την εφαρμογή χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο για τα μέλη των συνεργατικών σχημάτων και τους νέους αγρότες.

Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν τα μεγαλύτερα πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τη Φέτα ΠΟΠ, καθώς και σημαντικές κυρώσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα βιολογικά προϊόντα.

Προχωρά ο εξορθολογισμός του συστήματος κατανομής των ενωσιακών επιδοτήσεων για την ορθή και δίκαιη κατανομή της στους πραγματικούς δικαιούχους, διασφαλίζοντας 67 εκατ. ευρώ για τους Έλληνες παραγωγούς, εξασφαλίσθηκαν 480 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων (διάρκεια αποπληρωμής από 1 έως 15 χρόνια), ενώ δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης δανείων έως 25.000 ευρώ σε αγρότες χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα.

Παράλληλα εκδόθηκε Πρόσκληση προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με την οποία ενεργοποιήθηκε το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων για τον πρωτογενή τομέα, και επίσης, ενσωματώθηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, που προβλέπει την πληρωμή των ευάλωτων αγροτικών προϊόντων εντός 30 και των λοιπών εντός 60 ημερών, εξασφαλίζοντας προστασία για το εισόδημα του αγρότη.

Νομοθετήθηκε νέο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ενώ αυξήθηκε το όριο από 100 σε 500 kw για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, οι οποίες συνιστούν αγροτική εκμετάλλευση, κάτι που μειώνει το κόστος παραγωγής και αυξάνει το αγροτικό εισόδημα.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού η στήριξη προς τους αγρότες ανήλθε σε συνολικά 473 εκατ. ευρώ, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αλιείς απαλλάχθηκαν από το τέλος επιτηδεύματος, ενώ μειώθηκε και ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕλλάδαΥΠΑΑΤ: Δέκα προτεραιότητες και τρεις εμβληματικοί στόχοι για το 2022 - Απολογισμός...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα ανοίγει τις πύλες του στις 29 Νοεμβρίου- video

Ο Μύλος των Ξωτικών ετοιμάζεται και σε 4 ημέρες...

Κιβωτός του Κόσμου: Έφεση κατά των αθωώσεων του π. Αντωνίου και εργαζομένων

«Οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες απαλλάχθηκαν...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα