Date:
Το Σιδηρόκαστρο είναι κωμόπολη του νομού Σερρών και έδρα του Δήμου Σιντικής. Βρίσκεται 26 χλμ. ΒΔ. των Σερρών. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται και τα ιαματικά λουτρά.
Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού, 26 χλμ. ΒΔ. της πόλης των Σερρών, ανάμεσα στα όρη της Βροντούς και του Αγκίστρου από βορρά και του ποταμού Στρυμόνα από δυτικά. Το Σιδηρόκαστρο αποτελεί έδρα του Δήμου Σιντικής και είναι ο τελευταίος δήμος της Ελλάδας στην έξοδο της χώρας προς τη Βουλγαρία.
Κοντά στην κωμόπολη υπάρχουν βυζαντινό κάστρο, λαξευτοί μακεδονικοί τάφοι, ρωμαϊκός οικισμός και νεκροταφείο. Επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν (Demirhisar) Δεμίρ Ισσάρ (σιδερένιο κάστρο) και κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα αποτελεσε σημαντική εστία του ελληνισμού. Ο ελληνικός στρατός κατέλαβε το Σιδηρόκαστρο στις 27 Ιουνίου 1913.
Δείτε το καταπληκτικό βίντεο με την καλλιτεχνική ματιά του Giannis Danos
O Δήμος Σιντικής
Ο νεοσύστατος δήμος Σιντικής ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών σύμφωνα με τη νέα διοικητική δομή της χώρας που προέκυψε με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης». Συγκροτήθηκε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Σιδηροκάστρου, Κερκίνης και Πετριτσίου και των κοινοτήτων Αχλαδοχωρίου, Αγκίστρου και Προμαχώνα. Καλύπτει ολόκληρη την παλιά επαρχία Σιντικής ενώ έδρα του δήμου είναι το Σιδηρόκαστρο.
Ο δήμος Σιντικής με 28.832 κατοίκους είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος του νομού Σερρών, ενώ είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση αφού καλύπτει καθαρή επιφάνεια 1.083.000 στρεμμάτων.
Φυσικοί πόροι
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αδρανή, μάρμαρα, λιγνίτης, μαγγάνιο, χαλκός, πυρομορφίτης, σίδηρος, χρωμίτης, δολομίτης, ουράνιο καθώς και γεωθερμικοί πόροι. Εξορυκτική δραστηριότητα εντοπίζεται σε θέσεις εκτός θεσμοθετημένων λατομικών ζωνών όπως στην περιοχή μεταξύ Σιδηροκάστρου και Φαιάς Πέτρας. Καθορισμένη λατομική περιοχή αδρανών υλικών υπάρχει στο Σχιστόλιθο, συνοικισμό του Δήμου Σιδηροκάστρου. Στην περιοχή της κοινότητας Βαμβακόφυτου λειτουργούν 2 λατομεία (μάρμαρα και βιομηχανικά ορυκτά). Στην περιοχή Πετριτσίου, Προμαχώνα και Στρυμονοχωρίου γίνονται αμμοληψίες.
Γενικά όλη η περιοχή είναι πλούσια σε μεταλλεύματα (κυρίως μαγγάνιο, χαλκό και σίδηρο). Γενικά στη περιοχή οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι προς αξιοποίηση είναι:
- Τα μάρμαρα και η λατομική δραστηριότητα
- Οι δασικοί πόροι
- Οι υδάτινοι πόροι και η αλιευτική δραστηριότητα
- Η γεωθερμία