Πρόκειται για ένα οικοδομικό κομψοτέχνημα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής της Κέρκυρας που φέρει το αποτύπωμα των Ενετών κατακτητών του νησιού, αλλά και των Γάλλων και Βρετανών κυρίαρχων.

Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 16ο αιώνα από τον Βενετσιάνο αρχιτέκτονα Francisco Vitelli, όπου φέρεται να χρησιμοποίησε περισσότερους από δέκα χιλιάδες εργάτες, ενώ σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, χρειάστηκε να κατεδαφίσει περίπου δύο χιλιάδες οικήματα της γύρω περιοχής για να βρει τα οικοδομικά υλικά που απαιτούνταν για την ανέγερσή του.

Advertisement

Το νέο φρούριο της Κέρκυρας δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Μάρκου, πάνω από το παλιό λιμάνι του νησιού, ενώ είναι ορατό από κάθε πλευρά της πόλης.

Η ανέγερσή του ξεκίνησε από την ανάγκη της προστασίας της πόλης από τις επιδρομές των πειρατών, αλλά κυρίως των Οθωμανών στο νησί.

Αρχιτεκτονικά το νέο φρούριο της Κέρκυρας, που έχει ύψος 55 μέτρα, παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οικοδομήθηκε σε δυο επίπεδα, με βάση μία τριώροφη κατασκευή που ονομαζόταν «Πούντα Περπέτουα» και στην κορυφή δύο δίδυμους πενταγωνικούς προμαχώνες που ονομάζονται «Προμαχώνες των επτά ανέμων». Οι προμαχώνες, που εξασφάλιζαν πλήρη ορατότητα σε θάλασσα και στα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας διέθεταν αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις πυροβολικού, υπόγειες δεξαμενές και υπόγειες αίθουσες με επαρκή εξαερισμό και φωταγώγηση.

Στην είσοδο του φρουρίου δεσπόζει μέχρι και σήμερα το έμβλημα της Βενετίας, το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου. Οι εξωτερικοί τοίχοι του στιβαρού φρουρίου είναι διακοσμημένοι με λαξευμένες επιγραφές των ενετικών χρόνων, καθώς και φτερωτούς λέοντες της Βενετίας.

Advertisement

Η αμυντική ικανότητα του φρουρίου δοκιμάστηκε πολλές φορές με σημαντικότερη ίσως την οθωμανική πολιορκία το 1716, όταν περίπου 3000 αμυνόμενοι κερκυραίοι και Ενετοί κατάφεραν να αποκρούσουν τους 33.000 στρατιώτες των Οθωμανών.

Το Νέο Φρούριο αποτέλεσε «στρατηγική κεφαλή» και για τους Γάλλους και Άγγλους κατακτητές του νησιού που έκαναν επιπλέον προσθήκες επένδυσης και οχύρωσής του.

Κατά τη διάρκεια του Έπους του 1940, το Νέο Φρούριο ήταν καταφύγιο των Κερκυραίων πολιτών, καθώς άντεξε στους σφοδρούς βομβαρδισμούς του.

Εξωτερικά του Νέου Φρουρίου δεσπόζει σήμερα ο Ναυτικός σταθμός Κέρκυρας του πολεμικού ναυτικού, ενώ στις αίθουσες του φιλοξενεί επίσης το Μουσείο Κεραμικής τέχνης, καθώς και διάφορες εικαστικές εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Πριν από λίγες μέρες αποφασίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η αποκατάσταση του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων» στο Νέο Φρούριο Κέρκυρας, μετά και την έγκριση των μελετών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που γνωμοδότησε, ομόφωνα επί του συνόλου των μελετών, αρχιτεκτονικής, στατικής και γεωτεχνικής, για την αποκατάσταση του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων» στο Νέο Φρούριο, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης των Μνημείων της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
11 Αυγούστου 1996: Όταν οι «Γκρίζοι Λύκοι» δολοφονούσαν τους Ισαάκ και Σολωμού -video

10/08/25 10:56 μμ

11 Αυγούστου 1996: Όταν οι «Γκρίζοι Λύκοι» δολοφονούσαν τους Ισαάκ και Σολωμού -video

Μυτιλήνη: Αισθητός ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που έγινε στην Τουρκία - Δεν υπάρχουν ζημιές

10/08/25 11:32 μμ

Μυτιλήνη: Αισθητός ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που έγινε στην Τουρκία – Δεν υπάρχουν ζημιές

Βαριά ήττα της Εθνικής από το Ισραήλ

10/08/25 11:11 μμ

Βαριά ήττα 58-75 της Εθνικής από το Ισραήλ | HIGHLIGHTS

Τα πέτρινα γεφύρια του Δήμου Μετεώρων - Μνήμη, αρχιτεκτονική και προσπάθειες διάσωσης

10/08/25 11:01 μμ

Τα πέτρινα γεφύρια του Δήμου Μετεώρων – Μνήμη, αρχιτεκτονική και προσπάθειες διάσωσης

SOS από ιστιοφόρο ανάμεσα σε Πάρο και Δήλο – Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

10/08/25 10:50 μμ

SOS από ιστιοφόρο ανάμεσα σε Πάρο και Δήλο – Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 11 Αυγούστου

10/08/25 10:49 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 11 Αυγούστου

Κλήρωση Τζόκερ (10/8): Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23,5 εκατ. ευρώ

10/08/25 10:47 μμ

Κλήρωση Τζόκερ (10/8): Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23,5 εκατ. ευρώ

Συγκεντρώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού σε πάνω από 70 σημεία της χώρας - Βίντεο και φωτογραφίες

10/08/25 10:40 μμ

Συγκεντρώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού σε πάνω από 70 σημεία της χώρας – Βίντεο και φωτογραφίες

Αντετοκούνμπο: «Στόχος το μετάλλιο»

10/08/25 10:22 μμ

Αντετοκούνμπο: «Στόχος το μετάλλιο»

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη δυτική Τουρκία – Κατάρρευση κτιρίων

10/08/25 10:17 μμ

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη δυτική Τουρκία – Κατάρρευση κτιρίων

Ρόδος: Δυναμική συγκέντρωση για την Παλαιστίνη

10/08/25 10:07 μμ

Ρόδος: Δυναμική συγκέντρωση για την Παλαιστίνη

Αθήνα: “Έπεσε” ασανσέρ στο “Γεννηματάς” – Διατάχθηκε ΕΔΕ

10/08/25 9:56 μμ

Αθήνα: “Έπεσε” ασανσέρ στο “Γεννηματάς” – Διατάχθηκε ΕΔΕ