10.2 C
Serres

Μ. Συρεγγέλλα: Τα άτομα να είναι ελεύθερα να αναπτύξουν τις προσωπικές τους δεξιότητες ανεξάρτητα από το φύλο τους

Date:

Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών για «Νταντάδες της γειτονιάς», ενώ με γρήγορους ρυθμούς προχωράει και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις.

Αυτές είναι, μόνο, δυο, από τις δράσεις που έχει στην ατζέντα του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με στόχο τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και προκειμένου να ενισχυθεί η γυναικεία εργασία και επιχειρηματικότητα.

«…Όμως, για την επίτευξη της ισότητας των φύλων δεν αρκούν μόνο οι νόμοι και τα μέτρα που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η αλλαγή της ίδιας της κουλτούρας της κοινωνίας μας… να οικοδομήσουμε μία κουλτούρα στην οποία τα άτομα είναι ελεύθερα να αναπτύξουν τις προσωπικές τους δεξιότητες και ικανότητες, ανεξάρτητα από το φύλο τους». Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα και αναφέρεται στις δράσεις που σχεδιάζονται.

Η υφυπουργός, πέρα από τη λήψη μέτρων για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην επιστήμη και προκειμένου να ακολουθήσουν περισσότερα κορίτσια σπουδές STEM, αναφέρεται ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μίας κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι σε περιστατικά βίας και παρενόχλησης.

Όπως σημειώνει η υφυπουργός, εκτός από ενημερωτικές δράσεις και από τη λειτουργία της ιστοσελίδας https://metoogreece.gr, σχεδιάζεται η δημιουργία Εργαλείου Επικινδυνότητας για γυναίκες θύματα βίας, με σκοπό την εκτίμηση του επιπέδου υποτροπής περιστατικών βίας στο στενό τους περιβάλλον καθώς και μελέτη για το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας.

Την ίδια ώρα πραγματοποιούνται δράσεις και στα σχολεία «για να στείλουμε στα παιδιά μας το μήνυμα ότι… γενικότερα η βία σε κάθε της μορφή και η κακοποίηση δεν είναι αποδεκτές», όπως υπογραμμίζει.

Ακολουθεί η συνέντευξη της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρίας Συρεγγέλα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στις δημοσιογράφους Γεωργία Μπάρλα και Εύη Παπαδοσηφάκη

-Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην αγορά εργασίας. Πώς θα καταπολεμήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα στην αγορά εργασίας;

– Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθούμε δράσεις για να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες στην αγορά εργασίας, στοχεύοντας στην ουσιαστική ισότητα των φύλων. Δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, ενθαρρύνουν τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενισχύουν τη γυναικεία εργασία και επιχειρηματικότητα και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα λόγω φύλου.

Επίσης, με το νέο εργασιακό νόμο θεσπίσαμε μία σειρά νέων γονικών αδειών και εντάξαμε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας που συμβάλλουν στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών και αίρουν τα αντικίνητρα για προσλήψεις γυναικών.

Όμως για την επίτευξη της ισότητας των φύλων δεν αρκούν μόνο οι νόμοι και τα μέτρα που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η αλλαγή της ίδιας της κουλτούρας της κοινωνίας μας. Οφείλουμε όλοι και όλες να καταρρίψουμε τις αντιλήψεις που θέλουν τους άνδρες εργαζόμενους ως μια «ασφαλέστερη» επιλογή έναντι των γυναικών και να οικοδομήσουμε μία κουλτούρα στην οποία τα άτομα είναι ελεύθερα να αναπτύξουν τις προσωπικές τους δεξιότητες και ικανότητες, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

– Για την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας ποιο είναι το πλάνο δράσεων τόσο για το 2022 όσο και γενικότερα;

– Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» και το έργο για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των επιχειρήσεων συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της γυναικείας εργασίας. Με τα συγκεκριμένα έργα βοηθάμε τις γυναίκες να παραμείνουν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά τη γέννηση των τέκνων τους.

Η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων μητέρων αναγκάζεται να διαλέξει ανάμεσα στη μητρότητα και την αγορά εργασίας. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες να απαλλαγούν από το δίλημμα «οικογένεια ή καριέρα» και να στηρίξουμε όσες θέλουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» που αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση (voucher) των γονέων για τη φύλαξη των παιδιών τους, θα ξεκινήσει σύντομα, ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωράει και το έργο για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις.

-Είπατε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι «Νταντάδες της γειτονιάς». Πότε ακριβώς;

– Σε λίγες μέρες θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι/ες επαγγελματίες, που επιθυμούν να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών και έχουν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο νόμο. Στη συνέχεια, μέσω της ίδιας πλατφόρμας, οι γονείς που δικαιούνται voucher, θα μπορούν να αναζητούν και να επιλέγουν Επιμελητή/τρια από το Μητρώο, ανάλογα με τις ανάγκες τους.





-Ποιοι γονείς μπορούν να κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα;

– Τα πρόσωπα που μπορούν να κάνουν αίτηση και να λάβουν την οικονομική ενίσχυση είναι εργαζόμενες μητέρες ή πατέρες είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση η αποκλειστική επιμέλεια του βρέφους, καθώς και άνεργες μητέρες που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

-Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι πρώτοι δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς»;

Οι «Νταντάδες της γειτονιάς» θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε κάποιους δήμους της χώρας -θα ενταχθούν δήμοι από όλες τις περιφέρειες- ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπληρώνει το υφιστάμενο πλαίσιο στήριξης της οικογένειας με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και καλύπτει τις περιπτώσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν βοήθεια με τη φύλαξη των παιδιών τους.
 

– Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες ποιες συγκεκριμένες αδυναμίες επιδιώκει να εξαλείψει και ποια θετικά στοιχεία να αναπτύξει;

– Στην Ελλάδα καταγράφεται μικρότερος αριθμός κοριτσιών που επιλέγουν σπουδές STEM (Επιστήμης-Τεχνολογίας-Μηχανικής-Μαθηματικών), τόσο σε σύγκριση με τον αριθμό των αγοριών όσο και με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να υποστηρίξουμε λοιπόν τις γυναίκες και να τις κατευθύνουμε σε κλάδους που μέχρι σήμερα θεωρούνται ανδροκρατούμενοι, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε το «Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες».

Σκοπός μας είναι να σχεδιάσουμε δράσεις για να αντιμετωπίσουμε την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην επιστήμη, να προσελκύσουμε περισσότερα κορίτσια σε σπουδές STEM και να τα παροτρύνουμε να κυνηγήσουν και να πετύχουν τους στόχους τους. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ίσες ευκαιρίες και στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας και με τις δράσεις του «Κέντρου Καινοτομίας για τις γυναίκες» αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά η θέση των γυναικών στην επιστήμη.

Να τονίσουμε ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του «Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες» στηρίζεται από το σύνολο των υπουργείων, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς της αγοράς.

– Πρόσφατα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων «έτρεξαν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερωτική καμπάνια για θέματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, με κεντρικό μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια». Πέρα από αυτή τη δράση, ποιο είναι το πλέγμα πολιτικών που εφαρμόζεται για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών; Θεωρείτε ότι το υπάρχον Δίκτυο Δομών επαρκεί;

– Το Δίκτυο Δομών μας, με τη δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας είναι πλήρες, αποτελεσματικό και στηρίζει κάθε γυναίκα θύμα βίας που απευθύνεται σ’ αυτό. Το επιστημονικό προσωπικό του Δικτύου είναι δίπλα στις γυναίκες και τις βοηθά να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας. Το Δίκτυο Δομών μας παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής σε όλες τις γυναίκες, ενώ στους Ξενώνες Φιλοξενίας μπορούν να διαμείνουν γυναίκες με τα παιδιά τους μέχρι να σταθούν στα πόδια τους.

Η διασφάλιση ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας για τα θύματα αλλά και η δημιουργία μίας κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι σε περιστατικά βίας και παρενόχλησης είναι στις προτεραιότητές μας και αποτυπώνονται στα μέτρα και τις δράσεις μας. Πέρα από την ενημερωτική καμπάνια που πραγματοποιήσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχεδιάζουμε κι άλλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα βίας και να αναφέρουμε εδώ και τη δημιουργία της ιστοσελίδας https://metoogreece.gr/ που ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για όλες τις γραμμές στήριξης και επικοινωνίας.

Επίσης, να τονίσουμε και το γεγονός ότι η χώρα μας ήταν μία από τις πρώτες χώρες που κύρωσε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, ενώ δημιουργήσαμε Αυτοτελές Τμήμα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Παράλληλα σχεδιάζουμε τη δημιουργία Εργαλείου Επικινδυνότητας για γυναίκες θύματα βίας, με σκοπό την εκτίμηση του επιπέδου υποτροπής περιστατικών βίας στο στενό τους περιβάλλον καθώς και μελέτη σχετικά με το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας.

Την ίδια ώρα είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έχουμε προχωρήσει στην εκπαίδευση εκατοντάδων αστυνομικών σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποιούμε σχετικές δράσεις στα σχολεία όλης της χώρας για να στείλουμε στα παιδιά μας το μήνυμα ότι η βία κατά των γυναικών αλλά και γενικότερα η βία σε κάθε της μορφή και η κακοποίηση δεν είναι αποδεκτές και ότι οφείλουμε όλοι και όλες να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαΜ. Συρεγγέλλα: Τα άτομα να είναι ελεύθερα να αναπτύξουν τις προσωπικές τους...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Νεκρός εντοπίστηκε ναυτικός στο λιμάνι της Ελευσίνας – Αναζητούνται τα αίτια

Νεκρός εντοπίστηκε 52χρονος ναύκληρος στον προβλήτα στο κεντρικό λιμάνι...

Δίωξη για ​​​χρηματοδότηση εγκληματικής οργάνωσης στην διοίκηση του Ολυμπιακού

​Ποινική δίωξη στον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και...

Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές την Τετάρτη – Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Σε πλήρη «παράλυση» αναμένεται να βρεθεί η χώρα αύριο,...

Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας

Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας σε ηλικία 72...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα