Για την πορεία του κορονοϊού και τα νέα δεδομένα για τον εμβολιασμό μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία. “Επικρατεί διάχυτη, ... Περισσότερα

Θεοδωρίδου

Συντάκτης: Epiloges.tv

Συντάκτης: Epiloges.tv

Advertisement
 

Για την πορεία του κορονοϊού και τα νέα δεδομένα για τον εμβολιασμό μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία.

“Επικρατεί διάχυτη, συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι διανύουμε μια νέα φάση της πανδημίας covid μετά και την ανακοίνωση της χαλάρωσης των μέτρων. Ο τομέας των εμβολιασμών όμως δεν επιδέχεται χαλάρωση“, τόνισε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί προϋπόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα.

“Οι σκέψεις που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους είναι εσφαλμένη. Θα είναι η πιο αδύναμη ομάδα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τους επιδημιολόγους δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός νέου κύματος” δήλωσε.

Όσον αφορά στο πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax τόνισε ότι προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό και αναμένεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και το εμβόλιο της Zanofi και της Glaxo, το οποίο έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου του βασικού εμβολιασμού.

Advertisement
ΔΕΗ

“Προ μηνός η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατύπωσε τη σύσταση χορήγησης τέταρτης δόσης σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή, σε διάστημα τριών μηνών μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Για παιδιά και εφήβους, 5-17 ετών, που ανήκουν στις κατηγορίες των ανοσοκατεσταλμένων, έχει εγκριθεί η τρίτη δόση και χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου” πρόσθεσε η κα Θεοδωρίδου και σημείωσε ότι η Επιτροπή αξιολογεί τις περιπτώσεις που θα προβεί στη σύσταση χορήγησης τέταρτης δόσης.

Advertisement
Family Kitchen

Σχετικά με τη διάρκεια της φυσικής ανοσίας από μόλυνση και μετά τον εμβολιασμό, οι γνώσεις συνεχώς εμπλουτίζονται με μελέτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και αναθεωρήσεις. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τη λοίμωξη μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και στις δύο περιπτώσεις. Η διαδοχή φυσικής λοίμωξης και εμβολιασμού και αντιθέτως δημιουργεί την ενισχυμένη ανοσία, την υβριδική. Επίσης, εξήγησε ότι τα κύτταρα μνήμης συνεχίζουν να μας προστατεύουν ακόμη κι αν τα αντισώματα δείχνουν στην εξέταση να είναι χαμηλά.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και είπε ότι έχει επηρεάσει αρνητικά τον εμβολιασμό των παιδιών με τα κλασσικά εμβόλια, σε διεθνές επίπεδο. Αναφερόμενη σε μελέτη, είπε ότι τέσσερις στους 10 γονείς δεν γνωρίζουν ότι η ιλαρά είναι ένα θανατηφόρο νόσημα και κάλεσε τους γονείς να μην παραλείπουν τους εμβολιασμούς των παιδιών για να μην ξαναδούμε λοιμώδη νοσήματα τα οποία ήταν ξεχασμένα.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να επιτευχθεί ο στόχος του ΠΟΥ ώστε να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού για τον κορονοϊό, καθώς αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας διεθνώς.

Πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουρκία: «Πρώτα εγώ θα πάω στη Γάζα» είπε ο Ερντογάν

11/10/25 6:30 μμ

Τουρκία: «Πρώτα εγώ θα πάω στη Γάζα» είπε ο Ερντογάν

Τραυματισμός 9χρονου στο λιμάνι της Αίγινας κατά την επιβίβασή του σε επιβατηγό πλοίο

11/10/25 6:26 μμ

Τραυματισμός 9χρονου στο λιμάνι της Αίγινας κατά την επιβίβασή του σε επιβατηγό πλοίο

Π. Μαρινάκης: Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από σωτήρες - Η κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητα του έργου της

11/10/25 6:19 μμ

Π. Μαρινάκης: Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από σωτήρες – Η κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητα του έργου της

Στο Τριεθνές Έβρου δημοσιογράφοι της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών

11/10/25 6:16 μμ

Στο Τριεθνές Έβρου δημοσιογράφοι της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών

Επαναπατρισμός αρχαίου κιονόκρανου από το Μύνστερ της Γερμανίας

11/10/25 6:08 μμ

Επαναπατρισμός αρχαίου κιονόκρανου από το Μύνστερ της Γερμανίας

Το «ασφάλιστρο της ζέστης»: Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, τα κόστη αυξάνονται

11/10/25 6:03 μμ

Το «ασφάλιστρο της ζέστης»: Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, τα κόστη αυξάνονται

Ένα αγόρι 5 ετών πνίγηκε σε πισίνα στη Σαντορίνη- Έγιναν τρεις συλλήψεις

11/10/25 5:57 μμ

Ένα αγόρι 5 ετών πνίγηκε σε πισίνα στη Σαντορίνη- Έγιναν τρεις συλλήψεις

Ο Μανώλης Κουτούζης και η θάλασσα που σίγησε: Μια ζωή στα βάθη της Καλύμνου και της σπογγαλιείας

11/10/25 5:53 μμ

Ο Μανώλης Κουτούζης και η θάλασσα που σίγησε: Μια ζωή στα βάθη της Καλύμνου και της σπογγαλιείας

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, με την εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς να τηρείται

11/10/25 5:40 μμ

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, με την εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς να τηρείται

Γ. Καματερός: Φιλοδοξούσε να ανοίξει πατσατζίδικο, αλλά του έλαχε αποστολή «διάσωσης της ανθρωπότητας» από τον καρκίνο με το θαυματουργό νερό του

11/10/25 5:34 μμ

Γ. Καματερός: Φιλοδοξούσε να ανοίξει πατσατζίδικο, αλλά του έλαχε αποστολή να “σώσει τον κόσμο” από τον καρκίνο με το θαυματουργό νερό του

Αλ. Τσίπρας: Η σχέση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει - H παραίτηση είναι απόφαση υπέρβασης, όχι ανταγωνισμού

11/10/25 3:58 μμ

Αλ. Τσίπρας: Η σχέση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει – H παραίτηση είναι απόφαση υπέρβασης, όχι ανταγωνισμού

Θεσσαλονίκη: Η αγκαλιά του τάνγκο ανοίγει για να υποδεχτεί καρκινοπαθείς και άτομα με μειωμένη όραση

11/10/25 12:02 μμ

Θεσσαλονίκη: Η αγκαλιά του τάνγκο ανοίγει για να υποδεχτεί καρκινοπαθείς και άτομα με μειωμένη όραση