«Η εισβολή της Ρωσίας σήμερα το πρωί στην Ουκρανία, την οποία η χώρα μας καταδικάζει ανεπιφύλακτα και απερίφραστα δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη ... Περισσότερα

Οικονόμου

Συντάκτης: Epiloges.tv

Συντάκτης: Epiloges.tv

«Η εισβολή της Ρωσίας σήμερα το πρωί στην Ουκρανία, την οποία η χώρα μας καταδικάζει ανεπιφύλακτα και απερίφραστα δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη γειτονιά μας, τα οποία επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επεσήμανε ότι το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κ. Σκρέκα.

Advertisement
 

«Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: τα όρια του διεθνούς δικαίου, η ισχύς των συνθηκών αλλά και το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία», τόνισε.

Επανέλαβε ότι από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. «Καταδικάζει συνεπώς ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σ’ αυτές τις αξίες και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία απ’ την οποία δυστυχώς πολλοί αθώοι άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπογράμμισε ότι η χώρα μας ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τους εταίρους της ώστε η αντίδραση να είναι κοινή και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Επίσης πως «κρατάμε ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα που προκύπτουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας».

Πρόσθεσε ότι στο μεταξύ έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με lng και φυσικό αέριο.

Είπε πάντως ότι το ενεργειακό πρόβλημα και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και γι αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. «Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων», τόνισε.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως τόσο η κρίση στην Ουκρανία όσο και η ευρύτερη αστάθεια δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να επενδύσει στον τομέα της άμυνας αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές συμφωνίες και συμμαχίες τόσο με υπερδυνάμεις όπως με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία αλλά και με φίλιες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. «Η άμυνα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει και προτεραιότητα και αυτοσκοπός», υπογράμμισε.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, τις διεθνείς συνθήκες με άξονα την πολιτική για μια ισχυρή Ελλάδα, παράγονται ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις συμφωνίες προμήθειας αεροσκαφών, φρεγατών και άλλου υλικού αλλά και τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, και την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ αλλά και την ενίσχυση των σχέσεων με Αίγυπτο, Ισραήλ και ΗΑΕ.

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του τόνισε πως «οι καιροί επιβάλλουν ομοψυχία, ενότητα και προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Η πατρίδα είναι το σπίτι μας και οι συμπολίτες μας είναι η οικογένειά μας».

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου ανέφερε:

«Η εισβολή της Ρωσίας, σήμερα το πρωί στην Ουκρανία -την οποία η χώρα μας καταδικάζει ανεπιφύλακτα και απερίφραστα- δημιουργεί νέα δεδομένα για την παγκόσμια κοινότητα, την Ε.Ε. και την ευρύτερη γειτονιά μας, τα οποία επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας.

Μετά την εξέλιξη αυτή συνεδρίασε εκτάκτως, σήμερα στις 10:30, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα.

Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕA- θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών, αλλά και το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: Από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία».

Υπογράμμισε πως «από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία δυστυχώς πολλοί αθώοι άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους.

Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τους εταίρους της ώστε η αντίδραση να είναι κοινή και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Κρατάμε ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης. Οι Ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία, η Πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς, προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή».

Αναφορικά με τα ενεργειακά ζητήματα που προκύπτουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας. Στο μεταξύ έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν. Και θα αξιοποιηθεί, παράλληλα η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο.

Το ενεργειακό πρόβλημα, ωστόσο, και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό και για αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο Πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων».

Και στο σημείο αυτό επεσήμανε:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία -η ευρύτερη αστάθεια διεθνώς- δικαιώνει την πολιτική της κυβέρνησης να επενδύσει στην ενίσχυση της άμυνας, αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές Συμφωνίες και συμμαχίες, με υπερδυνάμεις -όπως με τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία- αλλά και με φίλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Με μια φράση, οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν εμφατικά ότι η άμυνα για τη χώρα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει και προτεραιότητα και αυτοσκοπός.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες, με άξονα την πολιτική για μια ισχυρή Ελλάδα παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Στο διάστημα που πέρασε, προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα, ανάμεσα στα άλλα, έχει προχωρήσει στη συμφωνία για την προμήθεια 24 Rafale, από τα οποία παραλάβαμε ήδη τα έξι, καθώς και σε συμφωνίες για υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου και μικρότερα πλοία επιφάνειας. Παράλληλα, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, έχει συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει την καλύτερη σχέση που είχε ποτέ με την Αίγυπτο. Έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Έχει αναπτύξει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με την Σαουδική Αραβία.

Στο ίδιο αυτό διάστημα έχουμε επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της χώρας στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Έχουμε υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και Συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση, με σύνεση και προνοητικότητα, έχει φροντίσει έμπρακτα να θωρακίσει την πατρίδα και τους κατοίκους της μέσα ένα περιβάλλον κρίσεων που όμοιό του δεν έχουμε ξαναζήσει μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε και οι προκλήσεις για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον υπερβαίνουν τις εμπειρίες όλων των ανθρώπων στις ηλικίες κάτω από τα 80 έτη.

Advertisement

Οι καιροί επιβάλλουν ομοψυχία, ενότητα και προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Η πατρίδα είναι το σπίτι μας και οι συμπολίτες μας είναι η οικογένειά μας.

Σε εποχές ευρύτερης διεθνούς αστάθειας μόνο η σταθερότητα και η σοβαρότητα στο εσωτερικό εμπεδώνουν την ασφάλεια για όλους. Με ψυχραιμία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αξιολογούμε τα δεδομένα και προσαρμόζουμε τις αντιδράσεις μας. Η ορθή κρίση και η προνοητικότητα είναι η μόνη ασφαλής δίοδος», είπε κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Περιμένουμε από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη να φωτίσει όλες της πτυχές της υπόθεσης

«Η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε ότι αφορά την αντίδραση. Θεωρούμε ότι η αντίδραση θα πρέπει να είναι αντίστοιχη του μεγέθους της ρωσικής προκλητικότητας με την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας με την εισβολή που έγινε στην Ουκρανία.

Σε ότι αφορά το ενεργειακό είναι αυτονόητο ότι αν δεν θέλουμε μια Ευρώπη που να εκβιάζεται και θα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτά τα δυσάρεστα περιστατικά πρέπει να έχουμε μια κοινή δράση και αντίδραση

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα καταθέσει συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις στο συμβούλιο των αρχηγών. Από το προηγούμενο διάστημα είχαμε κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή και περιμένουμε από την Ευρώπη να διαμορφώσει ένα πλέγμα εργαλείων που θα δώσουν στις χώρες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό ζήτημα σε ότι αφορά τις τιμές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τις ελληνικές προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

«Έχουμε ζητήσει τη συγκρότηση ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από τα μελλοντικά έσοδα από το χρηματιστήριο των ρύπων, το οποίο θα μπορεί να έχει δεκάδες δις. ευρώ για να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες να στηρίξουν τους καταναλωτές» είπε προσθέτοντας ότι υπάρχουν ιδέες για τις κοινές προμήθειες, ιδέες που σχετίζονται με την εξαίρεση από κάποιο πλαίσιο κανόνων της επιτροπής ανταγωνισμού για τη δυνατότητα ενίσχυσης των κυβερνήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους. «Υπάρχουν μια σειρά από ιδέες που οι Ευρώπη οφείλει να εξετάσει πολύ σοβαρά» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας είπε «Δεν διαφαίνεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε ότι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού αυτή την ώρα. Στο σχεδιασμό μας εάν χρειαστεί να αναπληρώσουμε ή να ενισχύσουμε την προμήθειά μας με φυσικό αέριο είναι ο πολλαπλασιασμός της προμήθειας με LNG, η εξάντληση των δυνατοτήτων από τον αγωγό του Αζερμπαϊτζάν, είναι η δυνατότητα να παράξουμε ηλεκτρικό ρεύμα και με πετρέλαιο. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών και εργαλείων και σενάρια που έχουμε επεξεργαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά τον εφοδιασμό, κάτι που αυτή την ώρα δεν διαφαίνεται».

Για τις κυρώσεις που μπορεί να αφορούν και ρωσικά κεφάλαια στην Ελλάδα επανέλαβε ότι η χώρα μας είναι πλήρως συντονισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους μας σε ότι αφορά τις κυρώσεις και είπε ότι εάν προκύψουν στο κατάλογο των κυρώσεων ζητήματα που υπάρχουν και στη χώρα θα εφαρμοστεί ότι εφαρμόζει συνολικά η ΕΕ.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι από την πρώτη στιγμή το ΥΠΕΞ, οι διπλωματικές και προξενικές αρχές στην περιοχή είναι σε επαφή με το ελληνικό στοιχείο και είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί. «Είμαστε σε επικοινωνία και επαφή όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τους ανθρώπους μας εκεί προκειμένου να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση της Τουρκίας και πιθανή αύξηση της έντασης είπε ότι η χώρα μας είναι επαρκώς θωρακισμένη σε ότι αφορά το δίκαιο των θέσεων της. «Διπλωματικά αποκρούουμε κάθε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας σε όλα τα φόρα και όπως είπα τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μια πολυδιάστατη και διπλωματική πολιτική και έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει την παρουσία της, έχει ενισχύσει το κύρος της και το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Με εμπιστοσύνη στις θέσεις μας και τις δυνατότητες που έχουμε παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν έχουμε να ανησυχούμε ή να φοβόμαστε για κάτι ιδιαίτερο. Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση παντού» υπογράμμισε.

Τέλος για το ηχητικό ντοκουμέντο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας είπε «Το ηχητικό ντοκουμέντο ήταν συγκλονιστικό. Αν όλα αυτά που περιγράφονται αληθεύουν πρόκειται για ανατριχιαστικά περιστατικά, συγκροτούν μια εικόνα θλιβερή για το τι ίσχυε στη χώρα επί εκείνης της διακυβέρνησης σε ότι αφορά την απονομή της δικαιοσύνης από ανώτατους δικαστικούς, από πρόσωπα που όπως αποδείχθηκε είχαν πολύ στενή σχέση με τον πυρήνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των γεγονότων που είχαν αποκαλυφθεί και αφορά πολύ κεντρικά πρόσωπα εκείνης της διακυβέρνησης που ελέγχονται από τις δικαστικές αρχές»

«Είναι αυτονόητο ότι η δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει εάν υπήρξε τέτοια κατάχρηση εξουσίας από δικαστικούς λειτουργούς που είχαν σημαίνοντα ρόλο και στα θέματα της δικαιοσύνης αλλά και σε άλλα ζητήματα εκείνη την περίοδο. Περιμένουμε από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη να φωτίσει όλες της πτυχές αυτής της υπόθεσης» πρόσθεσε.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρίταμο για το ταξίδι, χαρούπι για απώλεια βάρους και τσάι του βουνού για δυνατή μνήμη

12/10/25 9:53 πμ

Κρίταμο για το ταξίδι, χαρούπι για απώλεια βάρους και τσάι του βουνού για δυνατή μνήμη

Τις επόμενες μέρες η δημοσιοποίηση των μειωμένων τιμών σε περίπου 1.000 κωδικούς των σούπερ μάρκετ

12/10/25 9:45 πμ

Τις επόμενες μέρες η δημοσιοποίηση των μειωμένων τιμών σε περίπου 1.000 κωδικούς των σούπερ μάρκετ

Περισσότερες φοροελαφρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και άμεσες παροχές σε χρήμα για 1 εκατομμύριο νοικοκυριά που ζουν στο νοίκι, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για ανακούφιση των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν οξύ στεγαστικό πρόβλημα. Το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2026 το οποίο κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, αποκαλύπτει συνολικά 10 νέα μέτρα, των οποίων το ύψος προσεγγίζει το μισό δισ. ευρώ, που οι πολίτες θα τα βλέπουν πλέον για πρώτη φορά να ξεδιπλώνονται σταδιακά έως και το 2026. "1 ενοίκιο" τον Νοέμβριο... Ωστόσο η αρχή γίνεται από εφέτος τον Νοέμβριο. Το πρώτο από τα συνολικά εννέα νέα μέτρα που έρχονται, θα δοθεί σε περίπου ένα μήνα, ως χρηματική επιστροφή ήδη ενός ολόκληρου μηνιαίου μισθώματος στους ενοικιαστές. Πάνω από 1 εκατομμύριο δικαιούχοι θα λάβουν το 1/12 των ενοικίων που δήλωσαν πως κατέβαλαν το 2024. Θα εισπράξουν έτσι έως και 800 ευρώ «στην τσέπη» από το ελληνικό δημόσιο, με βάση το ενοίκιο που δηλώνει ο καθένας ότι πληρώνει. Η ρύθμιση αφορά όσους ενοικιάζουν κύρια κατοικία, αλλά και όσους πληρώνουν για φοιτητική στέγη. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθιστούν δικαιούχους σχεδόν το 80% των ενοικιαστών της χώρας. Η επιστροφή ενοικίου δίδεται πέραν του στεγαστικού ή φοιτητικού επιδόματος που ισχύουν ήδη και λαμβάνουν δικαιούχοι από άλλους φορείς (ΟΠΕΚΑ, υπουργείο Παιδείας κλπ). Το μέτρο έχει κόστος 230 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν προβλεπόταν στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πέρυσι για το 2025. Ανακοινώθηκε μεσούσης της χρονιάς, αλλά θα δοθεί όχι μόνιμο μέτρο και όχι ως έκτακτο ή εφάπαξ επίδομα. Χρηματοδοτείται από έσοδα από περιορισμό της φοροδιαφυγής και θα δίδεται κάθε Νοέμβριο, φέτος και στο μέλλον. Αυτό αποτυπώνεται πρώτη φορά επισήμως, στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού του 2026. Καθώς το ποσό που λαμβάνει κάθε ενοικιαστής εξαρτάται από τι ενοίκιο δηλώνει ο ίδιος, η επιδότηση μπορεί να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, στο βαθμό που ιδιοκτήτες και ενοικιαστές θα δηλώνουν σταδιακά τα πραγματικά (και πολύ αυξημένα πλέον) καταβαλλόμενα ενοίκια. Δέσμη 8 μέτρων «στη σειρά» για το 2026 Μετά την Επιστροφή Ενοικίου, προβλέπεται να αρχίζουν ξετυλίγονται άλλα 8 μέτρα και παρεμβάσεις που δημιουργούν νέα δεδομένα, επηρεάζοντας σχέδια, αποφάσεις και προοπτικές στην αγορά ακινήτων. Όλα στόχο το στεγαστικό ζήτημα, και οι πολίτες θα τα δουν να μπαίνουν σταδιακά στη ζωή τους από 1.1.2026. Τα 8 μέτρα, των οποίων το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια, περιλαμβάνουν: 1. Φοροαπαλλαγές για να ανοίξουν «κενά» σπίτια Όσοι κρατούσαν κλειστά τα σπίτια τους επί χρόνια χωρίς ενοικιαστές, ή τα διέθεταν αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες, θα έχουν περισσότερους λόγους να θέλουν να τα διαθέσουν προς μακροχρόνια ενοικίαση. Όσοι βάλουν πρώτη φορά ξανά ενοικιαστή μέχρι 31.12.2026, δικαιούνται πλήρη φοροαπαλλαγή διάρκειας τριών ετών. Με τους νέους όρους που θα ισχύουν από το Νοέμβριο, διασφαλίζονται περισσότεροι ιδιοκτήτες ότι δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ φόρο, για τα ενοίκια που θα εισπράξουν στους επόμενους 36 μήνες. Το μέτρο ισχύει ήδη για σπίτια που δηλώνονται ως «κενά» στην εφορία. Αλλάζουν άρδην όμως οι όροι χορήγησης της φοροαπαλλαγής για τον ιδιοκτήτη. Το καινοτόμο στοιχείο είναι η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής σε τρεις κατευθύνσεις: - Απαλλαγή φόρου για 3 έτη θα προσφέρεται πλέον και για ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν μεγάλα ακίνητα, άνω των 120 τμ, τα οποία ως τώρα αποκλείονται. Με το νέο σύστημα «ανοίγουν σπίτια» με φοροαπαλλαγή έως και 140 τμ αν δοθούν σε τρίτεκνους, έως 160 τμ αν δοθούν σε οικογένεια με 4 παιδιά, έως 180 τμ με 5 παιδιά, έως 200 τμ με 6 παιδιά, καθώς το όριο αυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε παιδί άνω των δύο. - Προστατεύεται ο ιδιοκτήτης από τον κίνδυνο πρόωρης αποχώρησης, αν του φύγει πρόωρα ο ενοικιαστής πριν συμπληρωθεί η τριετία: δεν θα επιστρέφει πλέον λεφτά στην εφορία -που ήταν ο φόβος πολλών και ακύρωνε το μέτρο. Πλέον η απαλλαγή θα υπολογίζεται «με το μήνα» και όχι ως τριετία συνολικά, ενώ θα συνεχίζει να ισχύει και για το υπολειπόμενο διάστημα μέχρι να συμπληρωθούν 36 μήνες από την πρώτη μίσθωση του ακινήτου, εφόσον το ακίνητο κενωθεί άπαξ και εκμισθωθεί εκ νέου εντός τριών μηνών. - Επιτρέπεται και μένει αφορολόγητη και η «ελαστική» ενοικίαση 6 μηνών και άνω, αντί 36 μηνών που απαιτείται μέχρι σήμερα, ειδικά για μισθώσεις σε ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς δημοσίου, καθώς και σε ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που συχνά μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους. Όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά τη δημοσίευση του νέου φορολογικού νόμου σε ΦΕΚ, ως τις αρχές Νοεμβρίου το πιθανότερο. Με την επιφύλαξη των τελικών διατάξεων όπως θα ψηφιστούν και θα ισχύσουν, το μέτρο σχεδιάζεται να καλύπτει και τις υφιστάμενες ως τώρα μισθώσεις κατοικιών. Το μέτρο στοχεύει να φέρει προς μακροχρόνια μίσθωση χιλιάδες σπίτια που παραμένουν ακόμα κλειστά. Στην πρώτη εφαρμογή των αλλαγών, το όφελος για όσους σπεύσουν από τον Νοέμβριο εφέτος να τις εκμεταλλευτούν, θα φανεί στα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος 2025 που θα εκδοθούν άνοιξη του 2026. 2. Μείωση τεκμηρίων 30%-35% στην κατοικία Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια, μειώνεται κατά 30% ή και 35% το τεκμαρτό εισόδημα για το οποίο η εφορία φορολογεί κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές, με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού όπου διαβιούν και όχι για το πραγματικό εισόδημα που δηλώνουν οι ίδιοι κάθε χρόνο. Συνολικά 477.000 φορολογούμενοι πιάνονται κάθε χρόνο στα τεκμήρια της εφορίας. Αυτοί θα δουν για πρώτη φορά στα εκκαθαριστικά τους, το πλασματικό (τεκμαρτό) εισόδημα για το οποίο πλήρωναν φόρους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 50 ευρώ, ή έως και 7.000 ευρώ σε περιοχές με πολύ υψηλές Τιμές Ζώνης. Η σημαντική αυτή ελάφρυνση θα φανεί στις δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2026, με τα εισοδήματα του 2025. 3. Αλλαγή κλίμακας φόρου ενοικίων Από το 2026 θεσπίζεται ενδιάμεσος φορολογικός συντελεστής 25% (αντί 35%) για εισόδημα από μισθώματα ύψους 12.000 έως 24.000 ευρώ. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα ωφελήσει περίπου 161.000 ιδιοκτήτες με ετήσιο κόστος 90 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες αναμένεται να συμβάλει στη φορολογική συμμόρφωση και στη συγκράτηση των τιμών των ενοικίων, καθώς οι εκμισθωτές θα έχουν μικρότερο κίνητρο να αποκρύψουν εισοδήματα ή να επιβαρύνουν τους ενοικιαστές με επιπλέον κόστη. 4. ΕΝΦΙΑ: μείωση και κατάργηση σε 12.720 οικισμούς Από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες μειώνεται κατά 50%, για κύριες κατοικίες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους -ενώ από το 2027 ο φόρος καταργείται πλήρως, εξαιρουμένων των οικισμών της Αττικής. Το μέτρο αφορά περίπου 1 εκατομμύριο ακίνητα σε 12.720 οικισμούς της χώρας, με συνολικό κέρδος 225 εκατομμύρια ευρώ για τους ιδιοκτήτες σε δύο ετήσιες δόσεις (75 εκατ. το 2026 και 150 εκατ.το 202&). Η κατάργηση συνδέεται άμεσα με την αποκέντρωση και την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Καθιστά πιο ελκυστική τη διαμονή σε μικρές κοινότητες και ανακουφίζει οικονομικά τους κατοίκους τους, ενθαρρύνοντας εμμέσως την αποσυμφόρηση των μεγάλων αστικών κέντρων. 5. Κοινωνική αντιπαροχή για σύγχρονες κατοικίες Εγκαινιάζεται νέο πλαίσιο κοινωνικής αντιπαροχής σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας για την κατασκευή σύγχρονων κοινωνικών κατοικιών, με στόχο την εξασφάλιση κοινωνικής μίσθωσης σε ευάλωτες ομάδες. Τα πρώτα ακίνητα έχουν ήδη επιλεγεί και το μέτρο στοχεύει να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα το δομικό πρόβλημα της στέγασης των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Τα μέτρα αυτά ενθαρρύνουν την οικοδομική δραστηριότητα και την αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος, συμβάλλοντας στην αύξηση της προσφοράς περισσοτέρων και πιο προσιτών κατοικιών. Επιπλέον όμως, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλα μέτρα που επεκτείνονται χρονικά και στο 2026, αντί να εκπνεύσουν. Συγκεκριμένα 6. Παρατείνεται και το 2026 η μείωση του φόρου εισοδήματος για δαπάνες αναβάθμισης κτηρίων . 7. Επεκτείνεται η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές μέχρι το τέλος του 2026,. 8. Παρατείνεται και το 2026 ο περιορισμός νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα τρία δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας. Η παράταση στοχεύει στην επιστροφή ακινήτων στη μακροχρόνια μίσθωση, αποτρέποντας τη μετατροπή κατοικιών σε τουριστικά καταλύματα σε περιοχές με έντονο πρόβλημα στέγασης.

12/10/25 9:38 πμ

Στεγαστικό: 8+1 νέα μέτρα στήριξης ύψους 450 εκατ. ευρώ για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 12 Οκτωβρίου

12/10/25 12:47 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 12 Οκτωβρίου

Πέθανε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Ντάιαν Κίτον

12/10/25 12:44 πμ

Πέθανε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Ντάιαν Κίτον

Τουρκία: «Πρώτα εγώ θα πάω στη Γάζα» είπε ο Ερντογάν

11/10/25 6:30 μμ

Τουρκία: «Πρώτα εγώ θα πάω στη Γάζα» είπε ο Ερντογάν

Τραυματισμός 9χρονου στο λιμάνι της Αίγινας κατά την επιβίβασή του σε επιβατηγό πλοίο

11/10/25 6:26 μμ

Τραυματισμός 9χρονου στο λιμάνι της Αίγινας κατά την επιβίβασή του σε επιβατηγό πλοίο

Π. Μαρινάκης: Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από σωτήρες - Η κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητα του έργου της

11/10/25 6:19 μμ

Π. Μαρινάκης: Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από σωτήρες – Η κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητα του έργου της

Στο Τριεθνές Έβρου δημοσιογράφοι της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών

11/10/25 6:16 μμ

Στο Τριεθνές Έβρου δημοσιογράφοι της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών

Επαναπατρισμός αρχαίου κιονόκρανου από το Μύνστερ της Γερμανίας

11/10/25 6:08 μμ

Επαναπατρισμός αρχαίου κιονόκρανου από το Μύνστερ της Γερμανίας

Το «ασφάλιστρο της ζέστης»: Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, τα κόστη αυξάνονται

11/10/25 6:03 μμ

Το «ασφάλιστρο της ζέστης»: Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, τα κόστη αυξάνονται

Ένα αγόρι 5 ετών πνίγηκε σε πισίνα στη Σαντορίνη- Έγιναν τρεις συλλήψεις

11/10/25 5:57 μμ

Ένα αγόρι 5 ετών πνίγηκε σε πισίνα στη Σαντορίνη- Έγιναν τρεις συλλήψεις