Date:
Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τα περιοριστικά μέτρα και το ΕΣΥ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης της Μίνας Γκάγκα στη Βουλή.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι «σαφώς και δεν είναι σε ύφεση η πανδημία του κορονοϊού. Έχουμε 1.000 νοσηλείες παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες 10 μέρες. Ουδέποτε ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι σε ύφεση η πανδημία».
Υπογράμμισε, δε, στη συνέχεια ότι για πολλούς λόγους, όπως οικονομικούς και κοινωνικούς, δεν γίνεται να έχουμε συνεχώς lockdown.
Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές της Μίνας Γκάγκα ήταν η συζήτηση, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου με την κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την λειτουργία δημόσιου υπερσύγχρονου νοσοκομείου στη Σπάρτη και με παράταση ισχύος μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, υποστήριξε ότι «είναι ανεπίτρεπτο κυβερνητικά στελέχη να στέλνουν λάθος μήνυμα περί τέλους της πανδημίας». «Είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό ότι η πανδημία είναι παρούσα, ενεργός και μας δείχνει συνεχώς τα δόντια της. Η φιλολογία περί τέλους της πανδημίας πρέπει να κοπεί μαχαίρι. Είναι ανεπίτρεπτο στελέχη της κυβέρνησης να στέλνουν το μήνυμα αυτό. Είναι ασυγχώρητη επιπολαιότητα. Δεν μπορεί ο υπουργός Υγείας, να προαναγγέλλει χαλάρωση των μέτρων μέχρι το καλοκαίρι, τα οποία θα επανεξεταστούν το φθινόπωρο. Σας το είπε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα καθορίσουν τα μέτρα. Γι’ αυτό χρειάζεται επιδημιολογική εγρήγορση και ετοιμότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα παίξει ρόλο ενισχυτή της πανδημίας με τους 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και με την εμβολιαστική κάλυψη των Ουκρανών να είναι χαλαρή. Πρέπει να σταματήσουμε να στέλνουμε λάθος μηνύματα ότι είναι εντάξει τα πράγματα και η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανοίξει τα σύνορά της», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση, και θα συνεχιστεί αύριο σε δεύτερη ανάγνωση, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.
Η κριτική της αντιπολίτευσης, εστιάστηκε κυρίως στην μετατροπή του νοσοκομείου Σπάρτης, από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Υποστήριξαν ότι το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ενώ ζήτησαν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις και εξέφρασαν ενστάσεις για το μέτρο της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
Η Μίνα Γκάγκα, απαντώντας στην κριτική, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις περί ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, λέγοντας ότι η ίδια πιστεύει απόλυτα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ υπεραμύνθηκε της μετατροπής των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ τονίζοντας ότι είναι αντίθετη με την λογική του δημόσιου κρατισμού. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν. Το πληρώνουμε με τους φόρους μας. Δεν μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος να ξοδεύει χρήματα για κάτι που δεν έχει. Είμαι αντίθετη με την αντίληψη του δημόσιου κρατισμού, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα η αλλαγή του διοικητή νοσοκομείου με πολιτικά κριτήρια και όχι με αξιοκρατικά. Πρέπει οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων να αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα», επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Επιπλέον, μίλησε για «την ανάγκη ο χάρτης υγείας να γίνεται με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού».
Απαντώντας στις αιτιάσεις περί μόνιμων προσλήψεων, η Μίνα Γκάγκα επεσήμανε ότι πρέπει να γίνονται αξιολογήσεις, ώστε μετά από δύο και τρία χρόνια να δεις πώς λειτουργούν στο σύστημα Υγείας και να έχεις τη δυνατότητα να το ξανασκεφτείς. «Πιστεύω απόλυτα στην συνεχή αξιολόγηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για να είμαστε σίγουροι ότι τα νοσοκομεία δουλεύουν καλά και οι ασθενείς είναι ευχαριστημένοι. Άρα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση συνεχώς», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, που έκλεισε την παρέμβασή της υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι σε κάθε γωνιά της χώρας να υπάρχει γιατρός και ακόμα και τα μικρά νοσοκομεία να μπορούν να εξυπηρετούν οτιδήποτε και παντού σε όλη την Ελλάδα».
Πηγή ΑΠΕ