Σέρρες- Φιλαρμονική Άνω Ποροΐων: Το μουσικό στολίδι της Σιντικής
Date:
Ένα ιστορικό σωματείο που λαμπρύνει την περιοχή των Άνω Ποροΐων και συνοδεύει μουσικά όλες τις εκδηλώσεις των Ανωπορογιωτών, η Φιλαρμονική, προσπαθεί σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία να συνεχίσει μια μακρά παράδοση μουσικού πολιτισμού.
Στην κάμερα του Επιλογές μας μίλησαν παλαιά αλλά και νεότερα μέλη της δίνοντας το πολιτιστικό στίγμα της. Ένα από τα παλαιότερα μέλη της Φιλαρμονικής ο μουσικός και μουσικοδιδάσκαλος κος Ζωίδης, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Φιλαρμονική για 47 χρόνια από το 1975, αναφέρθηκε κυρίως στα ιστορικά στοιχεία της ίδρυσής της και ανέφερε ότι η μπάντα ξεκίνησε την πορεία της πολύ νωρίτερα, το 1934, με ιδρυτικό μέλος τον Χρήστο Σώστη, τον δάσκαλο από την Θεσσαλονίκη που μυήθηκε στη μουσική κατά την παραμονή του στο Παπάφειο..
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι η Φιλαρμονική Άνω Ποροΐων είναι η πρώτη φιλαρμονική του Νομού Σερρών που δημιουργήθηκε από άτομα με όραμα και μάλιστα σε μία εποχή οικονομικής δυσχέρειας λίγο πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η ενασχόληση με την μουσική έμοιαζε πολυτέλεια μπροστά στην ανάγκη της επιβίωσης.
Εντούτοις το 1941 οι βουλγαρικές κατοχικές δυνάμεις του Άξονα έκλεψαν τα μουσικά όργανα και η λειτουργία της φιλαρμονικής ανεστάλη για περίπου 8 χρόνια. Μετά την επανίδρυσή της λειτούργησε και πάλι ως την εποχή της επταετίας, οπότε ανεστάλη εκ νέου η λειτουργία της για να επαναλειτουργήσει οριστικά πια και απρόσκοπτα από το 1975 μέχρι σήμερα, παρά την έλλειψη επιχορήγησης τα τελευταία 8 χρόνια από την Δημοτική Αρχή του τόπου.
Τέλος ο κος Ζωίδης δήλωσε ότι το όνειρό του είναι όχι μόνο να διατηρηθεί η φιλαρμονική αλλά και να λειτουργήσει στα πρότυπα της φιλαρμονικής της Κέρκυρας δίνοντας κυριακάτικες συναυλίες, έτσι ώστε να προσελκύσει το κοινό και κυρίως τους τουρίστες, αλλά έκανε και έκκληση στα αγόρια της περιοχής να φοιτήσουν στα τμήματα μουσικής εκμάθησης της φιλαρμονικής, καθώς τα τμήματα αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από κορίτσια σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές που ο ανδρικός πληθυσμός ήταν η απόλυτη πλειοψηφία .
Ο κος Κοτούλας, που παίζει κρουστά και τρομπέτα, μας δήλωσε ότι η Φιλαρμονική είναι το στολίδι και η χαρά των Άνω Ποροΐων. Μας μίλησε ακόμα και για την εμπειρία του ως παιδί πριν από 55 χρόνια, όταν σκαρφάλωνε μαζί με τους φίλους του για να παρακολουθήσει κρυφά τις πρόβες, πράγμα που τον έκανε να αγαπήσει τη μουσική και να ασχοληθεί με την φιλαρμονική ενεργά, κάτι που δεν το σταμάτησε εδώ και τόσα χρόνια προσφέροντας ως μουσικός της υπηρεσίες του ασταμάτητα, τα τελευταία μάλιστα χρόνια έχοντας τη χαρά να έχει δίπλα του τον γιο και τον εγγονό του, δημιουργώντας έτσι μια παράδοση τριών γενεών. Επιπλέον ο κος Κοτούλας αναφέρθηκε και στην παρουσία του στους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος κκαι του ΠΛΟΚ αντιπροσωπεύοντας την Φιλαρμονική στα ελληνικά γήπεδα και στον “”καθαρό””, όπως είπε, αθλητισμό τραγουδώντας το “” Μακεδονία ξακουστή“” και άλλους ύμνους και δήλωσε υπερήφανος.
Τέλος ανέφερε ότι η Φιλαρμονική Άνω Ποροΐων πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της και υποσχέθηκε εκ μέρους όλων ότι όσο κρατάνε τα πνευμόνια τους θα βρίσκονται στις επάλξεις για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να βοηθούν τα νεότερα παιδιά που επιθυμούν να ενταχθούν στους κόλπους της φιλαρμονικής. Τόνισε μάλιστα πως είναι η μοναδική Φιλαρμονική από το Κιλκίς ως τις Σέρρες που καλύπτει μουσικά την περιοχή σε διάφορες εκδηλώσεις.
Ο κος Δεβελάσκας δήλωσε πως είναι περήφανος ως συνεχιστής μιας μακράς οικογενειακής παράδοσης στα μονοπάτια του μουσικού μας πολιτισμού. Στους δε νεότερους που θα επιθυμούσαν να ασχοληθούν με τη μουσική στο Σύλλογο ο κος Δεβελάσκας τους προέτρεψε να το κάνουν, καθώς, όπως είπε, θα νιώσουν πολύ ωραία όταν μπουν στην φιλαρμονική, δουν φωτογραφίες παλαιοτέρων, στα πρόσωπα των οποίων ίσως αναγνωρίσουν συγγενείς τους, και φορέσουν τις στολές.
Τέλος ευχαρίστησε τους κατοίκους των Άνω Ποροΐων για τη στήριξη που προσφέρουν στη φιλαρμονική, ώστε να μεγαλώσει η μπάντα και να υπάρχει για πάντα.
Στην κάμερα του Επιλογές μίλησαν και οι μικροί σπουδαστές της Φιλαρμονικής αναφερόμενοι στα μουσικά όργανα που παίζουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εκμάθησή τους, στο χρόνο εκμάθησης ενός μουσικού κομματιού, στην αγάπη τους για την μουσική, στις εκδηλώσεις που έλαβαν μέρος, στα αγαπημένα τους κομμάτια, αλλά και στα προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός με την ματαίωση εκδηλώσεων και τα μαθήματα που χάθηκαν λόγω εγκλεισμού.
Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Χρήστος Κατσαρός
Ιδιοκτήτης Γραφίδας Σιντικής
Ρεπόρτερ του ΤV Επιλογές