8.1 C
Serres

Αριστοτελία Πελώνη: Η ενεργειακή κρίση πρόκληση για να αποδείξει η Ευρώπη την ενότητά της

Date:

«Η αντίδραση της ΕΕ ήταν άμεση και συντεταγμένη. Συνήθως οι ηγέτες αναλώνονται σε πολύωρες συζητήσεις και χωρίς αποφάσεις, ενώ αυτή τη φορά είχαμε μια πολύ συντεταγμένη αντίδραση στην οποία εντάχθηκε και το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς. Νομίζω ότι αυτό η ρωσική πλευρά, ο κ. Πούτιν δεν το υπολόγιζε. Υπολόγιζε ότι επειδή ακριβώς υπάρχουν διαφορές συμφερόντων ανάμεσα στα κράτη- μέλη ότι η Δύση δεν θα ήταν συντεταγμένη στην αντίδρασή της σε μια εισβολή στην Ουκρανία. Υπήρξε λάθος υπολογισμός» ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε παρέμβασή της στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Είναι μια πρόκληση που θα υπάρχει όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, η Δύση πρέπει να μείνει ενωμένη ως μια ομάδα δημοκρατιών που υπερασπίζονται τις αξίες τους» πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να είναι στη θέση της Ουκρανίας και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη μια τέτοια παραβίαση. «Γιατί αν μείνει αναπάντητη σήμερα μπορεί να επαναληφθεί στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον» είπε.

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη ώστε η στρατηγική αυτονομίας της να μην μείνει στα χαρτιά. «Αν θέλει να είναι παγκόσμιος παίκτης δεν μπορεί να είναι απλώς ένας οικονομικός παίκτης πρέπει να είναι και ένας γεωπολιτικός παίκτης που ανταποκρίνεται και σε τέτοιες προκλήσεις» σημείωσε.

Για την ενιαία ευρωπαϊκή λύση απέναντι στη ενεργειακή κρίση είπε ότι είναι σαφές ότι την κρίση δεν μπορούν να την σηκώσουν μόνα τους τα κράτη-μέλη, χωρίς να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα. «Απαιτούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες πρέπει να λάβουν υπόψη τις συνέπειες που έχουν οι κυρώσεις και ο πόλεμος και για τους ευρωπαίους πολίτες» είπε. «Δυστυχώς οι κυρώσεις έχουν κόστος, θα έλεγα είναι ένα όπλο που έχει δύο κάνες, η μία στοχεύει στο Κρεμλίνο για να αυξήσει την οικονομική πίεση προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος και η άλλη αν δεν προσέξουμε θα μπορούσε να στοχεύει στα πόδια μας και τους ίδιους τους ευρωπαίους πολίτες» συμπλήρωσε η κ. Πελώνη.





Επίσης υπογράμμισε είναι μια πρόκληση να αποδείξει η Ευρώπη την ενότητά της και να μην πάμε σε φαινόμενα του παρελθόντος και σε άνοδο του λαϊκισμού.
Αναφερόμενη στη στάση της χώρας αφού τόνισε ότι η Ελλάδα είχε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική αρχών με βάση το διεθνές δίκαιο. Που βασίζεται στο σεβασμό των συνθηκών, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, το απαραβίαστο των συνόρων.
«Πρέπει να σταλεί το μήνυμα σε όλους, και τους επίδοξους παίκτες τέτοιων ενεργειών ότι τέτοιες προκλήσεις δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες» είπε.

Τέλος μιλώντας για τη στάση και το ρόλο της Τουρκίας υπογράμμισε ότι αν ότι γίνεται συνιστά μια μετατόπιση της Τουρκίας προς το δυτικό στρατόπεδο είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας μια Τουρκία η οποία δεν θα έχει μιλιταριστική προκλητική ρητορική. Μια Τουρκία που έχει λάβει το μήνυμα ότι ο αναθεωρητισμός και αναχρονιστικές ενέργειες καταδικάζονται συλλήβδην, εφόσον δεν κάνει κάτι σε βάρος των δικών μας συμφερόντων είναι προς το συμφέρον μας» είπε.

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΑριστοτελία Πελώνη: Η ενεργειακή κρίση πρόκληση για να αποδείξει η Ευρώπη την...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Διπλωματικές πηγές για την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του υπ. Εξωτερικών, Ρ. Κούνδουρου

Ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Ρούσσος Κούνδουρος, υπέβαλε...

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Καπανδρίτι: Η βόλτα μαθητή με το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο – video

Στο Καπανδρίτι βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου...

Επίσκεψη του Διαμαντή Γκολιδάκη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο

Επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο πραγματοποίησε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα