Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες ... Περισσότερα

Προσωπικός γιατρός

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Advertisement
 

Με το νομοσχέδιο, «ο πολίτης αποκτά τον προσωπικό του ιατρό, έχει πρόσβαση σε περισσοτέρους ειδικούς ιατρούς, αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές, διασφαλίζονται ποιοτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες και διευρύνονται οι παροχές για τον πολίτη», αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Γιατρός για όλους- Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Καθιερώνεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού για την παροχή των υπηρεσιών Π.Φ.Υ. ο οποίος παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο, με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Οι υπηρεσίες των Προσωπικών Ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των τοπικών δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον, και περιλαμβάνουν τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας και τη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού.

Ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και είναι:

α) ιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό
γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ
δ) ιδιώτης ιατρός.

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον, και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.

Όλοι οι πολίτες με τον προσωπικό ιατρό, αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους και θεσμοθετείται γιατρός για όλους.

Ενοποιούνται διοικητικά και αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές ΠΦΥ και πάνω από 160 Κέντρα Υγείας εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εγκαινιάζεται η συνεργασία των δημοσίων δομών ΠΦΥ με δομές τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικές δομές.

Ενισχύεται το ΕΣΥ με 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με περίπου 6.000 προσλήψεις μόνο για το 2022. Παράλληλα δίνεται δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς και παρόχους.

Γιατρός για όλους – Απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία επί πληρωμή

Ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων. Προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Advertisement
MEGA

Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ.

Εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.

Advertisement

Εισάγεται ποιοτικό rebate που θα αποτελεί κίνητρο για τους παρόχους να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους προς όφελος του πολίτη.

Εισάγεται κλινικός έλεγχος των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο (real time). Στο έργο αυτό θα συνδράμουν και πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες με στόχο την εξάλειψη της παραβατικότητας και εξοικονόμηση πόρων που θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μέσα από την αναβάθμιση και αύξηση των παροχών του ΕΟΠΥΥ.

Παρέχεται στους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν, κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον οδοντιατρική περίθαλψη.

Καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όλα τα έξοδα για εγκαυματίες θύματα εγκληματικών ενεργειών και συντάσσεται μητρώο θυμάτων.

Συντάσσεται μητρώο εγκαυματιών θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, προς τους οποίους παρέχεται κατά παρέκκλιση κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, φαρμάκων και όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και της παροχής αναγκαίας κατ’ οίκον νοσηλείας.

Θεσμοθετείται η επιτήρηση και ο έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζεται σε κάθε Κέντρο Υγείας ένας ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου Ε.Σ.Υ. ως υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιτήρηση και τον έλεγχο τ

πηγήων λοιμώξεων στο Κέντρο Υγείας και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που υπάγονται σε αυτό, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ε.Ν.Λ.) του διασυνδεόμενου νοσοκομείου.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπό την προεδρία του Σπύρου Καπράλου το 45ο σεμινάριο των ΕOC στη Μάλτα

05/10/25 3:19 μμ

Υπό την προεδρία του Σπύρου Καπράλου το 45ο σεμινάριο των ΕOC στη Μάλτα

Ποινική δίωξη για κακούργημα και πλημμελήματα στον διανομέα που επιτέθηκε με κατσαβίδι σε οδηγό στην Ιερά Οδό

05/10/25 3:13 μμ

Ποινική δίωξη για κακούργημα και πλημμελήματα στον διανομέα που επιτέθηκε με κατσαβίδι σε οδηγό στην Ιερά Οδό

Διάψευση δημοσιεύματος από ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

05/10/25 3:27 μμ

Διάψευση δημοσιεύματος από ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Κεντρική Μακεδονία: Μικρή αύξηση των τροχαίων τον Σεπτέμβριο του 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024

05/10/25 3:26 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Μικρή αύξηση των τροχαίων τον Σεπτέμβριο του 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024

Εκτελεστικό διάταγμα για ανάπτυξη 300 Εθνοφρουρών στο Σικάγο υπέγραψε ο Ντ. Τραμπ

05/10/25 2:08 μμ

Εκτελεστικό διάταγμα για ανάπτυξη 300 Εθνοφρουρών στο Σικάγο υπέγραψε ο Ντ. Τραμπ

Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Νεπάλ και Ινδία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους

05/10/25 2:07 μμ

Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Νεπάλ και Ινδία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους

ΚΑΕ Ηρακλής: «Ο κόσμος μας είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος, η ψυχή μας, η δύναμή μας»

05/10/25 2:05 μμ

ΚΑΕ Ηρακλής: «Ο κόσμος μας είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος, η ψυχή μας, η δύναμή μας»

Περίπου 900.000 κάτοικοι έχουν φύγει από την πόλη της Γάζας, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας

05/10/25 2:06 μμ

Περίπου 900.000 κάτοικοι έχουν φύγει από την πόλη της Γάζας, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας

Οι αριθμοί του ντέρμπι της Τούμπας

05/10/25 2:02 μμ

Οι αριθμοί του ντέρμπι της Τούμπας

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ανάχωμα» στο κύμα της ακρίβειας τα μέτρα της ΔΕΘ

05/10/25 1:46 μμ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ανάχωμα» στο κύμα της ακρίβειας τα μέτρα της ΔΕΘ

Βραδιά του Ερευνητή: Η επιστήμη και η καινοτομία συναντούν την κοινωνία

05/10/25 1:44 μμ

Βραδιά του Ερευνητή: Η επιστήμη και η καινοτομία συναντούν την κοινωνία

Euro Cup ανδρών -«Αγκαλιά» με την πρόκριση η Βουλιαγμένη με νίκη θρίλερ στα πέναλτι επί της Τριέστε

05/10/25 1:42 μμ

Euro Cup ανδρών -«Αγκαλιά» με την πρόκριση η Βουλιαγμένη με νίκη θρίλερ στα πέναλτι επί της Τριέστε