Πρόστιμο στους ανεμβολίαστους: Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της. Στην μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα και πάλι το πρόστιμο των 100 ευρώ που ... Περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Πρόστιμο στους ανεμβολίαστους: Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Advertisement
 

Στην μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα και πάλι το πρόστιμο των 100 ευρώ που προβλέπεται για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, καθώς το Δημόσιο έστειλε τα στοιχεία (φάκελο) που ζήτησε το δικαστήριο με προδικαστική απόφασή του.

Τον περασμένο μήνα (18.4.2022), η Ολομέλεια του ΣτΕ με προδικαστική απόφασή της για το θέμα αυτό ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης και κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να προσκομίσουν στοιχεία, προκειμένου το δικαστήριο να συζητήσει και πάλι την υπόθεση και να εκδώσει την οριστική κρίση του.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι, κ.λπ., οι οποίοι είναι άνω των 60 ετών και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη μηναία καταβολή προστίμου των 100 ευρώ σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν και για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

πρόστιμο στους ανεμβολίαστους

Πρόστιμο στους ανεμβολίαστους-  Αναστολή επιβολής του προστίμου, από τα μέσα του περασμένου Απριλίου

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε (23 Μαρτίου 2022), την αναστολή επιβολής του προστίμου, από τα μέσα του περασμένου Απριλίου (15 Απριλίου 2022).

Σήμερα κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας (πρόεδρος ο Δημήτρης Σκαλτσούνης) η εισηγήτρια της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, ανέφερε ότι το Δημόσιο συμμορφώθηκε προς την προδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και απέστειλε στοιχεία, τα οποία όμως ήταν στατιστικά, και αφορούν τον αριθμό των θανάτων ανά ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων ανά ηλικιακή ομάδα, εκτίμηση για τον αριθμό των θανόντων άνω των 59 ετών, κ.λπ.

Ο δικηγόρος και προσφεύγων Νικόλαος Φραγκάκης ανέφερε ότι τα στοιχεία του Δημοσίου δεν απαντούν στα κρίσιμα σημεία του όλου θέματος και επισήμανε ότι το Δημόσιο οφείλει να σεβαστεί τους ηλικιωμένους οι οποίοι σε όλη τους τη ζωή έχουν προσφέρει.

Από την πλευρά του, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Πάνος Λαζαράτος (συνήγορος ορισμένων εκ των προσφευγόντων), χαρακτήρισε ανεπαρκή τα στοιχεία που προσκόμισε το Δημόσιο, ενώ τόνισε ότι το μέτρο της επιβολής του προστίμου είναι ρατσιστικό και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Παράλληλα, ο κ. Λαζαράτος ανέφερε ότι τα στοιχεία του Δημοσίου δεν δικαιολογούν την επιβολή του μέτρου, αλλά και δεν απαντούν γιατί επιλέγήσαν οι μεγάλες ηλικίες, αφού το 90% των ασθενών από COVID-19 είναι κάτω των 60 ετών. Ακόμη, ο κ. Λαζαράτος χαρακτήρισε αντισυνταγματική την επιβολή του προστίμου, καθώς παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.

Advertisement
Family Kitchen

Το Δημόσιο υποστήριξε ότι πριν την επιβολή του προστίμου ελήφθησαν υπόψη δύο υγειονομικές εκθέσεις από τις οποίες αφού έγινε εκτίμηση των υγειονομικών δεδομένων, κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ.

Έγιναν επίσης αναφορές για την υποχρέωση του κράτους να προστατεύει υγειονομικά τους πολίτες, ενώ επισημάνθηκε ότι το πρόστιμο δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, δεν προσβάλλει την προσωπικότητα των πολιτών ούτε την ανθρώπινη αξία.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Δεκεμβρίου

02/12/25 11:50 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Δεκεμβρίου

Στην Ουάσινγκτον ο Σταύρος Παπασταύρου – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

02/12/25 11:05 μμ

Στην Ουάσινγκτον ο Σταύρος Παπασταύρου – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π Δήμου Σερρών ενόψει της χειμερινής περιόδου

02/12/25 11:00 μμ

Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π Δήμου Σερρών ενόψει της χειμερινής περιόδου

Πάνω από 1.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την 22η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

02/12/25 11:48 μμ

Πάνω από 1.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την 22η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

Η οδήγηση με μπουφάν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ακόμη και με λίγα χιλιόμετρα

02/12/25 11:47 μμ

Η οδήγηση με μπουφάν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ακόμη και με λίγα χιλιόμετρα

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Σερρών στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στο Δημαρχείο

02/12/25 10:50 μμ

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Σερρών στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στο Δημαρχείο

Αρθρίτιδα – Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για υγιείς αρθρώσεις;

02/12/25 11:42 μμ

Αρθρίτιδα – Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για υγιείς αρθρώσεις;

Χατζηβασιλείου: Πού είναι τώρα η αντιπολίτευση που αποκαλούσε δήθεν «ενδοτική» την κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία;

02/12/25 10:39 μμ

Χατζηβασιλείου: Πού είναι τώρα η αντιπολίτευση που αποκαλούσε δήθεν «ενδοτική» την κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία;

Συντονισμός αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία – Αποφάσεις για τελωνείο Νίκης και Σιάτιστα

02/12/25 11:40 μμ

Συντονισμός αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία – Αποφάσεις για τελωνείο Νίκης και Σιάτιστα

Μαθητές κατά των τριπλών πανελλαδικών που θέλει η κυβέρνηση - Συντονισμός στις 13 Δεκεμβρίου

02/12/25 11:39 μμ

Μαθητές κατά των τριπλών πανελλαδικών που θέλει η κυβέρνηση – Συντονισμός στις 13 Δεκεμβρίου

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι

02/12/25 11:37 μμ

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ-Ι. Καραποστολάκης μέλος Ορκωτών Λογιστών ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε επιτήρηση δείχνει ότι κάναμε δουλειά. Καμία πολιτική παρέμβαση ή πίεση δεν είχα στο έργο μου

02/12/25 11:35 μμ

Εξεταστική-Ι. Καραποστολάκης: Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε επιτήρηση δείχνει ότι κάναμε δουλειά. Καμία πολιτική παρέμβαση ή πίεση δεν είχα στο έργο μου