«Η κυβέρνηση πήρε μια τεράστια απόφαση, για μια γιγαντιαία παρέμβαση στο ρεύμα, την μεγαλύτερη που έχει γίνει σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορούμε κάθε εβδομάδα να παίρνουμε καινούρια μέτρα. Και ... Περισσότερα

Αδωνις Γεωργιάδης

Epiloges Press

Epiloges Press

«Η κυβέρνηση πήρε μια τεράστια απόφαση, για μια γιγαντιαία παρέμβαση στο ρεύμα, την μεγαλύτερη που έχει γίνει σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορούμε κάθε εβδομάδα να παίρνουμε καινούρια μέτρα. Και με το ρεύμα εξαντλήσαμε το σύνολο των περιθωρίων μας» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Advertisement
 

«Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι με τα καύσιμα υπάρχει πρόβλημα, όχι οφειλόμενο στην κυβέρνηση, επισήμανε ο υπουργός σημειώνοντας ότι χθες το πετρέλαιο έκλεισε στα 121 δολάρια, η υψηλότερη τιμή πετρελαίου στην ιστορία της χώρας μας, σύμφωνα με τον ίδιο. «Χθες είχαμε την απόφαση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στο 90% από την ΕΕ και είχαμε και το άνοιγμα ξανά της αγοράς της Κίνας. Δηλαδή είχαμε μεγαλύτερη ζήτηση και ταυτόχρονα λιγότερη προσφορά. Έχουμε πόλεμο στην γειτονιά μας, είναι δυνατόν η ζωή να παραμείνει όπως ήταν πριν;» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως βγάζοντας τους φόρους από τα καύσιμα, είμαστε στην 12η-13η θέση στην τιμή της βενζίνης σε επίπεδο Ευρώπης. «Με τους φόρους είμαστε στην 4η θέση, αλλά εκεί ήμασταν πάντα, ποτέ δεν ήμασταν σε χαμηλότερη, έχουμε υψηλούς φόρους στα καύσιμα από την δεκαετία του 1990, δεν είναι καινούριο αυτό» προσέθεσε, παραδεχόμενος ότι τον Απρίλιο τα έσοδα από τα καύσιμα ήταν λιγότερα από τον στόχο.

Σε σχέση με το κατά πόσο μια μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα θα αύξανε την κατανάλωση άρα και τα έσοδα του κράτους, ο κ. Γεωργιάδης συμφώνησε ότι υπάρχει μια τέτοια θεωρία που στέκεται σοβαρά, ωστόσο διατύπωσε και τον ισχυρό αντίλογο που έγκειται στο γεγονός ότι επειδή ο πληθωρισμός είναι γενικός και όχι μόνο στα καύσιμα, τα εισοδήματα πιέζονται και έτσι η κατανάλωση θα πέσει αναπόφευκτα, άρα δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρει αντίστοιχη κατανάλωση. Επίσης το καύσιμο έχει και ένα μεγάλο πρόβλημα για την χώρα, συμπλήρωσε, γιατί κάθε πετρέλαιο που αγοράζουμε και φυσικό αέριο που καταναλώνουμε γράφονται στο εμπορικό μας έλλειμμα γιατί είναι εισαγόμενα, άρα δεν είναι μόνο θετική η αύξηση της κατανάλωσης, είναι και αρνητική.

«Η κυβέρνηση είναι από πάνω, αν υπάρχουν περιθώρια σίγουρα θα κάνουμε κάτι, αλλά δεν είμαι από τους πολιτικούς που θα πουν παιδιά βγείτε και ξοδέψτε αλόγιστα, γιατί αυτά τα κάναμε στο παρελθόν και μας πόνεσαν πολύ, άρα πρέπει να δείξουμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στους γύρω μας και στην ιστορία ότι μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος» τόνισε ο υπουργός.

Απαντώντας στο σχόλιο των δημοσιογράφων ότι στις δημοσκοπήσεις οι πολίτες ζητούν πρόσθετα μέτρα, ανέφερε «είναι πολύ λογικό και εξαιρετικά θεμιτό οι πολίτες να ζητούν βοήθεια από το κράτος την ώρα που υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη δυσκολία. Το αν υπάρχουν περιθώρια δεν κρίνεται από μια δημοσκόπηση, κρίνεται από το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως από τις αγορές. Αυτή την στιγμή το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι ήδη αρκετά ψηλά. Που σημαίνει ότι οι αγορές ανησυχούν, για όλη την περιφέρεια, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα έχει το πολύ μεγάλο πρόβλημα του δημοσίου χρέους που κουβαλά από το παρελθόν. Μετά την εμπειρία του 2010 όλοι ξέρουμε ότι μια λάθος κίνηση μια κυβέρνησης η οποία για πολιτικούς λόγους δίνει την αίσθηση ότι αγνοεί τα δημοσιονομικά τελικά καταλήγει σε πολύ μεγάλο πόνο για τους πολίτες, άρα σε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί».

Η Ελλάδα τα δύο χρόνια της πανδημίας είχε σημαντικά μεγαλύτερο έλλειμμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «γιατί δώσαμε ως στήριξη στην κοινωνία πολύ περισσότερα χρήματα από όλους τους άλλους. Εξερχόμενοι από μια 10ετή κρίση τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις δεν είχαν λίπος να κάψουν. Έπρεπε να διατηρήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, πράγμα που επετεύχθη. Δεν μπορούμε 3η συνεχόμενη χρονιά να είμαστε σε έλλειμμα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα, άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν πρόκειται να βάλουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά γιατί οι επιπτώσεις στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στους φτωχότερους από αυτούς είναι τραγικές».

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αλυσίδα υγρών καυσίμων

Advertisement

Αναφορικά με την πάταξη της αισχροκέρδειας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι στην αλυσίδα των καυσίμων δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν από κανένα άλλο υπουργό τόσο εκτεταμένος έλεγχος. «Έχουμε κάνει έλεγχο σε όλη την αλυσίδα, και στα διυλιστήρια και στις υπηρεσίες μεταφοράς και στα πρατήρια και συνεχίζουμε τους ελέγχους. Στα διυλιστήρια δεν έχει βγει ακόμα το πόρισμα, περιμένω και εγώ να το μάθω. Κάνουν έλεγχο στοιχείων από τις 23 Μαΐου. Αν υπάρξει πόρισμα που λέει ότι έχουν παραβιάσει το περιθώριο κέρδους που είχαμε θεσπίσει, δηλαδή το ίδιο περιθώριο που είχαν την 1η Σεπτεμβρίου του 2021, θα λάβουν και αυτοί πρόστιμο όπως όλοι οι άλλοι» επισήμανε.

Στην κριτική της αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να συγκρουστεί με τα καρτέλ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε «είμαι υπερήφανος γιατί επί των ημερών μου, έχουν μπει τα μεγαλύτερα πρόστιμα για αισχροκέρδεια που έχει βάλει ποτέ το υπουργείο Εμπορίου τα τελευταία 50 χρόνια. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα και όποιον άλλο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μου δείξουν ένα αντίστοιχο πρόστιμο ή έναν έλεγχο έστω που έγινε σε μια εταιρεία επί των ημερών του κ. Τσίπρα. Όταν ως κυβέρνηση δεν έχεις βάλει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο και εμείς έχουμε βάλει ήδη 7 εκατομμύρια για αισχροκέρδεια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουμε εισπράξει, να έχεις και μια συστολή».

Εληνοτουρκικές σχέσεις

«Κάποιες προκλήσεις θα γίνουν, αλλά προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα είναι μικρότερες του 2020» ανέφερε ο υπουργός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το σκηνικό έντασης που επιδιώκει η γείτονα. «Πρώτον η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή, έχουμε 6 Ραφάλ, για όσους ξέρουν τι θα πει για την δύναμή μας στον αέρα είναι πολύ μεγάλη η διαφορά. Η Τουρκία αυτή την στιγμή δεν έχει κανένα απολύτως αεροπλάνο που να μπορεί να συγκριθεί με τα Ραφάλ, άρα δεν θα ρίσκαρε εύκολα μια σύγκρουση. Δεύτερον, το διεθνές περιβάλλον είναι τέτοιο που όλη η διεθνής κοινή γνώμη είναι πολύ ευαίσθητη με ό,τι έχει να κάνει με παραβίαση εθνικής κυριαρχίας. Το 2020 έπρεπε να εξηγήσουμε στους ξένους τι συνέβαινε. Τώρα θα τρέχουν όλα τα δίκτυα εδώ και όλες οι κυβερνήσεις να δουν τι συμβαίνει. Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα τολμήσει κάτι εξαιρετικά ακραίο, θα μας βρίζει, θα φωνάζει» εκτιμά ο κ. Γεωργιάδης.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

18/12/25 12:27 πμ

Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ - Υπερψηφίστηκε η συνεποπτεία της ΗΔΥΚΑ με το υπουργείο Υγείας

18/12/25 12:26 πμ

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

18/12/25 12:24 πμ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

18/12/25 12:23 πμ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

18/12/25 12:22 πμ

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

Το ΠΑΜΑΚ στη διοργάνωση του 24oυ συνεδρίου του Συνδέσμου Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος

18/12/25 12:18 πμ

Το ΠΑΜΑΚ στη διοργάνωση του 24oυ συνεδρίου του Συνδέσμου Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος

Το ρομπότ Pepper του ΚΕΠΚΑ μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους

18/12/25 12:16 πμ

Το ρομπότ Pepper του ΚΕΠΚΑ μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους

Δίκη Χρυσής Αυγής - Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

18/12/25 12:15 πμ

Δίκη Χρυσής Αυγής – Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

18/12/25 12:14 πμ

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

18/12/25 12:13 πμ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

18/12/25 12:11 πμ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα

18/12/25 12:10 πμ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα