15.8 C
Serres

Σέρρες: Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας από τη Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής της θητείας

Date:

“ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ” 

Το θέμα του ενεργειακού προβλήματος την περίοδο αυτή απασχολεί έντονα όλους  τους πολίτες, είναι πολύ επίκαιρο και πολύ συχνά γίνονται συζητήσεις στα ΜΜΕ, σχετικά με  τους τρόπους που μπορούν και οι Δήμοι να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας με οικονομικά  αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους Δήμους.  

Με αφορμή το θέμα αυτό θέλω να υπενθυμίσω, τι πέτυχε η δημοτική αρχή της  Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Σερρών.  Η δημοτική αρχή της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα  στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής της θητείας  πραγματοποίησε και εξασφάλισε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, στα Δημοτικά  Σχολεία 20ο, 5ο, 12ο, 9ο, στο Λύκειο Προβατά, στο Δημαρχείο, στο Κολυμβητήριο, στο  κλειστό Γυμναστήριο, επίσης με την κατασκευή μικρής πιλοτικής μονάδας βιοαερίου  και με τα LED. 

Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων κατά τη  διάρκεια της δημαρχιακής της θητείας υλοποίησε και εξασφάλισε τις εξής παρεμβάσεις  εξοικονόμησης ενέργειας για το Δήμο Σερρών: 

Α) Υλοποίησε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας: 

1) Στα Δημοτικά Σχολεία 20ο και 5ο συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Για  τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο βραβεύτηκε ο  Δήμος Σερρών με το δεύτερο βραβείο στο θεσμό “ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ  ΠΟΛΕΩΝ” (BEST AWARDS CITY) στις 05 Οκτωβρίου 2017. 

2) Στα δημοτικά κτίρια, της Δημαρχίας, του Κολυμβητηρίου και του κλειστού  Γυμναστηρίου συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Επίσης σύνδεσε με  φυσικό αέριο το Κολυμβητήριο και το κλειστό Γυμναστήριο. 

Β) Εξασφάλισε τον Απρίλιο του 2017 χρηματοδότηση 400.000 ευρώ για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Λύκειο Προβατά και παρέδωσε το έργο στη σημερινή  δημοτική αρχή στη φάση έναρξης του διαγωνισμού. 






Γ) Εξασφάλισε το 2017 χρηματοδότηση ύψους 495.000 ευρώ για την κατασκευή μικρής  πιλοτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο. Η χρηματοδότηση  για το προαναφερόμενο έργο εξασφαλίσθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής  Συνεργασίας INTERREG IPA CBC GREECE – FYROM 2014-2020 και στις 9 Νοεμβρίου 2018  έγινε η εναρκτήρια συνάντηση στις Σέρρες μεταξύ των Δήμων Σερρών και Δοϊράνης της  FYROM για την υλοποίηση του έργου.

Δ) Στις 24 Ιανουαρίου 2019 εξασφάλισε 1.000.000 ευρώ για παρεμβάσεις  εξοικονόμησης ενέργειας στα Δημοτικά Σχολεία 12ο και 9ο. 

Ε) Παρέδωσε στη σημερινή δημοτική αρχή έτοιμη διαδικασία για την αντικατάσταση  του 40% των συμβατικών λαμπτήρων με φωτιστικά LED, που κατανάλωναν το 67% του  ηλεκτρικού ρεύματος (δηλαδή θα γινόταν αντικατάσταση των πιο ενεργοβόρων συμβατικών  λαμπτήρων), όπως προβλεπόταν και ο Δήμος Σερρών από την εξοικονόμηση ενέργειας που  θα προέκυπτε, θα πλήρωνε στη ΔΕΗ περίπου 370.000 ευρώ λιγότερα κάθε χρόνο. Η όλη  διαδικασία που ετοίμασε η προηγούμενη δημοτική αρχή της Δημοτικής Πρωτοβουλίας  Σερραίων για το θέμα των LED κατέληξε σε άγονο διαγωνισμό.  

Η σημερινή δημοτική αρχή εάν ήθελε μπορούσε να επαναλάβει το διαγωνισμό, με  αποτέλεσμα την αντικατάσταση με φωτιστικά LED του 40% των συμβατικών λαμπτήρων, που  κατανάλωναν το 67% του ηλεκτρικού ρεύματος και θα ωφελούνταν οικονομικά ο Δήμος  Σερρών, διότι θα πλήρωνε κάθε χρόνο 370.000 ευρώ λιγότερα στη ΔΕΗ.  

Ηλίας Γκότσης 

επικεφαλής 

Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων

ΣέρρεςΣέρρες: Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας από τη Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων κατά τη διάρκεια...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Τι να προσέξουμε στη νηστεία και στο τραπέζι του Πάσχα- video

Στην Νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να...

Σέρρες: Αυξημένη η κίνηση στη λαϊκή αλλά μόνο για τα απαραίτητα- video

Αυξημένη παρατηρήθηκε το πρωί της Τρίτης  η κίνηση στη...

Σέρρες- ΟΚΑΝΑ: Δράση καλλωπισμού και συντήρησης του αύλειου χώρου -Video

Η Θεραπευτική Μονάδα Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ...

Σέρρες: Ξέμεινε από υπαλλήλους το Κυνοκομείο, άμεση ανάγκη πρόσληψης νέων- Video

Την άμεση πρόσληψη υπαλλήλων για το κυνοκομείο  με την...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα