Με μία μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης αποδόθηκε στο κοινό, χθες Τρίτη 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, το κάτω μέρος του κοίλου του αρχαίου θεάτρου της ... Περισσότερα

Αποδόθηκε στο κοινό το αποκατεστημένο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Epiloges Press

Epiloges Press

Με μία μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης αποδόθηκε στο κοινό, χθες Τρίτη 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, το κάτω μέρος του κοίλου του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, έπειτα από την αποκατάστασή του. Όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα, «σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραδίδει στους Ηπειρώτες και σε όλους τους επισκέπτες της Ηπείρου, Έλληνες και ξένους, αυτό το μοναδικό μνημείο, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το κάτω τμήμα του κοίλου, ενώ οι αναστηλωτικές εργασίες συνεχίζονται».

Advertisement
 

Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης γίνονταν παραστάσεις από τον Αύγουστο του 1960 έως το καλοκαίρι του 1998. Τότε το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε ότι το θέατρο πρέπει να σταματήσει να παραχωρείται για τα Δωδωναία στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, καθώς λόγω της ευαισθησίας του υλικού από το οποίο έχει κατασκευαστεί το θέατρο έπρεπε να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που προκάλεσε η διακοπή της παραχώρησης του θεάτρου και στην ανάγκη των εργασιών αναστήλωσης. «Τα μνημεία χρειάζονται φροντίδα», είπε. «Κάποια στιγμή μπαίνουν στην εντατική και εκεί δεν τα προσεγγίζει κανείς, όπως δεν προσεγγίζει ούτε τους ανθρώπους που είναι στην εντατική. Μετά όμως, κατά 99,9% βγαίνουν αναστημένα. Το μνημείο είναι αυτό το οποίο λέει η λέξη του, εκπέμπει μνήμη και η μνήμη είναι άμεσα συνδεδεμένη με το παρελθόν αλλά και με το παρόν και με το μέλλον. Γιατί χωρίς μνήμη και χωρίς μνημεία το μέλλον είναι αβέβαιο και δυσοίωνο. Μετά από πάρα πολλή δουλειά των στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εξωτερικών συνεργατών, ακαδημαϊκών δασκάλων, οι οποίοι συνεργάστηκαν εντατικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, φτάσαμε στο αποτέλεσμα, το οποίο όλοι χαιρόμαστε σήμερα. Εάν δεν είχε μεσολαβήσει αυτός ο χρόνος, ο μακρύς χρόνος των 22 ετών σιωπής, αλλά δημιουργικής αρχαιολογικής εργασίας, απλώς δεν θα υπήρχε το μνημείο. Θα είχαμε χάσει τη μνήμη μας, θα είχαμε χάσει ένα κομμάτι από το DNA και την ταυτότητά μας. Σήμερα είμαστε πραγματικά πάρα πολύ χαρούμενοι. Ολοι θέλουμε τα μνημεία να είναι ζωντανά, κοινωνικοποιημένα, ενταγμένα στην καθημερινότητά μας. Γιατί τα μνημεία ζουν όχι όταν τα φροντίζουν οι ειδικοί, αλλά όταν τα αγαπάει ο κόσμος. Αυτή είναι η πραγματική προστασία», πρόσθεσε.

Επίσης, η υπουργός μίλησε και για το έργο αναστήλωσης πέντε αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου (Δωδώνης, Γιτάνων, Αμβρακίας, Κασσώπης, Νικόπολης) που είναι σε εξέλιξη με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου-ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και την Πολιτιστική Διαδρομή της Ηπείρου, την οποία σχεδίασε το ΥΠΠΟΑ το 2013 με την Περιφέρεια Ηπείρου, και η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Όπως τόνισε, «τα μνημεία είναι οι πόροι και οι πόλοι της βιώσιμης ανάπτυξης. Γύρω από τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους αναπτύσσονται εξωτερικές οικονομίες, οι οποίες βοηθούν την ανάπτυξη του τόπου, την τοπική οικονομία, την τοπική κοινωνία. Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος και έχει ένα μοναδικό προσόν. Να μπορεί να συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά αιώνων με τη σύγχρονη δημιουργία. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει στους ειδικούς νέες αναγνώσεις των μνημείων και στους καλλιτέχνες μοναδικές και ανεπανάληπτες εμπειρίες, αλλά και ουσιαστική πηγή έμπνευσης. Παράλληλα, ένα ποιοτικό φεστιβάλ μέσα σε έναν αρχαιολογικό χώρο είναι καθοριστικός παράγοντας για την τοπική και την περιφερειακή ανάπτυξη».

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «είναι μία μεγάλη μέρα για την Ήπειρο, καθώς το κάτω διάζωμα αποδίδεται σε χρήση μετά από εργασίες και προσπάθειες 22 ετών», επισημαίνοντας πως η ανασκαφική έρευνα στο Βουλευτήριο, στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Advertisement
ΔΕΗ

Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, προϋπολογισμού 4.790.500 ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020 και με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων, θα συνεχιστεί, μετά την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, με εργασίες συντήρησης του μεσαίου διαζώματος.

Στη χθεσινή συναυλία, όπου η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης ερμήνευσε έργα Ραβέλ, Έλγκαρ και Σοστακόβιτς, υπό τη διεύθυνση του Μπέντζαμιν Ζάντερ, παρευρέθησαν, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Δωδώνης, Χρήστος Ντακαλέτσης και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χωρίς Γιάννη, οι Μπακς λύγισαν στη Σάρλοτ

13/11/25 2:02 μμ

Χωρίς Γιάννη, οι Μπακς λύγισαν στη Σάρλοτ

Λ. Μενδώνη: Η ελληνική χειροτεχνία είναι ζωντανό κύτταρο δημιουργίας, μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας

13/11/25 1:57 μμ

Λ. Μενδώνη: Η ελληνική χειροτεχνία είναι ζωντανό κύτταρο δημιουργίας, μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας

Νότια Κορέα: Απαγόρευση πτήσεων την ώρα διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων

13/11/25 1:51 μμ

Νότια Κορέα: Απαγόρευση πτήσεων την ώρα διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων

Η έλλειψη γνώσης τροχοπέδη για τη Διανοητική Ιδιοκτησία, κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις

13/11/25 1:48 μμ

Η έλλειψη γνώσης τροχοπέδη για τη Διανοητική Ιδιοκτησία, κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις

Νέος σχολικός λαχανόκηπος με τη βοήθεια της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Μαμαγαία

13/11/25 1:43 μμ

Νέος σχολικός λαχανόκηπος με τη βοήθεια της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Μαμαγαία

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ τιμά την ομ. καθηγήτρια Βάσω Τοκατλίδου

13/11/25 1:35 μμ

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ τιμά την ομ. καθηγήτρια Βάσω Τοκατλίδου

Ο Τομ Φέλτον ενθουσίασε το κοινό ως Ντράκο Μαλφόι σε παράσταση στο Μπρόντγουεϊ

13/11/25 1:31 μμ

Ο Τομ Φέλτον ενθουσίασε το κοινό ως Ντράκο Μαλφόι σε παράσταση στο Μπρόντγουεϊ

Προς νέο ρεκόρ το 2025 οι εκπομπές CO2 εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων

13/11/25 1:23 μμ

Προς νέο ρεκόρ το 2025 οι εκπομπές CO2 εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων

Ιταλία: Γυναίκα με ψυχικά προβλήματα σκότωσε τον γιό της, εννέα ετών, έξω από την Τεργέστη

13/11/25 1:18 μμ

Ιταλία: Γυναίκα με ψυχικά προβλήματα σκότωσε τον γιό της, εννέα ετών, έξω από την Τεργέστη

Ελεύθερος με όρο ο νεαρός που βιντεοσκόπησε 68χρονη στην τουαλέτα επιχείρησης

13/11/25 1:14 μμ

Ελεύθερος με όρο ο νεαρός που βιντεοσκόπησε 68χρονη στην τουαλέτα επιχείρησης

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του φωτογράφου και κοινωνικού ακτιβιστή, Μίσαν Χάριμαν

13/11/25 1:12 μμ

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του φωτογράφου και κοινωνικού ακτιβιστή, Μίσαν Χάριμαν

Η έφεση του Νικολά Σαρκοζί θα εκδικαστεί από τις 16 Μαρτίου ως τις 3 Ιουνίου, ανακοινώθηκε από το Εφετείο

13/11/25 1:11 μμ

Η έφεση του Νικολά Σαρκοζί θα εκδικαστεί από τις 16 Μαρτίου ως τις 3 Ιουνίου, ανακοινώθηκε από το Εφετείο