15.8 C
Serres

Explainer: Ποιος είναι ο Νικόλας-Σταύρος Νιάρχος, ο δημοσιογράφος που χθες συνελήφθη στο Κονγκό

Date:

Ο δημοσιογράφος καλύπτει εδώ και χρόνια ρεπορτάζ στο Κονγκό, την Μπουργκίνα Φάσο, την Υεμένη, ενώ αίσθηση είχαν προκαλέσει τα ρεπορτάζ του από την Ουκρανία.

—Νικόλας Σταύρος Νιάρχος: πρόκειται για συνεπωνυμία του δημοσιογράφου που συνελήφθη χθες με τον ιδρυτή της γνωστής επιχειρηματικής αυτοκρατορίας;

Όχι. Είναι εγγονός του Σταύρου Νιάρχου, γιος του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες. Ωστόσο, εδώ και χρόνια έχει επιλέξει πολύ διαφορετική πορεία. Ασχολείται ενεργά με την ερευνητική δημοσιογραφία και ακολουθεί αξιοσημείωτη δημοσιογραφική καριέρα στο εξωτερικό. Θέματά του και ρεπορτάζ για το Κονγκό, την Υεμένη, την Ιαπωνία, τη Μπουργκίνα Φάσο έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων ο Guardian, o Independent, o Observer και άλλα δημοσιογραφικά brands σε Αμερική και Βρετανία.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το περιοδικό Nation και το New Yorker. Η αποστολή του στην Ουκρανία λίγο μετά τη ρωσική εισβολή θεωρείται από τις πιο άρτιες δημοσιογραφικά, καθώς είναι εκείνος που ανέδειξε το θέμα του αντιστασιακού ραδιοφωνικού σταθμού Kraina και ο ίδιος που ταξίδεψε μέχρι τη Λβίβ με κίνδυνο της ζωής του για να καλύψει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Τέχνη και τον πολιτισμό. Ήταν από τους πρώτους που για λογαριασμό του New Yorker κατέγραψε τις εικόνες φρίκης στη Λβιβ, αλλά και την προσπάθεια των Ουκρανών να διασώσουν τα έργα Τέχνης από τους βομβαρδισμούς, τυλίγοντας τα σε φελιζόλ.

—Γιατί συνελήφθη χθες από τις μυστικές υπηρεσίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό;

Οι πρώτες πληροφορίες τον ήθελαν να προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα οργανώσεις, ο Νιάρχος και ένας Κονγκολέζος δημοσιογράφος συνελήφθησαν στην πόλη Λουμπουμπάσιτην Τετάρτη και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα, Κινσάσα. Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Νιάρχος κρατείται στην Κινσάσα, από τις υπηρεσίες πληροφοριών (ANR) της χώρας.

—Περιγράφουμε πολύ ιδανικές πτυχές της δημοσιογραφίας μέχρι εδώ και κάπως ξένες για τα ελληνικά δεδομένα, σωστά;

Ναι. Ο Νιάρχος θεωρείται λεπτολόγος με τις πληροφορίες και αφιερώνει πολύ χρόνο και, ομολογουμένως, κοπιαστικά ταξίδια στη διασταύρωσή τους. Ο 33χρονος, εδώ και χρόνια υπηρετεί ένα είδος δημοσιογραφίας που η αλήθεια είναι ότι απαιτεί πόρους και χρόνο, ανοίγει παράθυρα στον κόσμο μακριά από τις στενές νόρμες και ενίοτε τις καθημερινές αβαρίες της δημοσιογραφικής ζωής. Ακόμα και έτσι πάντως, φαίνεται να διατηρεί ευρεία ατζέντα θεμάτων, ενώ τις μέρες που η Αμερική βίωνε πρωτόγνωρες καταστάσεις με τον Τραμπ να μην αποφασίζει να αποσυνδεθεί από την Προεδρία των ΗΠΑ, δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει τον Τραμπ «μίγμα οπορτουνισμού, κυνισμού και άγνοιας».

—Με τα ελληνικά πράγματα δεν έχει ασχοληθεί καθόλου;

Πριν από μερικά χρόνια είχε προχωρήσει σε ένα οδοιπορικό – φωτορεπορτάζ για το Άγιον Όρος, ενώ είχε προχωρήσει και σε μία αποστολή στη Σάμο, προκειμένου να ερευνήσει το θέμα των hot spots για τους πρόσφυγες. Και τα δύο αυτό θέματά του φιλοξενήθηκαν στις σελίδες του New Yorker.






—Με τις επιχειρήσεις και εν γένει το επιχειρηματικό δαιμόνιο, ποια η σχέση του;

Σύμφωνα με διάφορα άρθρα του εγχώριου κοσμικού ρεπορτάζ, ακριβώς λόγω της σταθερής αποχής του από κοσμικότητες –επιχειρηματικές τε και μη- και ακριβώς λόγω της τριβής του με την καθημερινότητα και της εμπειρίας του από τις οικονομίες διαφόρων σημείων του πλανήτη, εθεωρείτο ιδανικός συνεχιστής της εγχώριας επιχειρηματικής δράσης. Ο ίδιος πάντως την τύχη του στα επιχειρηματικά ανοίγματα τη δοκίμασε σε μία κάπως αναπάντεχη συνεργασία με τον γιο του πρώην Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

—Ειδικότερα;

Με τον Λουί Σαρκοζί το 2019 απάντησαν θετικά στην Ισπανική Boonper, για την προώθηση μιας σειράς παπουτσιών για σκεπτόμενους άντρες. Το πρώτο βήμα το έκανε ο νεαρός Σαρκοζί που άρχισε να «επικοινωνεί» το πρότζεκτ μέσω των λογαριασμών του στα social media. Το συγκεκριμένο κόνσεπτ ήθελε καθένα από αυτά τα ζευγάρια παπουτσιών να φέρουν μία ιστορική υπογραφή, π.χ., του Σίγκμουντ Φρόιντ, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, κ.λπ. Τα μοκασίνια της κολεξιόν της ισπανικής Boonper, είναι εμπνευσμένα και σχεδιασμένα από τον υιό Σαρκοζί και φωτογραφημένα από τον φακό του Νικόλα Νιάρχου. Οπότε η ενασχόληση με τα επιχειρηματικά πράγματα φαίνεται να αρχίζει και να τελειώνει σε αυτό το πρότζεκτ, το οποίο σημειώθηκε και εν μέσω πανδημίας.

—Τι αναμένεται να συμβεί μετά τη σύλληψή του;

Η αλήθεια είναι ότι ο Νιάρχος δεν προχωρά για πρώτη φορά πολύ βαθιά σε εμπόλεμες ή απαγορευμένες για τα media ζώνες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος την Τρίτη. Στο Κονγκό βρισκόταν για να καλύψει θέματα σχετικά με την προστασία της φύσης και τον πολιτισμό.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ

ΝΙΑΡΧΟΣ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 4
ΝΙΑΡΧΟΣ 3
ΝΙΑΡΧΟΣ 2
ΝΙΑΡΧΟΣ 1

ΠΗΓΗ: www.lifo.gr

ΚόσμοςExplainer: Ποιος είναι ο Νικόλας-Σταύρος Νιάρχος, ο δημοσιογράφος που χθες συνελήφθη στο...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα μπει στη Ράφα είτε υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους, είτε όχι

Το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μια επιχείρηση εναντίον της Χαμάς...

Στόχος πυραύλων και drones των Χούθι έγινε το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Cyclades

Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας...

Αμπάς: Οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν επικείμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι μόνο...

Μπάιντεν κατά Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα