Με αιχμή τα παραδοσιακά πανηγύρια της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου οι πλατείες στα Ζαγόρια αντηχούν τους πατρογονικούς ήχους και οι τουρίστες γοητεύονται με τη διαφορετική εκδοχή ... Περισσότερα

Ιωάννινα: Ξαναζωντανεύουν με πολιτιστικες εκδηλώσεις τα χωριά του Ζαγορίου τον Αύγουστο

Epiloges Press

Epiloges Press

Με αιχμή τα παραδοσιακά πανηγύρια της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου οι πλατείες στα Ζαγόρια αντηχούν τους πατρογονικούς ήχους και οι τουρίστες γοητεύονται με τη διαφορετική εκδοχή των πετρόκτιστων οικισμών.

Ο Δήμος Ζαγορίου συνδιοργανώνει με τοπικους φορείς πλήθος εκδηλώσεων γι’ αυτές τις ημέρες, όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και εκθέσεις φωτογραφίας.

Ξεχωριστή ήταν, την Παρασκευή 5 Αυγούστου, η επίσημη εκδήλωση του Δήμου Ζαγορίου για τα 200 χρόνια από την Εληνική Επανάσταση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι λόγω κορονοϊού, με θέμα «Το Ζαγόρι, η Ήπειρος και η Επανάσταση του 1821», με την παράλληλη παρουσίαση του βιβλίου της δρ. Αγγελικής Αγγέλη με τίτλο «Εκ Ζαγορίου-Εν Ζαγορίω. Η συνεισφορά των Ζαγορίσιων στην Επανάσταση του 1821: Λόγιοι, Έμποροι, Φιλικοί». Στην εκδήλωση μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην πρύτανης Γεώργιος Καψάλης, ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στέφανος Τσιόδουλος, καθώς και η ίδια η συγγραφέας. Χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ζαγορίου, Γεώργιος Σουκουβέλος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, Γιώργος Μουτσιάνας.

Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε στην κοινωνική και πολιτική φυσιογνωμία του Ζαγορίου στην προεπαναστατική περίοδο και έδωσε έμφαση στη συνεισφορά των Σαρακατσαναίων στην Επανάσταση του 1821 με πρόσωπο αναφοράς τον Κατσαντώνη. Ο κ. Τσιόδουλος επικεντρώθηκε, στην εισαγωγή, στο Ζαγόρι των προοδευτικών ιδεών της Δύσης μέσω των εμπόρων και στην αποτύπωση μοτίβων, όπως της Χάρτας του Ρήγα στις τοιχογραφίες των ζαγορίσιων αρχοντικών. Τέλος, η κ. Αγγέλη παρουσίασε τους οκτώ άξονες του βιβλίου της, μίλησε διεξοδικά για την «ξεχασμένη» από την Ιστορία προσωπικότητα του φιλικού, πολιτικού και συνεργάτη του Καποδίστρια, Κωνσταντίνου Ράδου, καθώς και για τη συγκρότηση της Επαναστατικής Οργάνωσης στην Ήπειρο με έδρα το Τσεπέλοβο υπό την καθοδήγηση του Ιωάννη Βηλαρά και του Αθανασίου Ψαλίδα.

Advertisement
MEGA

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διδάκτωρ Φιλοσοφίας Αγγελική Αγγέλη, «τα προνόμια που υπήρχαν στην περιοχή του Ζαγορίου ήδη από τον 15ο αιώνα σε συνδυασμό με τη μετανάστευση πολλών οικογενειών στα εξωελλαδικά εμπορικά κέντρα της εποχής συνέβαλαν καθοριστικά στην οικονομική και πνευματική πρόοδο των Ζαγορίσιων. Ως αποτέλεσμα, οι Ζαγορίσιοι χρηματοδότησαν τη Φιλική Εταιρεία με εξέχουσα την προσφορά και συμμετοχή του Μάνθου Ριζάρη, ενώ ανέδειξαν σπουδαίους λογίους και προσωπικότητες που ασχολήθηκαν με το φιλελληνικό κίνημα».

Το διήμερο των εκδηλώσεων στο Ζαγόρι συνεχίστηκε χθες, Σάββατο 6 Αυγούστου, με το ετήσιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στην περιοχή Γυφτόκαμπος.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

03/02/26 1:58 μμ

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

03/02/26 1:57 μμ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

03/02/26 1:40 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

03/02/26 1:44 μμ

Ν.Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

03/02/26 1:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

03/02/26 1:53 μμ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

03/02/26 1:52 μμ

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

03/02/26 1:50 μμ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

03/02/26 1:49 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

03/02/26 1:22 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

03/02/26 1:12 μμ

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης

03/02/26 1:48 μμ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης